bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Polnočná knižnica

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:336
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša cena: 9,70 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 4,20 € (zľava 30%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: KNIHA
cena od: 11,68 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Polnočná knižnica

Nora má tridsaťpäť a život plný premárnených príležitostí. Cíti, že všetkých sklamala. Otca, pretože sa nestala úspešnou plavkyňou; brata Joea, keď sa rozhodla opustiť čoraz populárnejšiu hudobnú skupinu a tiež snúbenca, s ktorým sa rozišla dva dni pred sobášom. V depresii, pohltená ľútosťou a pocitmi viny sa rozhodne spáchať samovraždu. Ocitá sa však v akomsi medzisvete zvanom Polnočná knižnica. Knihy tu nie sú obyčajné – každá predstavuje inú verziu Norinho života, ak by sa kedysi rozhodla inak. Dostáva možnosť prežiť jednotlivé príbehy a napraviť minulé chyby. No pátranie po dokonalej alternatíve má vždy nejaké „ale“ a Nore sa nedarí získať všetko, čo by chcela. Čas sa kráti a kým sa knižnica medzi životom a smrťou nadobro rozpadne, musí vybrať. Rezignuje alebo sa vráti do pôvodného života a pokúsi sa veci napraviť?

Z anglického originálu The Midnight Library (Canongate Books Ltd, Great Britain, Edinburgh 2020) preložila Jana Melcerová.

Detaily o knihe

Názov: Polnočná knižnica

Originálny názov: The Midnight Library

Objednávací kód NADBK94322

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

"Životu nemusíš rozumieť, stačí ho žiť." (Veronika, 19.1.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha v sebe nesie v sebe tému, nad ktorou sa určite už zamyslel každý za nás. Čo by sme robili v inom živote, ak by sme sa v určitých okamihoch nášho života rozhodli inak? Nora nemá rada svoj život, nevidí v ňom už zmysel a chce ho ukončiť. No dostane možnosť nahliadnuť do viacerých verzií svojho života, o ktorých si myslela, že by boli lepšou voľbou, ako ten jej súčasný. Pekne jej na to poslúžia knihy, ktoré sú uschované v jej osobnej Polnočnej knižnici, na mieste, ktoré je jej osobnou prestupnou stanicou medzi životom a smrťou. Spolu s Norou máme možnosť si uvedomiť, aký vzácny je aj náš život, ktorý sme sa rozhodli žiť, a ktorý sme si vybrali. Každé jedno naše rozhodnutie ovplyvňuje nie len naše životy, ale aj životy iných ľudí. Formuje nás, pretvára a mení na ľudí, ktorými sme. Neexistuje dokonalý život, tak ako neexistuje ani dokonalé rozhodnutie žiť ho podľa svojich dokonalých predstáv. Výčitky, pády a zlyhania patria k životu a musíme to prijať. Nora bola úžasná postava, spočiatku plná depresie, no postupne nachádzala samú seba, svoje prednosti, a naučila sa milovať hlavne seba a svoje voľby. Fandila som jej a veľmi ma bavilo žiť viacero verzií jej života. Aj vďaka nej sa naučíte opäť milovať SVOJ život, pretože je VÁŠ, nikoho iného. Kniha je plná myšlienok, no niektoré mi prišli už príliš prekombinované. Kniha sa v určitej chvíli zaoberá aj "metaverzom" a otázkou, či je naozaj možné žiť v inom vesmíre inú verziu svojho života. Zabŕda do fyziky a vedeckých javov, čo mi prišlo zbytočné. filozofia sa v rôznych podobách nachádzala takmer v každom živote, ktorý Nora žila. Áno, kniha a jej záver je predvídateľná, ale v podstate to je aj život. Všetci vieme, že jedného dňa umrieme, no je na nás, či umrieme s pocitom spokojnosti svojho života, s našimi rozhodnutiami a voľbami, alebo budeme trápiť myseľ myšlienkami "Čo by bolo keby?". Ak práve neviete, čo so životom, určite si prečítajte túto knihu, naučí vás opäť milovať život. Knihu odporúčam čitateľom, ktorí majú radi melancholické príbehy, knihy o zmysle života, obľubujú filozofické myšlienky, a tiež tým, ktorí pochybujú o svojich rozhodnutiach.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x