bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Hrobárov almanach

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Séria:Hrobárov almanach
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:408
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 02:53

Lepšia cena: 14,20 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 14,53 € (vrátane DPH)
Bežná cena:16,90 €
Ušetríte: 2,37 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,80 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Hrobárov almanach

VLADO KOBIELSKY číta z knihy HROBÁROV ALMANACH:

Viedeň obchádza smrť a jej tajomstvá môže odhaliť iba jediný človek

Píše sa rok 1893. Augustin Rothmayer pracuje ako hrobár na slávnom hlavnom cintoríne vo Viedni. Je trochu zvláštny, ale nesmierne sčítaný a píše prvý almanach pre hrobárov. Pokoj mu však naruší mladý policajný inšpektor Leopold von Herzfeldt, ktorý potrebuje odborníka na smrť. Vo Viedni totiž došlo k vraždám niekoľkých služobných a vrah do každej zastokol kôl. Hrobár videl už kadejaké telá, pozná všetky príčiny smrti aj fázy rozkladu. Vie, že narážanie na kôl patrí medzi starobylé metódy udržania mŕtvol pod zemou, aby neškodili živým. Vyčíňa vo Viedni poverčivý sériový vrah? Inšpektor a hrobár sa spolu pustia do vyšetrovania a zistia, že za bránami krásneho veľkomesta číha skaza.

Autor bestsellerov Oliver Pötzsch nás zavedie do Viedne na prelome storočí, do najtemnejších kútov mesta v období, v ktorom sa rodili základy modernej kriminalistiky. Priblíži nám tak vyšetrovacie metódy, ktoré navždy zmenili svet inšpektorov a komisárov, zločincov aj vrahov.

Z nemeckého originálu Das Buch des Totengräbers (Ullstein, Berlín 2021) preložila Martina Šturcelová.

Výhodná ponuka

Detaily o knihe

Názov: Hrobárov almanach

Originálny názov: Das Buch des Totengräbers

Objednávací kód NA205595

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Odporúčam! (Ivana Kováčová, 12.3.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pre mňa bola kniha originálna nielen námetom, ale aj prostredím Viedne a vsuvkami úryvkov z hrobárovho almanachu, ktorý bol jednou z dôležitých a mimoriadne zaujímavých postáv. Je ale pravda, že niektoré časti boli napísané dosť vecne a realisticky, je možné, že slabším povahám sa obráti žalúdok. Mne sa to však páčilo a určite sa to hodilo do doby, v ktorej sa príbeh odohráva. Medicína je v začiatkoch, doktori sa tešia každému mŕtvemu telu, ktoré môžu tajne skúmať a aj detektívna veda je ešte len v úplnom zárodku. Rozvíjajú sa postupy a metódy na chytenie vrahov a je zábavné sledovať prvé pokusy o systematické zachytenie stôp a ich analyzovanie. Hlavná postava Leopolda je veľmi sympatická a bavil ma jeho rozvíjajúci sa vzťah s policajnou telefonistkou Juliou. Leo bol pokrokový a do zastaraného policajného oddelenia sa snažil priniesť závan modernosti. Bol nútený pracovať so zvláštnym hrobárom Augustinom, ktorého poznatky mu v práci značne pomáhali. Zoznamovanie s postavami je postupné, a preto nemáte žiadny problém sa v nich orientovať a dej vám veľmi rýchlo ubieha. Radím vám, nesnažte sa veľmi premýšľať nad vrahom, odhalenie vás potom o to viac prekvapí. Ak jeho identitu nechcene uhádnete skôr, verím, že aj tak sa nájdu momenty, s ktorými ste nepočítali a príbeh vám má stále čo ponúknuť. Malé vytknutie mám jedine k náhodným situáciám vo vyšetrovaní, ktoré ho miestami zľahčovali a zidealizovali. Zápletka a prostredie bolo výborné. Záverečné rozuzlenie ma miestami dokázalo príjemne prekvapiť a páčilo sa mi, že sa riešili viaceré úmrtia, ktoré sa na konci zaujímavo vysvetlili. Autor ma presvedčil, že jeho knihy chcem čítať a veľmi sa teším na ďalšie. Dúfam, že budú!

