bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Možno by si sa mala s niekým porozprávať

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:432
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Lepšia cena: 14,20 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 14,53 € (vrátane DPH)
Bežná cena:16,90 €
Ušetríte: 2,37 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Možno by si sa mala s niekým porozprávať

LUCIA VRÁBLICOVÁ číta z knihy MOŽNO BY SI SA MALA S NIEKÝM POROZPRÁVAŤ:

Vtipná, inšpiratívna a prekvapivá kniha psychoterapeutky a novinárky vás zavedie do zákulisia terapeutických sedení, pri ktorých jej pacienti (a ona sama) hľadajú odpovede.

Lori Gottliebová je terapeutka, ktorá lieči pacientov v súkromnej ambulancii v Los Angeles, no pre osobnú krízu sa jej svet zrúti ako domček z karát. Na scénu prichádza Wendell, čudácky no skúsený terapeut a Lori sa ocitne v jeho ambulancii. S plešinou, vo svetri a v športových nohaviciach vyzerá ako z filmu. Kým Gottliebová skúma tajné komnaty duší svojich pacientov - sebeckého hollywoodskeho spisovateľa, mladomanželky s čerstvo diagnostikovanou smrteľnou chorobou, staršej panej, ktorá sa vyhráža, že spácha samovraždu, ak sa jej život do sedemdesiatych narodenín nezlepší, a dvadsiatničky, ktorá sa neprestajne zaplieta s nesprávnymi mužmi - uvedomí si, že všetci hľadajú odpovede na rovnaké otázky, aké si vo Wendellovej ordinácii kladie sama.

Gottliebová nás pozýva do sveta pacientov aj toho svojho, skúma pritom pravdy a výmysly, ktoré nahovárame sebe aj okoliu, kým balansujeme na lane napnutom medzi láskou a túžbou, zmyslom a smrteľnosťou, hrôzou a odvahou, nádejou a zmenou.

Román Možno by si sa mala s niekým porozprávať je revolučný svojou otvorenosťou, hlboko osobný, a predsa univerzálny sprievodca srdcom a mysľou. Ponúka nám ten najvzácnejší dar – odvážny portrét podstaty ľudskosti a odzbrojujúco vtipný, jasnozrivý opis našich tajných životov.

Z anglického originálu Maybe You Should Talk to Someone (Houghton Mifflin Harcourt USA 2019) preložila Svetlana Žuchová.

Detaily o knihe

Názov: Možno by si sa mala s niekým porozprávať

Originálny názov: Maybe You Should Talk to Someone

Objednávací kód NA204579

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Potešenie na dušu (Zuzana Hermanová, 11.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Možno by si sa mala s niekým porozprávať je nádherná kniha, v ktorej nám terapeutka Lori Gottliebová otvára dvere do sveta terapie. Naozaj láskavým spôsobom opisuje trápenia a príbehy svojich klientov. Kniha poukazuje na to, že návšteva psychológa nie je hanba, práve naopak, nebáť sa zmeniť svoj život chce veľkú guráž a silu a terapeut je ten, ktorý bude človeka sprevádzať na tejto ceste. Zároveň, autorka hovorí, že aj terapeuti sú len ľudia, nie sú to stroje. Odhaľuje reakcie ľudí na danú pracovnú pozíciu, ako sa utvára vzťah medzi klientom a terapeutom. Toto čítanie bolo potešenie na moju dušu. Ak Vás zaujímajú témy z oblasti psychoterapie určite po nej siahnite. Každá kapitolka nesie v sebe niečo čarovné, veľavravné čo Vás posunie v myslení ďalej. •No každým rozhovorom zasievame semienka zvedavosti, lebo terapia nemôže pomôcť niekomu, kto na seba nie je zvedavý.

Moja tohtoročná topka (aspoň zatiaľ :) ) (Danka, 2.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvelo napísaná (a preložená) kniha potvrdzujúca ľudovú múdrosť, že obuvníkove deti chodia často bosé. Autorka z pozície terapeutky pomáha ľuďom nazrieť do ich vnútra, no do svojho napriek odbornosti a dlhoročnej skúsenosti nazrieť nedokáže. Preto keď sa dostane do zložitej životnej situácie, je aj ona nútená vyhľadať psychologickú pomoc a čitateľa zoberie so sebou, aby sledoval, ako prechádza všetkými fázami, tak, ako jej klienti. Pri čítaní som si kládla podobné otázky ako postavy v knihe, vracala som sa do detstva, odhaľovala skryté a popierala zjavné - skrátka som spolu s nimi podstupovala terapiu bez toho, aby som o to stála :). A veruže som na všeličo prišla... Knihu vrelo odporúčam, nie je presýtená odbornými termínmi, naopak, je napísaná ľahko a vtipne, napriek tomu sa z nej veľa dozviete o fungovaní ľudskej psychiky. Zriedka čítam jednu knihu dvakrát, ale k tejto sa určite ešte vrátim.

