bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Zrodená z trosiek a popola

Vydavateľ: Grada Publishing (Grada Slovakia, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:360
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša cena: 13,59 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,99 €
Ušetríte: 2,40 € (zľava 15%)
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Zrodená z trosiek a popola

Keď sa mesto ponorí do temnoty, na svetlo sa začínajú vynárať dlho ukrývané rodinné tajomstvá.
Hypnotizujúci historický román o zrade, šialenstve, ale aj láske a odvahe pobiť sa za vlastný život a získať späť všetko, čo bolo kedysi stratené.

Píše sa rok 1906 a mladučká May Kimblová sa po smrti svojej milovanej matky ocitá v New Yorku úplne sama a bez prostriedkov. Z neutešenej situácie ju vytrhne až list s pozvaním do San Francisca od tety, o ktorej existencii doteraz ani netušila.
May spočiatku očarí bohatstvo novo nájdenej rodiny, čoskoro si však začína uvedomovať, že v tieni sullivanovského sídla číhajú temné tajomstvá. Jej očarujúca sesternica v noci často mizne v nebezpečnej Čínskej štvrti. Teta sa pod vplyvom ópia potuluje po sídle. Strýko má milenku a jeho biznisu sa nedarí ani zďaleka tak dobre, ako by sa na prvý pohľad zdalo. No a slúžka jej naznačuje, že je vo veľkom nebezpečenstve. May ani netuší ako, a zrazu pre zradu, šialenstvo a vraždu, ktorú nespáchala, stráca všetko vrátane svojej slobody.
Šanca na záchranu prichádza, až keď v jedno skoré aprílové ráno San Francisco zasiahne ničivé zemetrasenie. Táto neočakávaná tragická udalosť prináša May vykúpenie a umožní jej vydať sa na trýznivú cestu, aby získala späť všetko, čo jej kedysi kruto vzali. Náhly zvrat osudu jej privádza do cesty tajomného spojenca a dáva jej šancu na sladkú pomstu...

Detaily o knihe

Názov: Zrodená z trosiek a popola

Originálny názov: A Splendid Ruin

Objednávací kód NADBK93310

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Historický román (Veronika, 23.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Historické romány ja veľmi môžem, ale mám pred nimi častokrát zároveň aj rešpekt, špeciálne pred romanticko-historicky ladené romány. Nemám rada ten prototyp postavy ženy, ktorá musí dodržiavať pomyselné spoločenské pravidlá, je utiahnutá, pod kontrolou muža, ktorého vždy poslušne čaká doma a je vzor čistoty a poslušnosti. V takýchto románoch to zväčša takto býva. Aj do tejto knihy som sa púšťala s rešpektom, lebo som sa chcela nechať prekvapiť a anotáciu som vôbec nečítala. Prehovorila ma tajomná obálka knihy a môj dobrý pocit. :) A veruže som bola prekvapená. Nedajte sa odradiť ozaj slimačím rozbehom. Ja som to už tiež pomaly vzdávala, ale chvalabohu mi niečo našepkalo, aby som tomu šancu dala. Veľmi sa mi páčila postava May, ktorá počas celého môjho čítania pomaly prešla vývinom na nebojácnu, emancipovanú dračicu. To mám v knihách rada, ak postavy nestagnujú, ale doslova ožívajú. Dej zasadený do San Francisca - príjemna zmena. Temné stránky, pokryvené charajtery a špinavosti spoločnosti, v ktorej vládnu peniaze boli skvelým pozadím príbehu. Neustalá gradácia a udržiavanie mojej pozornosti však patrilo postupným odhaľovaným tajomstvám a oceňujem aj autorkinu snahu zasadiť do deja skutočné udalosti v podobe zemetrasenia v San Franciscu. Nevadila mi ani jemná, nepovšimnutá romantická línia, ktorá sa držala v úzadí a dej nejak neovplyvňovala. Názov knihy dokonale vystihol celý príbeh metaforicky a podčiarkla to dokonca aj samotným zemetrasením plným trosiek. Rozprávačský talent autorky si ma napokon úplne získal a vtiahol do roku 1906, kde sa príbeh ambicióznej ženy postupne začína formovať.

Originálny a silný príbeh (Valéria, 14.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha sa začína pozvoľna a je pravda, že prvých niekoľko desiatok strán sa okrem opisu sanfranciskej smotánky a drobných náznakov, že niečo možno nie je v poriadku, veľa nedozviete, potom však príbeh začne naberať kontúry drámy a od čítania sa nebudete vedieť odtrhnúť. S hlavnou hrdinkou May som si dokonale porozumela. Chápala som jej naivitu, nadšenie i dôverčivosť, keď sa ocitla vo svojom vysnívanom prostredí, ktoré doposiaľ videla iba v náčrtoch vo svojom skicári. No aj keď bolo všetko naoko dokonalé, čítala som s napätím a so strachom z toho, čo sa má stať. A pohroma na seba nenechala dlho čakať... Oceňujem romantickú zápletku, ktorú som ani nečakala, no príbehu tým dodala ten správny šmrnc. Mierne sklamaná som bola v závere. Napätie sa síce dalo krájať ale v konečnom dôsledku šlo všetko až podozrivo hladko, keďže som očakávala, že cesta za spravodlivosťou nebude až taká priamočiara.Jednoducho som stále čakala, že sa niečo na poslednú chvíľu pokazí, no nestalo sa tak. A možno dobre, o zlo či podlosť ľudí v knihe núdza nie je a zaslúžila si ten pravý happy end. Za seba môžem už len dodať, že ak táto autorka napíše niečo ďalšie, budem prvá v rade na jej knihu.

