bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nič

Vydavateľ: Zelený kocúr (Vydavateľstvo Zelený Kocúr, s.r.o.)
Edícia:Pevný bod
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:132
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:52

Lepšia cena: 10,50 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 10,75 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,50 €
Ušetríte: 1,75 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,79 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nič

Skupina siedmakov čelí nezmyselnosti života a opúšťa nevinnosť detstva.
Pierre Anthon a jeho spolužiaci práve začali chodiť do siedmej triedy, keď Pierre Anthon zrazu vyhlási, že život nemá zmysel, odíde zo školy, presťahuje sa na strom a odmieta z neho zliezť. To vyvolá medzi jeho spolužiakmi existenciálnu krízu. Rozhodnú sa zhromaždiť svoje najcennejšie veci a urobiť "kopu zmyslu", ktorá by Pierra Anthona presvedčila, že sa mýli.
Začína sa nebezpečná, znepokojujúca a kontroverzná štúdia o tom, na čom skutočne záleží. To, čo sa začalo nevinným obetným aktom zhromažďovania cenných vecí, sa čoskoro zmení na špirálu psychologického násilia: čím bolestivejšia je obeť, tým viac znamená a tým viac sa žiada od ďalších v poradí. Nothing je surový a neučesaný príbeh o skupine mladých ľudí, ktorí sa v konfrontácii s nezmyselnosťou života vydávajú na cestu preč z bezpečia a nevinnosti detstva.
Román vyšiel v 30 krajinách a predalo sa z neho vyše 1,5 milióna výtlačkov po celom svete. Knihu adaptovali do vyše 150 rôznych divadelných predstavení a napokon z nej vznikol aj celovečerný film.
Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

O autorke
JANNE TELLER (1964) je dánska spisovateľka a esejistka rakúsko-nemeckého pôvodu, vyštudovala makroekonómiu a pracovala pre OSN v oblasti riešenia konfliktov a humanitárnych otázok vo svete, najmä v Afrike. Zúčastňuje sa na verejnej diskusii, najmä o demokracii a ľudských právach v Európe a na celom svete, a publikuje politické eseje v medzinárodnej tlači. Od roku 1995 sa naplno venuje písaniu. Zameriava sa na širšie existenciálne otázky života a ľudskej civilizácie. Jej diela, ktoré často vyvolávajú kontroverzné a vášnivé diskusie a zároveň zbierajú ocenenia v Dánsku i vo svete, boli preložené do viac než 30 jazykov. V súčasnosti žije v Londýne. Je autorkou románov Odins o (Odinov ostrov, 1999), Kattens tramp (Dupot mačky, 2004), Kom (Príď, 2008) a novely Afrikanske veje (Africké cesty, 2013), zbierky poviedok pre mládež Alt (Všetko, 2013) a zbierky esejí Att ga nogen (Kráčať naholo, 2018). V réžii Svetozára Sprušanského vznikla v roku 2018 inscenácia Domov (kde je ten tvoj?) podľa ďalšej z autorkiných noviel Hvis der var krig i Norden (Keby bola v severnej Európe vojna, 2004), ktorá sa snaží mladému slovenskému publiku priblížiť, aké by to bolo, keby vojna vypukla aj na našom území a ľudia by museli opustiť svoju krajinu. Tellerovej román Intet (Nič) z roku 2000 spôsobil revolúciu v literatúre pre mládež a dosiahol celosvetový úspech. Na Slovensku ho v roku 2019 divadelne adaptoval Peter Oszlík so študentmi Súkromného konzervatória v Nitre. V roku 2022 vznikol podľa knižnej predlohy rovnomenný film v réžii Trine Piil Christensenovej a Seamusa McNallyho.

Autorka o knihe
„Nič otvára okno v tmavom dome, ktorý sa skrýva v každom z nás. Násťroční obklopení otázkami sa cítia byť menej osamelými a zisťujú, že ani dospelí nemajú pripravené odpovede. Je veľmi dôležité, aby sme sa s nimi otvorene rozprávali o všetkom." Janne Teller

O edícii
Pevný bod: edícia kvalitnej európskej prózy
Nová knižná edícia vydavateľstva Zelený kocúr s názvom Pevný bod je zameraná na výber z hodnotnej európskej prózy. Ponúka slovenským čitateľom diela autorov, ktorí predstavujú piliere európskych hodnôt.
„Dajte mi pevný bod vo vesmíre a pohnem Zemou.“ Archimedes
Redaktorka edície: Renata Deáková

Recenzie
„Táto mimoriadne magnetizujúca kniha je nasýtená mnohoznačnosťou. Je tak aj o skrytých temných silách v človeku vôbec. Zároveň je veľmi čítavá: pre mládež i dospelých.
Spôsob, akým mladučkí ľudia chceli nájsť zmysel života, ich predčasne oberie o nevinné detstvo a urobí z nich zrkadlový obraz mnohých dospelých s ich necitnosťou, ľahostajnosťou, cynizmom...“
Jana Bodnárová

Detaily o knihe

Názov: Nič

Objednávací kód NA667924

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť mínus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x