bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Jedna svieca stačí

Vydavateľ: Ringier Slovakia Media s.r.o. (Ringier Slovakia Media, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:220
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 03:01

Vaša cena: 14,90 € (vrátane DPH)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Jedna svieca stačí

Jedna mala 27 rokov, keď ju komunisti poslali do kláštora bez vody a elektriny, kde sa pod dohľadom ŠtB tlačila s desiatkami žien a hlodavcov. Druhá mala dvadsať, keď prisluhovači režimu prepílili mreže na oknách niekdajšieho šľachtického sídla, vtrhli do kaplnky a vyhnali mladé ženy z noviciátu. Jedna mala vysokoškolský diplom z Univerzity Komenského, druhá bola absolventkou učiteľského ústavu, keď im komunisti zakázali učiť a poslali ich na polia, do fabrík či sociálnych ústavov. S cieľom donútiť ich, aby vyzliekli rehoľné rúcho.
Kniha Ivany Hečkovej Jedna svieca stačí je vzácnou sondou do verejnosti málo známej témy likvidácie ženských reholí v temných 50. rokoch s označením Akcia R (Rehoľníčky). Mapuje dramatické osudy dvoch výnimočných osobností, odohrávajúce sa na pozadí historických udalostí a s presahom do súčasnosti. Autentické svedectvo o živote v 40-ročnom vyhnanstve dopĺňajú desiatky vzácnych fotografií, unikátne listinné dôkazy, archívne dokumenty, originálne mapy i najnovšie zistenia historikov. Súčasťou knihy je štúdia historika Františka Neupauera z Ústavu pamäti národa, ktorý bol spolu s Annou Kissovou (sestra Anna) a Danou Harmáčkovou (sestra Samuela) odborným konzultantom knihy.

O autorke:
Ivana Hečková sa narodila 28. apríla 1996 v Trnave. Absolvovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave a doplňujúce pedagogické štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Aktuálne študuje na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave (rozširujúce štúdium histórie). Od roku 2016 pôsobí v redakcii Aktuality.sk, kde sa venuje rôznym spoločenským a historickým témam. V roku 2019 uverejnila sériu článkov o komunistických perzekúciách voči ženským a mužským reholiam a gréckokatolíckej cirkvi v Československu pod názvom Totalitné kladivo na cirkev. Spolupracovala na vzdelávacom projekte Slovenský disent, ktorého cieľom je popularizácia tejto témy na stredných školách.

Detaily o knihe

Názov: Jedna svieca stačí

Objednávací kód NA648548

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má bocian?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x