Originálne krimi (Zuzana Čahojová, 25.2.2023) Odpovedať

Trilery už dlhé roky milujem, preto ma Hrobárov almanach hneď lákal. Mala som pred ním zároveň rešpekt, lebo predsalen nie vždy sa autor trafí do vkusu prostredím a postavami. Obávala som sa zbytočne, lebo čítanie som si nesmierne užila. Prvé, čo by som vyzdvihla, je prostredie historickej Viedne z 19.storočia. Či už sú to miesta v centre mesta, ktoré som viackrát sama navštívila alebo ponurý rozsiahly cintorín na okraji mesta. Celé to dotváralo perfektnú pochmúrnu amosféru k prípadom, ktoré sa v príbehu vyšetrovali. Taktiež ma zaujali hlavné postavy, najmä Leo. Mladý vyšetrovateľ, ktorý sa vo Viedni snaží uniknúť rodine a nešťastným udalostiam, ktoré doma spôsobil. Dlho sa okolo neho vzášala aura tajomna, lebo vlastne nebolo jasné, čo spôsobil. Je tvrdohlavý, neznáša nespravodlivosť a zároveň je veľký nadšenec do nových vyšetrovacích postupov a technológii, ktoré môžu značne uľahčiť policajnú prácu. Hneď prvý deň sa v práci zoznámi s Juliou. Na prvý pohľad šedá myška, ktorá v sebe skrýva omnoho viac ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Rovnako ako Leo skrýva tajomstvá, ktoré nesmie nikto odhaliť. A samozrejme vraždy, z ktorých vás mrazí aké sú nechutné. Dokopy to bola vynikajúca kombinácia. Autor ukázal temnú ľudskú stránku vtedajšej doby, najmä smutný prístup k ženám. Tiež bolo pozoruhodné sledovať ako vyzeralo vyšetrovanie bez všetkých výdobytkov modernej dobu. Občas som si lámala hlavu nad tým ako vôbec mohli niečo vyriešiť. Miestami bol príbeh mimoriadne napínavý aj frustrujúci, so zvratmi, ktoré som nečakala.

Skvelé! (Katarína, 29.1.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nebudem klamať, prvé stretnutie s Hrobárovým almanachom u mňa neprebehlo práve najjednoduchšie – pocity sa u mňa neustále striedali, raz som sa nudila a počítala stránky do konca kapitoly, raz som sa nevedela odtrhnúť od textu a bola som si istá, že toto budem odporúčať každému, koho stretnem, raz som bola niekde medzi týmito dvoma skupinami a len tak som prechádzala očami po riadkoch. Trvalo to niekoľko kapitol, no podarilo sa mi zažrať do deja a vypestovať si vzťah k postavám, aj keď sa mi zo začiatku mnohé priečili. Napríklad taký Leo mi svojimi rečami liezol na nervy a vlastne až kým neprišiel na scénu Augustin, jeho pasáže boli moje najmenej obľúbené. Priznám sa, pri začiatkoch som veľa uvažovala, že knihu prosto odložím a buď sa k nej vrátim neskôr alebo už na ňu ani nepomyslím, ale teraz som rada, že som vytrvala. Oliver Pötzsch je autor, ktorý si zaslúži oveľa viac pozornosti, nakoľko dokáže čitateľovi dať presne to, čo potrebuje – veľkú dávku napätia, skvelú atmosféru a koniec, ktorý stojí za všetky drobné. Historická Viedeň sa mi zaryla pod kožu, prechádzala som sa kamennými uličkami a hľadala poverčivého vraha zapichujúceho do svojich obetí koly. Prečítajte si, neoľutujete.

