bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Darca hviezd

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:352
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,40 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Darca hviezd


Angličanka Alica sa v rodičovskom dome nudí, cíti sa nedocenená a nepochopená. Potom spozná Bennetta Van Cleva, pekného, bohatého Američana, a bezhlavo sa zaľúbi.
Svadba a odchod do Ameriky v tridsiatych rokoch 20. storočia vyzerali ako veľké dobrodružstvo, no život novomanželky v Baileyville, skostnatenom provinčnom mestečku uprostred kentuckých hôr, je pre Alicu sklamaním. Preto sa – skôr než jej to manžel stihne zakázať – dobrovoľne prihlási do projektu konských knižníc.

Skupinka mladých žien pod vedením rebelantskej Margery O‘Harovej jazdí na koňoch cez hlboké lesy v okolí a roznáša knihy a časopisy chudobným, ktorí by sa k nim inak nedostali.
Alica nachádza slobodu, priateľstvo a naplnený život, po akom túžila.

Lenže nie všetci to schvaľujú. Alicin svokor s ňou vedie doslova vojnu a Baileyville sa pridá na jeho stranu. Postačí dievčatám v nerovnom boji ich hlboké vzájomné puto a viera v silu písaného slova?

Darca hviezd je fascinujúcim rozprávaním o ženskom priateľstve, láske a o zázraku kníh a čítania, inšpirovaným skutočným príbehom.

Translation © 2020 by Zdenka Buntová
Poetry translation © by Jana Kantorová-Báliková


LUCIA VRÁBLICOVÁ číta z knihy DARCA HVIEZD:

Detaily o knihe

Názov: Darca hviezd

Originálny názov: The Giver of Stars

Objednávací kód NA204614

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Kniha ako pohladenie na duši (Simona Bagová, 10.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ak by som žila v 30. rokoch v Amerike, vzopierala by som sa pravidlám. Nosila by som kožené nohavice a voľné košele, vlasy by som mala pevne spletené a pleť plnú pieh a vrások. Jazdila by som na koni a vravela ženám, že sa netreba báť byť sama sebou. A požičiavala by som im desiatky kníh s myšlienkou, že aj veci, ktoré si nesmieme nechať sú niekedy obrovským darom. Darca hviezd bolo ako pohladenie na duši. Úplne iná kniha ako tie, na ktoré sme pri Jojo Moyes zvyknutí. Dej sa odohráva v odľahlých a menej vzdelaných častiach Severnej Ameriky na konci 30. rokov 20. storočia. Alice sa urýchlene vydá za nudného bohatého dediča a tu sa podobnosť s otrepanými romancami končí. Príbeh je plný silných a nezávislých žien, pretkávajú ho feministické názory a charaktery, do ktorých sa nedá nezamilovať. Plasticky podaný dej zobrazuje krutú realitu nevzdelaných ľudí, ktorí sa postupne dostávali k informáciám vďaka fungovaniu konskej knižnice. Preniesla som sa do rokov, keď boli nohavice u žien prejavom nezávislosti a nadýchla som sa atmosféry jedného zo svojich obľúbených období.

Darca hviezd (Katka, 1.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kníh od Jojo Moyesovej som už prečítala viacero a ani táto ma nesklamala. Dej knihy sa odohráva 30.rokoch v malom americkom mestečku a je té silný príbeh o priateľstve a o láske ku knihám. Hlavnými hrdinkami sú ženy,každá z nich je iná, ale ich priateľstvo im pomôže prekonať všetky prekážky, ktoré im život nadelil.

Darca hviezd (Ivana Ignačáková, 10.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som dostala ako darček a som za ňu nesmierne vďačná. Hrdinky knihy sú úžasné ženy, ktorých priateľstvo a vzájomná podpora dokážu zvládať aj nemožné. Každá z predstaviteliek je iná, no všetky spojí láska ku knihám a túžba niekam patriť. Ešte aj po prečítaní vo mne dlho rezonovala. Štýlom mi tak trochu pripomína Malé ženy. Myslím si, že by mala byť súčasťou každej dobrej knižnice.

