bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Spev o Achillovi

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:272
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 03:01

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,60 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Spev o Achillovi

V dávnom veku hrdinov vypovedali nesmelého gréckeho princa Patrokla za mladícku nerozvážnosť z vlasti do Ftie. Z dediča trónu sa razom stal bezvýznamný dvoran žijúci v tieni kráľa Pelea a jeho výnimočného syna Achilla.
Najväčší grécky hrdina Achilles bol pravým opakom Patrokla – silný, krásny, rozumný, odvážny, obratný v boji oplýval všetkým, čo zdobí a ctí muža, a navyše bol synom bohyne. Za normálnych okolností by sa nikdy nestretli, no Achilles sa jedného dňa rozhodne rozprestrieť nad potupeným princom ochranné krídla. Ich váhavý vzťah čoskoro vystrieda vrúcne a nerozlučné priateľstvo. Z chlapcov vyrastú mladí muži, udatný bojovník a nadaný liečiteľ. Ich vzájomná náklonnosť sa aj napriek nevôli Achillovej matky Tetidy, krutej morskej nymfy, ktorá nenávidí smrteľníkov, čoraz väčšmi prehlbuje.
Nad šťastím priateľov však visí hrozba neblahej veštby. Keď sa Gréci dozvedia, že spartskú kráľovnú Helenu, najkrajšiu zo smrteľných žien, uniesol trójsky princ Paris, rozhodnú sa spojiť sily a zaútočiť na mocnú Tróju. Aj Achilles sa dá zlákať prísľubom veľkej slávy a vypláva s ostatnými do boja. Nerozhodný Patroklos sa zmieta medzi láskou a strachom, ale nasleduje ho. Netuší, že ďalšie roky, plné strastí a vojenských útrap, podrobia skúške všetko, čo sa obaja naučili a čo im je drahé, a že čoskoro bude musieť prenechať priateľa neodvratnému osudu, aj keď na to nebude pripravený.
Spev o Achillovi je živé, dojímavé a nápadité podanie známeho eposu o trójskej vojne. Madeline Millerová nám krásnym lyrickým jazykom spojeným so zmyslom pre dramatickosť rozpráva tragický ľúbostný príbeh odohrávajúci sa na pozadí neľútostného boja medzi bohmi a kráľmi, mierom a vojenským uznaním, medzi nesmrteľnou slávou a prostým ľudským citom.

Detaily o knihe

Názov: Spev o Achillovi

Objednávací kód NA622337

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

odporucam (Patrik, 8.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvela kniha. Odjakziva ma zaujimala grecka mytologia. Autorka velmi putavo napisala roman o Achillovi z pohladu Patrokla, jeho verneho priatela. Je vidiet, ze knihu dlho pisala (10 rokov) lebo je to naozaj velmi prepracovane. Je tu podrobne napisane Patroklovo detstvo od kedy stretol Achilla, ich vyucbu u kentaura Cheiróna az po samotnu trojsku vojnu. Zaujimava bola aj verzia ich samotneho vztahu. Urcite odporucam nielen vsetkym milovnikom mytologie.

Achilles (Martina, 23.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Achilles patrí medzi najznámejších hrdinov. Ale jeho príbeh poznáme hlavne vďaka filmu, ktorý nie príliš presne ukazuje jeho skutočnú osobnosť. A práve Madeline Millerová nám ukazuje jeho činy prostredníctvom Patrokla, nevýrazného chlapca, ktorý sa s Achillom nemôže porovnávať. Oh, zbožňujem, ako Millerová dokáže z nevýraznej postavy spraviť osobu, ktorú si musíte obľúbiť. Patroklos bol princ, ktorý nebol ani pekný, obľúbený, či odvážny. Bol to čisto priemerný človek, ktorého by si autor nevybral ako hlavného hrdinu. Na druhej strane je tu Achilles, ktorý svojou krásou, zdatnosťou a zmyslom pre boj ohúril každého človeka. Dve diametrálne odlišné postavy, ktoré sa vo všetkom líšili, si napokon našli cestu k sebe. A ich vzťah bol taký krásny, až mi na konci vyhŕkli slzy. Harmónia a pokoj, ktorú som cítila z ich príbehu, bolo niečo naozaj jedinečné a tá nenútenosť, akou nám autorka postupne predstavila ich príbeh, ma naozaj bavila. Prešli sme si ich detstvom, pubertou až sme dospeli k momentu, keď sme mali možnosť aspoň trochu nahliadnuť na priebeh trójskej vojny. Okrem hlavných postáv sme tu videli aj iných hrdinov, akými boli Hektor, Odyseus, Paris a mnohí další.. Kniha nielen krásne vyzerá, ale je krásna aj vnútri. Achilles nebol nejaký namyslený hrdina, ale všetko bral s pokorou a záležalo mu na ľuďoch, ktorých mal rád. Posledné stránky sa mi čítali veľmi ťažko, pretože tú bolesť, ktorú prežívali postavy som cítila aj ja. Patroklos a Achilles sa mi spájajú s ideálom lásky, kde patrí rešpekt, odpustenie a vzájomné porozumenie.

