bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Červené zlato

Vydavateľ: mamaš (mamaš)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:264
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša cena: 8,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,95 €
Ušetríte: 4,05 € (zľava 31%)
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Červené zlato

Po kulinárskej krimi Diabolský plod, ktorú kníhkupectvo Martinus zaradilo medzi knihy roka 2021, sa šéfkuchár-vyšetrovateľ Xavier Kieffer vracia s novým prípadom.

Na honosnej večeri v Paríži má slávny suši majster očariť miestnu smotánku, no ešte pred hlavným chodom padne na zem mŕtvy. Príčina smrti: otrava rybím mäsom. Luxemburský kuchár Xavier Kieffer má pochybnosti o tom, že by išlo len o nešťastnú náhodu, a tak sa pustí do pátrania. Stopy ho privedú na zaujímavé miesta – z prepychového života parížskeho starostu cez úplne nový svet japonskej kuchyne až do rybárskej lode talianskych lovcov tuniakov. Pri vyšetrovaní na vlastnú päsť zistí, že niektoré ryby sú drahšie než zlato, a dokonca cennejšie ako ľudský život.

Detaily o knihe

Názov: Červené zlato

Originálny názov: Rotes Gold. Ein kulinarischer Krimi

Objednávací kód NADBK96235

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Príjemne prekvapila (Monika Ertľová, 11.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Špičková gastronómia nie je iba o najlepších kuchároch, exkluzívnych reštauráciách, prísne strážených receptoch, luxusných surovinách a lahodnom jedle za astronomické sumy, na ktorom si pochutnávajú mlsné jazýčky náročných gurmánov. Má aj svoje temné stránky a práve na ne Tom Hillenbrand v tejto knihe opäť upozornil. Červené zlato (2. diel série so šéfkuchárom Xavierom Kiefferom) je síce kulinárska krimi, no dotýka sa pálčivých záležitostí, o ktorých mnohí z nás nemáme ani predstavu. Popri vyšetrovaní záhadnej smrti japonského suši majstra priamo na večierku pre úzky okruh vyvolených totiž zažijete exkurziu do japonských suši reštaurácií, ocitnete sa na trhoch, kde šéfkuchári nakupujú suroviny, no najmä sa vám zrútia ilúzie o rybolove a dodržiavaní kvót na lov rýb. Tuniak totiž patrí k druhom, ktorých populácia značne klesla, no jeho mäso je veľmi žiadané. Aby obchodníci uspokojili dopyt svojich odberateľov a zabezpečili si želané zisky, neštítia sa obchádzať zákony. Neudržateľný lov, pokútne praktiky spôsobujúce environmentálne problémy ich nezaujímajú - biznis hýbe svetom a kto má iný názor, no veď viete. Tieto smutné fakty autor vyvažuje sympatickými postavami, poriadnou dávkou japonskej, francúzskej, luxemburskej a sicílskej gastronómie, zaujímavými informáciami z histórie a geografie najmä Luxemburska, poučným kulinárskym glosárom a na záver vás čaká chutný recept. Som veľmi rada, že mi osud prihral príbehy Xaviera Kieffera, naozaj sa oplatí po nich siahnuť. Preferujem totiž iné žánre, no toto je naozaj krimi s pridanou hodnotou a okrem relaxu vám slušne rozšíri obzory. Nečítajte hladní!

Skvelé (Monika Karolová, 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Červené zlato je pokračovaním populárnej kulinárskej krimi série so šéfkuchárom a vyšetrovateľom Xavierom Kiefferom v jednej osobe. Jej autor Tom Hillenbrand vás opäť zoberie aspoň takto knižne na exkurziu a ochutnávku lahodným špecialít z tých najexkluzívnejších, možno aj najčudnejších (poprosím minútu ticha za strnádku) surovín a zároveň tak opäť sníme pomyselný klobúk pred tými, ktorí sú špičkami vo svojom odbore a ktorí sa pre toto povolanie narodili a robia mu dobré meno. No taktiež znova zdvihol varovný prst a ukázal na tých, ktorí pre peniaze a zisk prekračujú všetky písané aj nepísané hranice a ak je treba, bez mihnutia oka pôjdu aj cez mŕtvoly ... . Xavier Kieffer sa tentoraz ocitá na honosnej večeri, kde sa má o rozmaznané a náročné jazýčky smotánky postarať známy a uznávaný suši majster Mifune. Ten však nestihne ukázať, čo všetko si pre veľavážené osadenstvo pripravil, pretože počas prípravy pokrmov skolabuje, padá na zem a zomiera. Vraví sa o otrave jedlom, no Xavier tuší, že to nebola len nehoda a opäť sa púšťa do vyšetrovania, ktoré spôsobí, že slinky vám natečú až do topánok a ktoré preverí vašu vôľu neurobiť o 22:00 vyhladzujúci nájazd do chladničky. Čaká vás najmä japonská kuchyňa, suši, veľa zaujímavostí o rybolove, tuniakoch, dostanete sa do Luxemburska, či krásnej a horúcej Sicílie a bohužiaľ sa opäť ukáže odvrátená tvár špičkového gastropriemyslu ... . Aj táto časť je dôkazom toho, že napínavé a pútavé krimi môže fungovať aj bez nespočetných prestreliek, zástupu policajtov, mozgov rozmazaných po stenách a črevách rozťahaných po celom okrese. Tom Hillenbrand sa nesústredzuje na vyšetrovateľa, či obeť, ani sa nás nesnaží odrovnať na konci každej kapitoly stupňujúcim napätím či drámou. Najdôležitejšia je totiž téma, ktorú si vyberie, poctivo a podrobne naštudujte a získané informácie nám ako na zlatom podnose naservíruje vo forme príjemne plynúceho krimi príbehu, ktorý vonia dobrým jedlom a lahodným vínom. V tom spočíva čaro nevšednosti a originality tejto série. . Výborná kniha, ktorá vám rozšíri obzory a upozorní na problémy, o ktorých ste možno ešte nepočuli

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť plus päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x