Krásne čítanie (Miriam O., 8.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Síce som od Jojo Moyesovej prečítala len pár kníh, mám pocit, že v jej príbehoch vystupujú silné ženy, ktoré sa musia popasovať s ťažkými životnými situáciami. Príbeh vykresľuje osudy žien, ktoré sa podujali na neľahkú úlohu, a to roznášať knihy do rozľahlých oblastí v kraji a prostredníctvom nich lámať aj tie najtvrdšie srdcia. I keď samé nemajú ľahký život a musia si svoje miesto vydobýjať v spoločnosti, kde bolo žene priradené druhoradé postavenie, dokážu prekážkam čeliť so vztýčenou hlavou. Od začiatku príbehu som s hrdinkami súcitila, držala im palce a na moju obrovskú radosť, autorka im dopriala i dáke to drobné šťastie v ich životných sklamaniach. Som rada, že som mala možnosť prečítať si tento príbeh a už teraz viem, že patrí k tým nemnohým knihám, ku ktorým sa časom opäť rada vrátim.

Krásny príbeh o priateľstve a láske (Edita Velazquez, 1.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha bola pre mňa láska na druhý pohľad. Ťažšie sa do knihy začítavalo no po prvých prekonaných stranách som ju nevedela pustiť z ruky. Príbeh bol krásny a s hlavnými hrdinkami som v napätí všetko prežívala. Vrelo odporúčam som rada, že som knihe dala druhú šancu a určite zostáva v mojej knižnici.

Krásny príbeh s nádychom histórie (Kristy.Books, 5.10.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Doteraz som od autorky nečítala žiadnu knihu, no keď som uvidela túto obálku, povedala som si, že nastal čas. Dej sa odohráva v 30.rokoch v malom americkom mestečku. Je to obdobie, keď vo všetkom dôležitom mali hlavné slovo muži a od žien sa očakávalo, že budú poslušne sedieť doma a starať sa o domácnosť. Ľudia sa stále delili na bielych a farebných, ktorí mali v spoločnosti menejcenné postavenie. Napriek tomu sa však našla skupinka nebojácnych žien, ktorá sa rozhodla ísť proti klasickým očakávaniam a založila si konskú knižnicu, v ktorej na koňoch roznášali knihy chudobným ľuďom. Mali svojich podporovateľov, no našlo sa aj množstvo neprajníkov, ktorí im neustále hádzali polená pod nohy. Tieto podrazy ich však neodradili, práve naopak, stávali sa vďaka nim stále silnejšími. Z tohto príbehu na mňa celý čas dýchala historická atmosféra, ktorá vo mne vyvolávala hrejivý pocit. Autorka podľa mňa dokázala toto obdobie veľmi pekne priblížiť, až som mala pocit, ako by som sa do neho sama preniesla. Mám rada podobné typy príbehov, síce by som ich nemohla čítať v jednom kusu, ale raz za čas sú pre mňa vítaným rozptýlením a o to viac si ich užijem. Darca hviezd je krásny príbeh nabitý toľkými emóciami. Všetky dievčatá som si obľúbila, neskutočne som im fandila, páčila sa mi ich odvaha, sila, tvrdohlavosť a priateľstvo, ktoré si medzi sebou vytvorili. Hnevali ma intrigy niektorých spoluobčanov, pri ich niektorých názoroch som si mala chuť poriadne zanadávať. Pri všetkej tej nespravodlivosti sa mi zasa tlačili slzy do očí. Moja romantická duša si užívala vzťah medzi Margery a Svenom i zakázanú lásku medzi Alicou a...nebudem prezrádzať, prečítajte si to samy. Tiež sa mi páčilo, že autorka sa rozhodla podať príbeh s pohľadu viacerých postáv, vďaka čomu sme mali možnosť nahliadnuť do niektorých situácií z rôznych uhľov pohľadu. Kniha bola pre mňa milým prekvapením, nečakala som, že ma príbeh až tak zasiahne, ale nakoniec som rada, že som sa konečne pustila do knihy od Jojo.