Príjemné prekvapenie (Tatiana, 8.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tento príbeh plynie ako pokojná rieka. Nečakajte akciu a zvraty už od prvých strán. Autorka nechala príbeh vyzrieť a nestavila na prehnanú snahu otočiť smerovanie príbehu z minúty na minútu. Prvá časť dala zabrať aj mne, celý čas som mala pocit, že príbeh postupuje rýchlosťou slimáka. Asi nepatrím zrovna k tým trpezlivejším čitateľom. Postupne sa však moja podozrievavá myseľ nechala strhnúť. Celý čas som mala pocit, že tu niečo nehrá, tu sa stane niečo zvláštne.  V druhej a tretej časti už o akcie, zvraty a postupné odhaľovanie špiny nebude núdza. Páčilo sa mi, ako autorka postupovala pri transformácií hlavnej hrdinky. Vzhľadom k udalostiam v príbehu stavila na správnu kartu. Keďže ja som v tomto smere frfľoš numero uno a neznášam, ak ženskú hrdinku autori zmenia z dôverčivej naivky na emancipovanú a rozhodnú ženu levicu doslova lúsknutím prsta, tak v prípade Zrodenej to tak nebolo. Autorka čitateľa doslova vydusila a s hlavnou hrdinkou som si tak pretrpela všetky rany osudu a názov bol v tomto prípade úplne výstižný. Nielen v dôsledku zničujúceho zemetrasenia, ktoré zasiahlo San Francisco v roku 1906 a zmenilo mesto na nepoznanie. Aj May doslova vstala a zrodila sa z trosiek a popola. Až priam mrazivá metafora, ale sadla ako viete čo na viete čo. Nebudem preháňať ak napíšem, že táto kniha bola pre mňa príjemným prekvapením. Som rada, že som sa nenechala odradiť pomalým rozbehom príbehu. Drobné trhlinky, ktoré autorka šikovne zasadila do prvej časti udržali moju pozornosť a chtíč čítať ďalej. Nasledovala som svoju podozrievavosť ako poslušný psík a neostala som ani na okamih sklamaná. Druhá časť knihy bola vynikajúca a šokujúca. Tretia časť takisto. Jediné, čo ma trošku vyviedlo z rovnováhy bol koniec príbehu, ktorý mohla autorka viac rozvinúť, natiahnuť. Vrel vo mne spravodlivý hnev. Popisný štýl ma doslova zavial do atmosféry vtedajšieho San Francisca a pre očami som mala každý jeden architektonický skvost i celú sanfranciskú smotánku v dychberúcich róbach. Hlavná hrdinka bola pre mňa uveriteľná. Nakoľko bol dej príbehu upriamený práve na ňu, tak ostatné postavy boli možno opísané povrchnejšie a nebol im dopriaty až taký priestor, no toto rozhodnutie kvitujem. Práve to a aj pomalší rozjazd dodali príbehu uveriteľnosť a udržali vo mne napätie i pozornosť. Až tak, že som si zabudla zapisovať poznámky do debilníčka. Táto kniha je pre mňa asi jedným z najpríjemnejších prekvapení tejto knižnej jesene. Príbeh mi poskytol všetko, čo mám ako čitateľ rada a čo v knihách vyhľadávam. Zrodenú z trosiek a popola hodnotím na 5/5* a radím ju k jednej z top kníh, ktoré som tento rok prečítala.

Zrodená z trosiek a popola (Janka G., 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jedna z top kníh, ktoré som tento rok čítala. Krásna romantická linka, ktorú som pôvodne ani nečakala, keďže v anotácii nebola spomenutá. Je však druhoradá, resp v pozadí, kniha nie je vyslovene romantická, skôr by som povedala, že ju to len dopĺňa. Jednoznačne odporúčam

Prekvapenie (Veronika, 12.10.2021) Odpovedať

príjemné čítanie
Historické romány ja veľmi môžem, ale mám pred nimi častokrát zároveň aj rešpekt, špeciálne pred romanticko-historicky ladené romány. Nemám rada ten prototyp postavy ženy, ktorá musí dodržiavať pomyselné spoločenské pravidlá, je utiahnutá, pod kontrolou muža, ktorého vždy poslušne čaká doma a je vzor čistoty a poslušnosti. V takýchto románoch to zväčša takto býva. Aj do tejto knihy som sa púšťala s rešpektom, lebo som sa chcela nechať prekvapiť a anotáciu som vôbec nečítala. Prehovorila ma tajomná obálka knihy a môj dobrý pocit. :) A veruže som bola prekvapená. Nedajte sa odradiť ozaj slimačím rozbehom. Ja som to už tiež pomaly vzdávala, ale chvalabohu mi niečo našepkalo, aby som tomu šancu dala. Veľmi sa mi páčila postava May, ktorá počas celého môjho čítania pomaly prešla vývinom na nebojácnu, emancipovanú dračicu. To mám v knihách rada, ak postavy nestagnujú, ale doslova ožívajú. Dej zasadený do San Francisca - príjemna zmena. Temné stránky, pokryvené charajtery a špinavosti spoločnosti, v ktorej vládnu peniaze boli skvelým pozadím príbehu. Neustalá gradácia a udržiavanie mojej pozornosti však patrilo postupným odhaľovaným tajomstvám a oceňujem aj autorkinu snahu zasadiť do deja skutočné udalosti v podobe zemetrasenia v San Franciscu. Nevadila mi ani jemná, nepovšimnutá romantická línia, ktorá sa držala v úzadí a dej nejak neovplyvňovala. Názov knihy dokonale vystihol celý príbeh metaforicky a podčiarkla to dokonca aj samotným zemetrasením plným trosiek. Rozprávačský talent autorky si ma napokon úplne získal a vtiahol do roku 1906, kde sa príbeh ambicióznej ženy postupne začína formovať. Vrelo odporúčam aj napriek horšie sa rozvíjajúcemu začiatku.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x