Výborné čítanie (Patrícia Lešková, 18.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Autorka – terapeutka predstavuje svoju prácu, pacientov, ale aj svoje osobné problémy, ktoré sa nakoniec rozhodne riešiť v ambulancii iného terapeuta. Anotácia knihy ma zaujala a aj keď sa recenzie na túto knihu rôznia, ja sa radím k spokojnej časti čitateľov. Táto kniha, ktorá ponúka pohľad na prácu terapeutky, bola pre mňa obohacujúcim, zaujímavým a zároveň príjemným čítaním. Splnila moje očakávania a čas s ňou som si skutočne užila. I keď treba povedať, že to nie je jednoduchá oddychovka. Kniha je výborné prepracovaná a naozaj sa aj veľa dozviete. Autorka totiž vysvetľuje rôzne terapeutické postupy, delenia, stupne, ponúka svoje skúsenosti a názory. Reálne predstavuje terapiu a jej priebeh. A aj keď píše veľmi sviežim štýlom, dej je natoľko hútny a nabitý informáciami, že pri celej knihe je dôležité plné sústredenie. To je podstatné aj z toho dôvodu, že každý dialóg, myšlienka aj slovo má veľký význam pre pochopenie a vývoj postáv – pacientov i situácií. Napriek tomu, že kniha prináša množstvo zaujímavých faktov a podnetov, autorka a jej práca zaručuje množstvo úsmevných dialógov, ktoré vie Lori Gottliebová čitateľovi vynikajúco ponúknuť. Zároveň je však aj plná smutných a náročných rozuzlení, aké dokáže pripraviť len život sám. A tak bol aj moment, keď som sa nedokázala pri čítaní ubrániť slzám. Keby som mala napísať len jedno slovo, ktoré by za mňa vystihlo túto knihu, tak by to bolo slovo – Intenzívna. Knihu vrelo odporúčam.

Skvelo podaná kniha (Martina Fraňová, 14.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Až keď kniha Možno by si sa mala s niekým porozprávať na mňa vyskakovala z každej strany, až vtedy som sa ju rozhodla prečítať. A tentoraz na mňa “tlak spoločnosti” pozitívne zareagoval. Som rada, že som sa do tejto knihy pustila, pretože mi toho dala veľmi veľa. Vedeli ste, že aj terapeuti potrebujú terapeuta? Niekedy premýšľam dosť jednotvárne a toto priznanie ma celkom prekvapilo. Ako aj to, že lekári potrebujú lekára, alebo že bývajú chorí. My ich vnímame ako ľudí, ktorí majú byť v tomto smere dokonalí. Nemajú slabosti, sú vyrovananí a namáhavé okamihy v živote zvládajú bez problémov. Veď predsa na to sú školení, učení a tomu zasvätili svoj život. Ale pravda je, samozrejme, niekde inde. Práve Lori Gottlierová sa rozhodla moju bublinu o terapeutoch prasknúť. Veľmi zaujímavo, pútavo opisuje nielen svoje sedenia, ale aj seba v úlohe pacienta. Bolo zaujímavé čítať o ľuďoch, ktorí potrebovali pomôcť, ale aj o tom, ako sa Lori ocitla na ich mieste. Zrazu z nej bola iná osoba, ktorá cíti, trpí, stavia si okolo seba múry a málokoho za ne pustí. Z tejto knihy som si zobrala veľa inšpirácie, motivácie (pokračovať v štúdiu psychológie) a hlavne mi autorka ozrejmila, čo všetko pozícia terapeuta, ale aj pacienta, obnáša. Ani na jednej strane to nie je jednoduché, ale ten cieľ určite stojí za to. Prečítala som ju pomerne rýchlo, autorka píše skvelo a celá tá kombinácia pacient/terapeut bola super vymyslená. Určite v budúcnosti budem viac siahať po takýchto knihách

