bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nič nehovor

Vydavateľ: Absynt (Absynt)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:640
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša cena: 13,50 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 6,40 € (zľava 32%)
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nič nehovor

Pravdivý príbeh o zabíjaní a spomínaní v Severnom Írsku.
Únosy. Výbuchy. Nevysvetliteľné zmiznutia. Streľba na uliciach. Aj taký bol celkom nedávny obraz Severného Írska zmietajúceho sa od šesťdesiatych rokov až do konca 20. storočia v krvavom občianskom konflikte.
Mimoriadny dokumentárny román Nič nehovor investigatívneho novinára Patricka Raddena Keefeho sa sústreďuje na prípad tridsaťosemročnej Jane McConvillovej, matky desiatich detí, ktorú v decembri 1972 odvliekli neznámi ľudia priamo z jej belfastského bytu, zatiaľ čo na nohách jej viseli plačúce deti. Až o mnoho rokov neskôr sa ukázalo, že Jane McConvillovú odsúdila IRA na smrť za udavačstvo. Či bolo na tom niečo pravdy, to už dnes sotva zistíme.

Konflikt medzi republikánmi (katolíkmi) a unionistami (protestantmi) bol politický, etnický i náboženský zároveň. Severné Írsko sužoval od konca šesťdesiatych rokov až na samý záver storočia. Tridsať rokov sa Severné Írsko kúpalo v krvi a nečakaných teroristických útokoch. Na prípade Jane McConvillovej ilustruje Patrick Radden Keefe anatómiu a podstatu celého severoírskeho konfliktu, ktorý dostal priliehavý názov „The Troubles“ (Problémy).
Kniha Patricka Raddena Keefeho Nič nehovor, ktorú časopis Time vyhlásil za najlepšiu reportáž roku 2019 bola ovenčená mnohými cenami vrátane prestížnej Ceny Georgea Orwella.

Detaily o knihe

Názov: Nič nehovor

Originálny názov: Say nothing

Objednávací kód NADBK95134

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nič nehovor (Monika Ertľová, 5.10.2022) Odpovedať

„Hovor, čo chceš, no nepovedz nič.” Nič nehovor je jedna z tých hrubších absyntoviek, no ak by vás jej úctyhodné rozmery odradili od čítania, bola by to obrovská škoda. Zaslúži si viac pozornosti! Americký spisovateľ a novinár Patrick Radden Keefe obetoval niekoľko rokov dôkladnému výskumu, návštevám Severného Írska a rozhovorom, aby v knihe prostredníctvom osobných príbehov zobrazil dlhé obdobie konfliktu z nedávnej minulosti. Práve kvôli spomínanej ľudskej stránke, z ktorej to celé uchopil, sa mi strany otáčali doslova samé a reportáž ma úplne strhla, hoci to nie je ľahké čítanie. Únosy, násilie, masakry, bombové útoky, zabíjanie, ktorými je nasiaknutá história Severného Írska, sa na spoločnosti hlboko podpísali. Autor s nadhľadom človeka „zvonku” opatrne kráča po mínovom poli a na príbehoch zainteresovaných posúva do popredia otázku, ako sa vyrovnávajú s ohavnými činmi, ktoré vykonávali v mene vyššieho princípu. „Pre toto sme zabíjali? dumala dookola. Pre toto sme zomierali? O čom to celé vlastne bolo?” Príbehy mladej vdovy Jean McCornvillovej, matky 10 detí, ktorú pred ich očami unesú a nik ju už neuvidí, sestier Priceových, oddaných IRA, vysokopostaveného člena IRA Gerryho Adamsa, ktorý to dotiahol na politika a tvrdohlavo popiera, že s IRA mal niečo spoločné, a mnohých ďalších aktérov IRA a jej frakciách, špiónoch a donášačoch, ale aj hľadanie hrobov obetí po krajine vám ožije pred očami vďaka úžasnému rozprávačskému talentu autora. Nie je to chronologický prehľad ako z dejepisu, skôr pútavá, prístupne, erudovane (a miestami šokujúco a drsne) napísaná analýza konfliktu, ľudských tragédií, o ktorých je dôležité vedieť čo najviac. „Väzenie nikdy skutočne neopustíte.”

Nič nehovor (Janka G., 1.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na začiatku ma zmiatla hrúbka knihy a mala som pocit, že ju budem čítať prinajmenšom rok. No už keď som raz začala, stránky ubiehali veľmi rýchlo. Knihu som si kúpila na základe toho, že som sa chcela dozvedieť viac o severoírskom konflikte. Atreba povedať, že to nie je ľahké čítanie, no štýl písania autora je nenáročný a rýchlo pochopiteľný. Píše vecne, zrozumiteľne zároveň však veľmi zaujímavo. Na zhruba 600 stranách sa dozviete príčiny vzniku konfliktu, jeho prieh, záver ale aj osudy veteránov po vojnem obdivujem odbornú prácu autora, dať dokopy také množstvo zdrojov, prečítať a pretriediť množstvá materiálu a nakoniec z to vydať ako knihu ho muselo stáť obrovské mbožstvo námahy.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko mesiacov má rok?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x