Sila priateľstva a lásky (Veronika, 28.9.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Písal sa rok 1937 v mestečku Baileyville, Kentucky, Amerika. Obdobdie, kedy ženy sedeli doma na zadku, starali sa o domácnosť a nemali nárok na vlastný názor. Obdobie, kedy sa najmenšie prerieknutie, opovážlivosť, či konanie proti istým pravidlám a predpokladom trestalo násilím a nikoho naokolo to nezaujímalo. Obdobie, kedy mali prevahu muži a čo povedali, bolo sväté. Obdobie, kedy sa rozdeľovali ľudské rasy na bielu a farebnú a každá mala vo svete svoje miesto. Obdobie náročné, nevďačné, komplikované a zároveň krásne svojou jednoduchosťou, úctou k prírode, či zachovávaním tradícií. Ale aj v nevľúdnych podmienkach sa našli odvážne ženy, ktoré sa vedeli presadiť. Otvorili si knižnicu. Vôbec nie obyčajnú, ale konskú... vysadli do sediel a roznášali knihy po okolitých krajoch, cez hlboké lesy chudobným ľuďom, ktorí by sa k ním inak nedostali. Knihy ich spájali, spriatelili sa a toto priateľstvo bolo silnejšie, než akýkoľvek bezohľadný, odporný a neuctivý chlap v mestečku. Skvelo vykreslené charakteristiky postáv, miestami som mala pocit, že trávim čas s dievčatami v knižnici a poznám ich osobne. Vývoj a napredovanie každej zo žien bolo zaujímavé niečim iným. Nedá sa obľúbiť si len jednu žienskú postavu, no môj odpor si odniesol najmä jeden bezcharakterný, starý úbožiak. Učarovala mi aj kentucká príroda. Zažiť ju v konskom sedle musí byť zážitok. Počas celého príbehu mnou lomcovali silné emócie a čítanie tak nabralo iný rozmer. Knihu z rúk bez dočítania len tak nepustíte. A pri tejto dobovej knihe musím vyzdvihnúť preklad (zachované boli aj nárečia a akcenty), ktorý bol skvelo prispôsobený roku, v ktorom sa dej odohráva, výborné.

Darca hviezd je láska... (Kristína D., 2.9.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ach Darca hviezd... Od Jojo Moyes som čítala takmer všetky jej knižky, no priznám sa že táto patrí k najobľúbenejším. Už od prvej chvíle ma nadchla téma a atmosféra príbehu, ktorý je o odvážnych ženách, ktoré roznášajú po horách knižky. Ich pojazdná knižnica šíri diela ako Malé ženy medzi ľudí vzdelaných, i nevzdelaných a zároveň sa dozvedáme viac o ich životoch a povahách. Hrdinky príbehu sú neskutočne sympatické (a tvrdohlavé a silné) a tak vás bude po celý čas baviť sledovať ich osudy a trápenia, tak ako aj radosti a úspechy. Budete im držať palce a zároveň s nimi cítiť, pretože tento príbeh vás skrátka prenesie oveľa hlbšie a ďalej, až napokon máte pocit, že ste sa v ňom ocitli a ponorili sa doň... Všetko v tomto príbehu mi je zvláštnym spôsobom blízke, pretože hrdinky som už nakoniec vnímala ako blízke priateľky a ich prostredie v ktorom si nažívali na mňa pôsobilo ako druhý domov. Naozaj môžem povedať, že som si z tohto odniesla pekný zážitok. A naozaj vám môžem knihu len úprimne odporúčať :)!
Všetky komentáre (8)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

McCullough sa s prstom na kohútiku pevne rozkročil a zabral celú šírku chodníka. Nebolo sa kam vyhnúť, svahy po oboch stranách boli husto zarastené stromami a klesali príliš strmo.
Buď ho presvedčí, aby jej ustúpil z cesty, alebo doňho vrazí.
Viac ju lákalo to druhé.
Charley pritiahol uši k hlave. Nastalo ticho, v ušiach jej dunel tlkot vlastného srdca. Takto hlasno som si ho ešte nepočula, preletelo jej hlavou. „Len si robím svoju prácu, pán McCullough. Bola by som vám zaviazaná, keby ste ma nechali prejsť.“
Zdvorilé oslovenie si vysvetlil ako urážku, zamračil sa, a keď zdvihol pušku, uvedomila si, že urobila chybu.
„Svoju prácu… Namýšľaš si, že si bohviečo. Vieš, čo potrebuješ?“
Hlasno si odpľul a čakal na odpoveď. „Pýtam sa, či vieš, čo potrebuješ, dievčatko.“
„Obávam sa, že moja predstava bude na míle od vašej.“
„Si papuľnatá, na všetko máš odpoveď. Myslíš si, že nevieme, čo tam stvárate? Myslíš, že nevieme, čo šírite medzi slušnými, zbožnými ženami? Dobre my vieme, čo kujete. Máš v sebe diabla, Margery O'Harová, a je iba jediný spôsob, ako ho z takej ako ty vyhnať.“
„Rada by som si to vypočula, žiaľ, nemám dosť času, no mohli by sme v tomto zaujímavom rozhovore pokračovať…“
„Drž hubu!“ McCullough zdvihol pušku. „Drž tú špinavú papuľu!“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x