Vynikajúci príklad beletrie a náučnej literatúry zároveň (Dominik, 31.8.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Hneď na úvod sa musím priznať, že som zatiaľ u žiadneho psychoterapeuta nebol. Vôbec som preto netušil, ako také sedenie vyzerá. Možno aj to bol dôvod, prečo som sa rozhodol prečítať si túto knihu. S odstupom času môžem povedať, že to ani trochu neľutujem. Terapeutka sa počas celého románu prihovára svojmu čitateľovi a odhaľuje mu zákutia ľudskej duše. Vychádza pritom z vlastných, neraz vyčerpávajúcich, skúseností. Rozpráva mu svoj príbeh, ktorý bol do veľkej miery ovplyvnený náročným rozchodom, a to na pozadí príbehov jednotlivých pacientov, vstupujúcich do Gottliebovej ambulancie. Za pridanú hodnotu románu považujem najmä odbornosť autorky, ktorá sa pretavila do celej publikácie. Zabudnite však na poučky, nič nehovoriace termíny či rozsiahle delenia jednotlivých psychologických procesov. Popri tom, ako čitateľovi približuje osudy svojich pacientov, mu vysvetľuje aj javy, akými sú obranné mechanizmy ľudskej psychiky, štádia zármutku či modely zmeny správania. Pri každom uvádza konkrétne príklady, ktoré priamo nadväzujú na činy pacientov, ktorých čitatelia už dôverne poznajú. Román Možno by si sa mala s niekým porozprávať preto považujem nielen za ukážku vynikajúcej beletrie, ale rovnako aj publikáciu nasýtenú vedomosťami a užitočnými informáciami.

Podnetné čítanie (Neliss, 23.7.2021) Odpovedať

príjemné čítanie
Túto knihu nemožno označiť za ľahké čítanie - a to i napriek tomu, že sa autorka na všetky udalosti pozerá s odstupom a nadhľadom. Rozoberá sa tu totiž množstvo ťažkých tém. Prípadné smutné pocity vám však (snáď) vynahradia početné podnetné myšlienky. Okrem toho dielo ponúka možnosť lepšie sa oboznámiť s prácou psychoterapeuta. Celkovo tomuto zaujímavému počinu možno vytknúť predovšetkým zdĺhavosť, no aj tak ide o knihu, ktorá má čo povedať. Je len na vás, či vás jej námet láka. Osobne rozhodnutie prečítať si ju neľutujem.
Všetky komentáre (6)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Maj súcit, maj súcit, maj súcit.
V duchu si opakujem túto vetu ako mantru, kým mi štyridsaťročný muž, ktorý sedí oproti mne, hovorí, že všetci okolo neho sú idioti. Prečo, pýta sa, je na svete toľko idiotov? Je to vrodené? Alebo sa takými stanú? Možno, premýšľa, to súvisí s tou umelou chémiou v strave.
„Preto sa usilujem jesť biopotraviny,“ vysvetľuje. „Aby zo mňa nebol idiot ako všetci ostatní.“
Strácam prehľad, o ktorom z idiotov práve hovorí: o dentálnej hygieničke, ktorá kladie priveľa otázok („A na všetky očakáva odpoveď.“), kolegovi, ktorý iba kladie otázky („Nikdy nič nekonštatuje, lebo to by znamenalo, že niečo myslí vážne.“), šoférovi auta pred sebou, ktorý zastavil na oranžovú („Nevie, čo znamená ponáhľať sa!“), či o technikovi, ktorý mu v špecializovanej predajni nedokázal opraviť notebook („A vraj špecialista!“)?
„John,“ ozvem sa, no on sa púšťa do rozprávania nesúvislej príhody o svojej manželke. Nedarí sa mi ho prerušiť, hoci ma vyhľadal, aby som mu pomohla.
Ja som, mimochodom, jeho nová terapeutka. Predchádzajúca terapeutka, s ktorou vydržal len tri sedenia, bola „fajn, ale idiotka“.
„A potom sa Margo nahnevá, chápete?“ pokračuje muž. „No nepovie mi to. Iba sa správa nahnevane a ja sa jej mám opýtať, čo sa deje. Ale viem, že keď sa opýtam, najprv tri razy odvrkne: ‚Nič.‘ A možno na štvrtý alebo piaty raz vyhlási: ‚Dobre vieš, čo sa deje.‘ A ja sa ohradím: ‚Nie, neviem, ináč by som sa nepýtal!‘“
Usmeje sa. Širokým úsmevom. Usilujem sa nadviazať na ten úsmev – urobím čokoľvek, aby som monológ zmenila na dialóg a vstúpila s Johnom do kontaktu.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x