bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Narodený v modrú stredu

Vydavateľ: Absynt (Vydavateľstvo Absynt, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.04.2024 03:02

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Narodený v modrú stredu

Aké je to byť iný? Iný ako väčšina ľudí? Autistický génius Daniel Tammet nám rozpráva o svojom živote, ktorý bol často plný bolesti, ale aj neuveriteľných zázrakov.

Dokázal sa naspamäť naučiť 22 514 čísel za desatinnou čiarkou čísla pí. Na to, aby sa plynule naučil rozprávať po španielsky či islandsky potreboval týždeň. Aj takéto schopnosti má výnimočný autistický génius a savant Daniel Tammet. Jeho život však nebol žiadnou rozprávkou. Prežil komplikované detstvo i dospievanie, výsmech aj šikanu. Najbezpečnejšie sa vždy cítil sám uzavretý vo svojom malom svete zloženom z nádherných číselných krajín. Daniel Tammet sa narodil v jednu modrú stredu. Prečo práve modrú? Pretože čísla vidí ako farby, každé z nich má v jeho vnímaní iný odtieň, iný tvar, inú veľkosť aj iný charakter. Spôsobuje to záhadný a mimoriadne vzácny jav známy ako synestézia.

Narodený v modrú stredu je výnimočná autobiografická kniha o živote mladého autistického muža, ktorý vládne nadpriemernými jazykovými i matematickými schopnosťami, no mnohé bežné životné situácie sú preňho absolútne neprekonateľné. Dojemný a motivujúci príbeh Daniela Tammeta je aj o tom, ako sa dokázal popasovať so životom bez toho, aby stratil svoju vlastnú tvár.
Svetový bestseller Narodený v modrú stredu vyšiel už v osemnástich jazykoch. V Absynte vychádza mimo edície v preklade Alexandry Strelkovej.

Detaily o knihe

Názov: Narodený v modrú stredu

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Vskutku zaujímavá kniha (Marián Péter, 30.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Moja prvá prečítaná absyntovka a môžem len a len odporúčať. Nie je to kniha s nejakým extra dejom alebo zvratmi, nečakanými situáciami na aké som bežne zvyknutý, napriek tomu som pretáčal jednu stranu za druhou ani neviem akou rýchlosťou až som došla na koniec. Pohltilo ma to a čo je dôležitejšie, maximálne zaujalo. Pekná myšlienka, ktorá sa niesla v príbehu: “Človek nemusí byť postihnutý na to, aby bol odlišný, pretože odlišný je každý jeden z nás.” - a naozaj je to tak. Táto kniha nám ponúka možnosť nahliadnuť do výnimočne mysle autistického génia. Celá kniha je akýmsi rozprávaním samotného autora - Daniela, ktorý nám predstavuje svoj život zo svojho pohľadu, z autistického uhla. Už v útlom detstve si môžeme všimnúť, ako sa u neho začínal autizmus prejavovať, ako ťažké to mali aj rodičia, ale aj on. Ako mu boli (pre nás všedné záležitosti a samozrejmosti) divné a cudzie… Naozaj vskutku zaujimavé a určite som sa toho veľa dozvedel. Samozrejme, v knihe boli aj nudnejšie etapy, čo zas boli nad moje pochopenie-ako nejaké matematické hry, šachové ťahy, ako všetko prepočítaval, všetko si pamätal podľa čísel a farieb. No proste mozog bežného človeka pracuje úplne ináč ako mozog autistu, ale to zistíte aj vy, ak po knihe siahnete a ponoríte sa do jeho mysle.

Krásny príbeh o inakosti (Grétka, 19.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Danielova autobiografia zobrazuje svet autistickej mysle podmanivým a krásne úprimným spôsobom. Zaujímavé príbehy zo svojho života v knihe strieda s (pre mňa) menej zaujímavými matematickými pasážami. Priznám sa, že vysvetlenia kadejakých princípov a pravidiel som preskakovala, aj keď Danielova fascinácia číslami ma niečím fascinovala tiež. Po prečítaní knihy som si pozrela aj dokument, v ktorom účinkoval (Brainman) a jeho príbeh ako aj autor samotný sa mi stali ešte sympatickejšími. Kniha nepriamo hovorí o inakosti a medzi riadkami nás učí, že “iné” je krásne tiež. Veľmi potrebná kniha, určite odporúčam.

Knižka s neotrepanou témou (Lenka, 2.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ako čitateľa takmer výlučne autobiografických kníh ma knižka zaujala hlavne svojou "neotrepanou" tématikou. Je písana veľmi pútavo a dej postupne mení svoje zameranie nato, čo zo života autora v čase ukazuje. Odhaľuje nám jeho matematické úvahy, vzťahy ale tiež odhodlanie bojovať s nie priam ideálnym životom. Knižka je jedna z tých, ktorú prečítate na jedno posedenie.

Narodený v modrú stredu (Valéria, 28.12.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Narodený v modrú stredu je autobiografiou autistu, savanta. Táto kniha ponúka fascinujúce okamihy života "iného" dieťaťa aj to,ako sa s tým vyrovnávali jeho rodičia. Danielovi ešte ako dieťaťu bola diagnostikovaná epilepsia, čo súvisí s činnosťou mozgu u savantov. Celý opis prvého záchvatu som prežívala s Danielovým otcom, nakoľko len pár týždňov predtým som si sama zažila to isté. Aj keď, priznávam, Daniel mal oveľa silnejší záchvat,no v tom momente boli minúty hodinami. Zvláštnym pre mňa bolo, aký odvážni (alebo ľahkovážni?!)jeho rodičia boli. Popri Danielovej diagnóze si spravili ďalších 8 detí a to aj popri vážnej chorobe otca. Ale späť k Danielovi… To, čo je pre nás bežné, ako hra na školskom dvore, spoločné plnenie zadaní v škole,bolo pre Daniela nepochopiteľné. Musím však povedať, že už v 80.-90.rokoch bolo školstvo v UK na inej úrovni ako je to u nás dnes. Neraz sa stretávam s tým,ako pedagógovia nútia deti jesť čo nechcú, robiť veci tak ako sa má a netolerujú inakosť. Daniel môže byť len rád, že vyrastal v Británii. Učitelia boli vo veľkej miere tolerantní. To, akým spôsobom sa učil rôzne jazyky mi prišlo až smiešne jednoduché-samozrejme v jeho podaní,ja neovládam ani angličtinu a nie za 2 týždne sa naučiť islandsky tak,aby som viedla rozhovor v tv(Daniel to dokázal a nielen to!) Zaujímavé bolo,ako sa vybral do sveta- SÁM! Spoznal mnoho ľudí a stal sa odvážnejším, smelším, osvojil si znaky empatie a riadil sa nimi, čo mu výrazne pomohlo v medziľudských vzťahoch. Tiež nám odhalil kus zo súkromia a spolunažívania so životným partnerom. Niekoho jeho výklad "fungovania" matematiky nudil,no pre mňa to bolo WAU! Ak by sa jeho teóriou učila matika na školách, možno aj zo mňa by sa vykľul génius! ODPORÚČAM

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko mesiacov má rok?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x