Chytí za srdce (Monika Karolová, 17.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Desať rokov. Presne toľko potrebovala Madeline Millerová na stvorenie tohto majstrovského diela a tú veľkú snahu, hlboké štúdium a určite aj lásku k hlavným hrdinom a gréckej mytológii je tam neskutočne cítiť. Komu sa pri mene Achilles okamžite v mysli vynorí opálený, krásny, od hlavy po päty "vytehličkovaný" Brad Pitt, ktorému sa v posteli váľa každý večer krásna žena vo filme Trója, bude možno prekvapený, pretože Madeline nám ponúka iný pohľad na tohto poloboha. . Totiž rozprávačom celého príbehu je Patroklos, princ, ktorý je ešte ako malý chlapec vyhnaný zo svojej vlasti a útočisko nájde na dvore kráľa Pelea. Patroklos, ktorý je úplne priemerným človekom, nevyniká krásou, ani silou, či iným talentom, je úplným opakom Peleovho syna Achilla. Práve preto nikto nečakal, že ten si Patrokla vezme pod ochranné krídla a vyberie si ho za spoločníka. Spočiatku nesmelé priateľstvo prerastie do niečoho oveľa väčšieho, silnejšieho a asi najkrajšieho, čo môže človek cítiť ... . Spev o Achillovi je viac príbeh Patrokla a práve cez neho máme možnosť spoznať Achilla aj inak ako silného, krásneho a najobávanejšieho bojovníka, pretože podľa neho bol Achilles hlavne dobrý, spravodlivý, pozorný a citlivý človek, ktorý bol schopný pre lásku obetovať všetko. . Musím povedať, že záverečné strany sú veľmi dojemné a silné a možno aj preto sa mi táto kniha páčila dokonca o trošičku viac ako Kirké (a tá je veru fenomenálna). Takže uzavriem to tak, že ak si myslíte, že Achilla už poznáte, dajte šancu Patroklovi, nech vám jeho príbeh rozpovie svojimi očami a srdcom. Nebudete ľutovať.

Nádherný príbeh (Maťa, 11.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Toto je vlastne príbeh o láske, nie o vojne. Je to o vzťahu Achilla a Patrokla, ktorý začne kamarátstvom a prerastie v lásku. Sledujeme ich od detstva, vidíme ich dospievanie, aj život vo vojne. Nie je to ale tuctová romantika, títo dvaja majú medzi sebou absolútne nádherné, rýdze puto. Pokiaľ nájdete v živote osobu, s ktorou takéto puto budete zdieľať, tak ste v živote vyhrali. V druhej polovici knihy potom prichádza trójska vojna. Niežeby to nebolo tiež výborné, ale priznám sa, že tie vzťahové veci sa mi páčili viac a autorka ich zvládla famózne. A pretože práve tá čistota ich vzťahu ma bavila najviac, vojna bola zatienená. Ale bolo to stále super, trójska vojna je pre mňa asi najzaujímavejšia vojna v histórii. A milujem aj grécku mytológiu, čiže toto bolo rozhodne niečo pre mňa. Len ako vravím, prvá polovica ma uchvátila predsa len o čosi viac. Veľa ľudí mi hovorilo, že plakalo preto tejto knihe a že im zlomila srdce. Pre mňa to také nebolo. Iný koniec to nemohlo mať, šokujúce to nebolo ani trochu. Myšlienka, ktorý vo mne ostala hneď po prečítaní bola "wow, to bolo krásne". A som rada, že som mala tú česť prečítať si to.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem plus deväť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x