bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Slnečnice

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:216
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 10,84 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,09 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,90 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Slnečnice

BORIS FARKAŠ číta z knihy SLNEČNICE:

Ellis a Michael sa prvý raz stretnú, keď majú dvanásť. Ich neveselé zoznámenie prerastie do hlbokého priateľstva. Preháňajú sa na bicykloch po oxfordských uliciach, učia sa plávať, objavujú poéziu a spoločne čelia Ellisovmu neľútostnému otcovi. Spoznávajú svetlé aj tienisté stránky života.
Jedného dňa ich blízky vzťah nadobudne nový, chúlostivý rozmer. Z chlapcov sa stanú muži.
O desať rokov je však Ellis ženatý s Annie a po Michaelovi niet ani stopy. Kam sa podelo celé jedno desaťročie? A čo sa medzitým stalo?
Bol by to príbeh o láske, keby to dopadlo inak. Ibaže všetko sa zmenilo... Alebo sa v skutočnosti nezmenilo nič? A tak to predsa len bude príbeh o láske. O láske vo všetkých jej podobách.

Román Slnečnice je obrazom dvoch ľudských životov, ktoré by sa naplnili, keby im okolnosti priali, keby boli spoločenské, kultúrne a rodinné pomery iné. Je to poetické, nádherne zdržanlivé rozprávanie o láske a osamelosti. Aj o žiali z bolestnej straty blízkych, znásobenom márnymi telesnými aj umeleckými túžbami, no najmä nenaplnenými túžbami srdca.

Z anglického originálu Tin Man (Tinder Press, an imprint of Headline Publishing Group, London 2017) preložila Lucia Lukáčová.

Dostupné verzie titulu

Slnečnice Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Slnečnice

Originálny názov: Tin Man

Objednávací kód NA204099

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Kniha prečítaná na jeden dych (Martina, 25.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nádherne smutný príbeh lásky, túžob, sklamania a prozieb.nestáva sa mi často, že musím knihu prečítať jedným dúškom, ale táto taká bola.Vzala mi vietor z plachiet a nechala slzy v očiach a prázdno v srdci...život je nespravodlivý a plný strát...niekedy bolí až na smrť ale dá sa prežiť...

Nádherná kniha (Maťa, 6.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Wow, wow, wow, toto bolo niečo úžasné! Ďalší z literárnych pokladov edície súčasnej literatúry od Odeonu. Musím priznať, že nadšenie z knihy nebolo okamžité. Trvalo mi nejakú dobu sa do knihy začítať. Strácala som sa v menách, aj v náhodných skokoch v čase v myšlienkach. Ani neviem kedy nastal ten zlom, no zrazu som si čítanie začala skutočne užívať, nevedela som sa od knihy odlepiť a milovala som potom každú stranu. Ide o skutočne prenádherný príbeh priateľstva, lásky a straty. Je to príbeh, ktorý vás chytí za srdce. Ukazuje to najlepšie aj to najhoršie z ľudí aj sveta. A je napísaný krásnym poetickým jazykom, no zároveň je to veľmi prirodzené. Sú tam krásne myšlienky podané krásnym spôsobom. Knihe chýba priama reč, s čím mám ja obrovský problém pri Sally Rooney, no na počudovanie mi to v tejto knihe vôbec nevadilo. Myslím, že kým som si uvedomila jej absenciu, kniha ma tak bavila, že mi to už bolo jedno. A to najlepšie? Celé je to popretkávané van Goghom a jeho Slnečnicami. Van Gogh je môj najmilovanejší umelec a toto prepojenie s už i tak skvelým príbehom bolo čerešničkou na torte. Ako stvorené pre mňa. Silno odporúčam. 'Originál obrazu vytvoril azda najosamelejší človek na zemi, ale namaľoval ho v záchvate optimizmu, vďačnosti a nádeje.'

Prekrásne dielo (Kristína D., 17.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Slnečnice pre mňa boli a stále sú obrovským prekvapením. Príbeh mi síce znel zaujímavo už na prvý pohľad, ale že sa mi bude až tak veľmi páčiť, tak to som veru nečakala... Ťažko sa mi popisuje v čom tkvie ich výnimočnosť, no viem že tento príbeh sa mi vryl rovno do duše. A že to stačí... Slnečnice sú dojemné, sú plné života, reality a momentov. Spomienok. Jednoducho som nebola pripravená na tak veľký zážitok, ktorý mi autorka ponúkla. Jej písanie bolo nevšedné a výnimočné, ale taká bola celá kniha, ktorú určite odporúčam každému. Verím, že mnohých sa dotkne tak, ako aj mňa.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem mínus sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Ešte sme sa nedostali k slnečniciam, pripomenul Michael.
Veru nie. Dobre, takže Vincent dúfal, že si na juhu zariadi ateliér, lebo dychtil po priateľoch, po ľuďoch rovnakého razenia ako on.
Asi bol osamelý, dodal Michael. Asi preto to ucho a temnota.
Aj ja si to myslím, povedala Dora. Bolo to v roku tisícosemstoosemdesiatosem. Čakal, kým sa k nemu pridá ďalší umelec. Volal sa Paul Gauguin. Hovorí sa – a je to veľmi pravdepodobné –, že slnečnice namaľoval ako dekoráciu do Gauguinovej izby. A urobil veľa verzií, nielen túto. Je to pekná predstava, však? Niektorí vravia, že je to výmysel, no ja tomu verím. Kvety na plátne na znak priateľstva a zvítania. Muži a chlapci by mali byť schopní nádherných vecí. Obaja si to zapíšte za uši, dodala a stratila sa v kuchyni.
Počuli, ako naložila koláč na tanier, otvorila zásuvku s príborom a pretavila radosť do piesne.
A pozrite, ako maľoval! zvolala, keď ju náhle nová myšlienka opäť vtiahla do izby. Pozrite na tie ťahy štetcom, vidieť ich. Hrubé a robustné. Autor tejto kópie prevzal aj jeho maliarsku techniku, lebo van Gogh rád maľoval rýchlo, akoby ho čosi ovládalo. A keď sa to všetko spojí... svetlo, farba, vášeň, je to...
Štrkot kľúča v zámke ju pripravil o reč. Otec sa prehnal popri nich do kuchyne. Ani necekol, ale bolo ho počuť. Čajník tresol na sporák, šálky hrkotali, zásuvky plieskali.
Večer nebudem doma, zahrmel.
Fajn, odvrkla Dora a dívala sa, ako odchádza s čajom v ruke.
A keď sa to všetko spojí? pripomenul jej Ellis.
Je to život, dopovedala mama.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x