bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Príbeh jedného Nemca (Spomienky na roky 1914-1939)

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:264
Poradie vydania:1.
Posledné kusy na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Lepšia cena: 10,84 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,09 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,90 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Príbeh jedného Nemca (Spomienky na roky 1914-1939)

BORIS FARKAŠ číta z knihy PRÍBEH JEDNÉHO NEMCA:

Sebastian Haffner zažil ako dieťa prvú svetovú vojnu, v mladosti bol svedkom turbulentnej inflácie z roku 1923, radikalizácie politických strán i nezadržateľného nástupu národného socializmu. Hoci nebol politicky ani rasovo prenasledovaný, z Nemecka emigroval. Spomienky na roky 1914 až 1933, ktoré spísal roku 1939 už v Anglicku, sa našli v jeho pozostalosti. Exil mu umožnil vnímať autentické zážitky s odstupom. Pohľad mladého Haffnera na blížiacu sa katastrofu je nesmierne jasnozrivý a zároveň veľmi triezvy. Dosah politiky na život jednotlivca, vlastný vývoj i vývoj nemeckého národa opisuje bez samoľúbeho pátosu, zato však s jemnou iróniou a kde tu aj so zábleskami hnevu a vzdoru. Jeho dielo svedčí o tom, že tí, čo náročky nezatvárali oči, videli skazu už pred rokom 1933!

Z nemeckého originálu Geschichte eines Deutschen. Die Erinnerungen 1914 – 1939 (Pantheon, 2014) preložila Zuzana Guldanová.

Detaily o knihe

Názov: Príbeh jedného Nemca (Spomienky na roky 1914-1939)

Originálny názov: Geschichte eines Deutschen. Die Erinnerungen 1914-1939

Objednávací kód NA204801

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Príbeh jedného Nemca (Dávid Roth, 26.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Dal sa predvídať vzostup nacizmu, ktorý svet doviedol k najkrvavejšiemu konfliktu v jeho dejinách? A bolo v ľudských silách tomuto nešťastiu zabrániť? Na tieto otázky nepriamo odpovedá novinár a historik Sebastian Haffner vo svojej knihe Príbeh jedného Nemca. Prostredníctvom zápiskov, ktoré vznikali v predvečer druhej svetovej vojny, sa vracia do obdobia svojho dospievania a mladosti ohraničeného rokmi 1914 – 1933. Ako rodený Nemec mohol autor sledovať uchopenie moci národnými socialistami v jeho vlasti takpovediac z prvého radu. Zatiaľ čo viacerí pamätníci sa snažili hľadať ospravedlnenia, on si zvolil protichodnú stratégiu. Svojich krajanov podrobuje nekompromisnej analýze a obšírne nám približuje, do akej miery sa ich (ne)činnosť podpísala pod nevídaný politický úspech Adolfa Hitlera, ktorého po nevydarenom „krčmovom“ puči v roku 1923 mnohí považovali iba za trápnu figúrku. Dôkladný, občas priam vyčerpávajúco detailný rozbor nemeckej nátury sa prelína s autorovými spomienkami na konkrétne príhody, priamo ovplyvnené panujúcimi politickými pomermi. Vďaka tomu sledujeme rozličné spôsoby prispôsobovania sa načrtnutým okolnostiam, naskytá sa nám i neošúchaný pohľad na dôsledky počiatočných židovských perzekúcií. Pozoruhodný je tiež autorov opis vlastného naivného vnímania prvej svetovej vojny v detskom veku, ktoré je v ostrom kontraste s uvedomelým a prezieravým pohľadom mladého nádejného právnika na neskoršie udalosti odohrávajúce sa v jeho okolí. Rozprávanie v knihe rokom 1933 nečakane končí. Nedokončené dielo, v ktorého písaní už Haffner po vypuknutí vojny ani po nej nepokračoval, tak napokon uzrelo svetlo sveta až po jeho smrti o šesť desaťročí neskôr. Z tohto dôvodu sa o ňom nedá hovoriť ako o výpovedi komplexne mapujúcej nemeckú spoločnosť a tamojšiu politickú situáciu medzi dvoma svetovými vojnami, ani ako o ucelenej autobiografii. Vo výslednej podobe však vynikajúco funguje ako unikátne svedectvo, zachytávajúce nacistickú mašinériu zla od jej zrodu až po obdobie, v ktorom by akákoľvek otvorená revolta voči nej predstavovala pre jednotlivca podpísanie vlastného rozsudku smrti.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko minút má hodina?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Asi dvadsať ročníkov mladých a najmladších Nemcov si zvykli, že všetok životný obsah, živnú pôdu hlbších citov, lásky, nenávisti, radosti i žiaľu, ale aj senzácie a dobrodružstva dostávali vlastne zadarmo a z verejnej sféry – aj keď tá k tomu väčšinou pribalila aj biedu, hlad, smrť, zmätok a nebezpečenstvo. A keď tieto dodávky zrazu prestali, všetci boli bezradní, chudobní, oklamaní, sklamaní a unudení. Nikdy sa nenaučili samostatne žiť, nevedeli, ako si krásne a zmysluplne usporiadať súkromný život, ako sa z neho tešiť, pestovať záľuby. Keď sa napätie vo verejnosti skončilo a oni opäť nadobudli slobodu, nevnímali to ako dar, ale ako krádež. Začali sa nudiť, vymýšľali hlúposti, zatrpkli – a napokon už len lačno vyčkávali na prvú chybu, na prvý konflikt alebo spor, ktorý by konečne zlikvidoval tie nudné mierové pomery a naštartoval nové kolektívne dobrodružstvo.
Aby som bol presný – a som presvedčený, že tieto okolnosti si presnosť vyžadujú, lebo podľa môjho názoru ide o kľúč k celej epoche, ktorú dnes žijeme – nie všetci z mladšej generácie Nemcov takto reagovali. Niektorí sa len v týchto časoch učili žiť, trocha neohrabane a oneskorene, zapáčilo sa im žiť vlastný život, úspešne si odvykli od chaosu vojnových a revolučných hier, stali sa osobnosťami. Práve vtedy, celkom nepozorovane a skryto sa začala otvárať obrovská trhlina, ktorá dnes rozdeľuje nemecký národ na nacistov a nenacistov.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x