Výborne krimi dielo (Veronika Posová, 30.12.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ponurá Viedeň na prelome 19. a 20. storočia vytvára výborné prostredie na detektívny príbeh, v ktorom máme možnosť vidieť, ako sa kedysi viedlo vyšetrovanie, či získavali dôkazy. Mladý, ambiciózny policajný vyšetrovateľ Leopold prichádza do tohto mesta, aby svojimi poznatkami z novovznikajúcej vednej disciplíny, kriminalistiky, pomohol s novými prípadmi. Stretáva prostorekého, čudáckeho hrobára Augustína, ktorý mu poskytne veľa cenných informácii. Vďaka jeho poznatkom v oblasti smrti sa Leo púšťa do nebezpečného vyšetrovania, v ktorom mu mŕtvi dýchajú na krk viac, ako by si prial. Dej sa odohrával na jeseň a to mu dodávalo ešte väčšiu atmosféru. Sychravé, upršané počasie, hmly, blato, do toho drožky, konské železnice, vôňa cigár a vám sa pred očami odohráva výborné historické divadlo, v ktorom doslova tancujete so smrťou. O to sa postarala predovšetkým postava čudáckeho hrobára Augustína, ktorý sa venoval aj písaniu prvého Hrobárovho almanachu, v ktorom podrobne opisoval to, čo sa deje s telom po smrti. Druhým veľkým prínosom knihy je aj téma kriminalistiky, ktorej počiatky sú tu vykreslené veľmi dobre. Primerane dlhé kapitoly, ktoré nenudia si vás dokážu udržať a aj postupné zamotávanie deja a stále nové indície vás nútia čítať ďalej. Čo musím ešte vychváliť je určite celková grafika knihy. Nie len obálka je fantastická, ale aj spracovanie na začiatoch kapitol je výborné. Tancujúce kostričky zvýrazňujú fakt, že v celom príbehu doslova tancujeme so smrťou valčík. Kniha je originálna, morbídna, vzdávajúca poctu smrti ako takej. Do toho autor zakomponoval aj už spomínané počiatky kriminalistiky, a ako správne podotkol, bez toho by sme dnes možno nečítali ani detektívne knihy, kriminálne romány a už vôbec by sme nepozerali seriály z prostredia tejto vednej disciplíny. Ak máte radi kriminálne romány, po tejto knihe určite siahnite. Výborne vyskladaný príbeh, v ktorom nájdete aj mnoho nových poznatkov. Pripravte sa však na občasné nechutnosti, pretože kniha sa rozhodne nesnaží smrť a posmrtné procesy romantizovať, ale najmä cez postavu Augustína nás stavia pred realitu toho, čo nás raz čaká všetkých.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

V živote človeka asi nejestvuje iný stav, ktorý by vzbudzoval toľko strachu ako zdanlivá smrť. Máva rôzne príčiny: utopenie alebo obesenie, zasypanie v bani či v lavíne, ale aj otravu, tetanus, prípadne vysokú horúčku. Stále sa objavujú správy, že zdanlivo mŕtvych pochovali zaživa. Hovorím o klopaní na veko rakvy, zúfalých výkrikoch na cintoríne. Niektorých takto pochovaných jedincov neskôr exhumovali a ležali v čudnej polohe, akoby sa pred smrťou celou silou pokúšali vyslobodiť.

Pri overovaní, či je človek naozaj mŕtvy, sa odporúča pichať do chodidiel, priložiť horúcu žehličku alebo obliať vriacou vodou, kým sa nevytvoria pľuzgiere. Pri pochybnostiach pomôže aj srdcová dýka, ktorú navrhujú a aj používajú niektorí lekári. Dá sa tak predísť nepredstaviteľnému utrpeniu.

Ako dlho môže človek prežiť v rakve, určuje pomer jej objemu a kapacity pľúc. Pohybuje sa to medzi štyridsiatimi minútami a hodinou. Ja som sa okrem jednej výnimky s ničím podobným nestretol, no tento jediný prípad patrí bezpochyby medzi najpodivuhodnejšie v celej mojej doterajšej kariére…

Táto kniha je súčasťou kompletu s týmito dielmi:

Kúpou kompletu ušetríte 1,03 €.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x