bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Dieťa

Vydavateľ: Premedia SK (Premedia SK)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:96
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.04.2024 03:02

Lepšia cena: 9,20 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 9,42 € (vrátane DPH)
Bežná cena:10,95 €
Ušetríte: 1,53 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 6,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Dieťa

Toto je príbeh lásky. Matka rozpráva svojmu novonarodenému dieťaťu o udalostiach, ktoré k nemu viedli. Sú to príbehy o dlhej chorobe, osamelosti a smútku. O strachu niekoho milovať, ale napriek tomu sa odvážiť to urobiť.

Román skúma existenciu s nezvyčajnou zraniteľnosťou a veľmi jasným pohľadom na to, čo nám umožňuje nadviazať kontakt s druhými a čo nám ho znemožňuje.

Nórska spisovateľka Kjersti A. Skomsvold po tematizovaní ľudskej osamelosti v úspešnom debute Čím rýchlejšie kráčam, tým som menšia a lásky s veľkým L v knihe Tridsaťtri prináša v románe Dieťa ďalšiu, miestami smutnú, miestami humornú drobnokresbu zásadných otázok, ktoré si v nejakej podobe môže položiť každý z nás.

Detaily o knihe

Názov: Dieťa

Objednávací kód NA654595

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Pre každého rodiča (Monika Ertľová, 10.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
„Teraz sa najviac bojím toho, že tebe a tvojmu bratovi umriem, hoci ešte viac sa desím, že umriete vy mne. Keď sa mi narodili deti, moja vlastná smrť sa mi priblížila, život mi pripadá zároveň dlhší a kratší.” Máločo zatrasie tak intenzívne vašimi prioritami a doterajšou existenciou, ako keď sa stanete rodičmi. Kjersti A. Skomsvold v knihe Dieťa prináša obraz, ako sa vaše minulé ja zrazu musí pretransformovať a prijať úlohu materstva, a teda nie vždy je to prechádzka ružovou záhradou. Zrazu čelíte novým strachom, citové rozpoloženie ako na hojdačke, nedostatok spánku sa vám tiež postará o zábavu… „Na roky, ktoré si človek zo svojho detstva nepamätá, zabudnú aj jeho rodičia, prečo to príroda zariadila takto, prečo prvé roky utajila?” Útla kniha je plná poetických úvah o živote, ktorý občas zastrú pochmúrne tiene, lásku variujú straty, choroby, osamelosť. V románe sa striedajú krátke pasáže z minulosti s prítomnosťou, dej je druhoradý, skoky v čase reflektujú rozprávačkino rozpoloženie. Vlny šťastia a lásky nahradí smútok, úzkosť, strach, výčitky svedomia, aby vás opäť zaplavil pocit naplnenia. Matka rozpráva svojmu novonarodenému dieťaťu o živote pred ním, o strachu milovať, no predsa sa odvážiť to spraviť. Pred vami sú rozložené drobné dieliky puzzle, a keď ich poskladáte dokopy, očarí vás pôsobivý obraz, z ktorým sa asi každý rodič dokáže stotožniť. Nie je to však len o pute matky a dieťaťa, autorka si kladie množstvo hlbokých filozofických otázok o tom, ako žiť správne, ako sme bezmocní pred mnohými nástrahami, ako nás vlastné strachy držia na uzde. „Možno sa touto mojou novou rodinou pokúšam viac alebo menej vedome, vyliečiť rany zo svojej prvej rodiny, z rodiny môjho detstva? Možno preto bolia nové rany dvakrát toľko, pretože nie sú pre novú rodinu iba čerstvou ranou, ale jatria tiež starú ranu pod ňou? Zvláštne, že kým som si nezaložila vlastnú rodinu, tie rany som si takmer neuvedomovala.” Táto kniha si zaslúži pozornosť. Očarilo ma krásne, poetické a pútavé rozprávanie obohatené o odkazy na iné literárne diela, melancholické a úprimné.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden plus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x