bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Akoby si kameň jedla

Vydavateľ: Absynt/ PT (Absynt)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:112
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša cena: 7,- € (vrátane DPH)
Bežná cena:9,90 €
Ušetríte: 2,90 € (zľava 29%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: KNIHA
cena od: 9,16 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Akoby si kameň jedla

Nezabudnuteľné reportáže o krajine po občianskej vojne!
V rámci edície Prekliati reportéri prinášame knihu reportáží z Bosny W. L. Tochmana Akoby si kameň jedla. Autor bol za knihu zaradený medzi finalistov literárnej ceny Nike a taktiež na ocenenie Prix Témoin du Monde, ktoré udeľuje Radio France International. Tento prvý preklad Tochmanovho diela do slovenčiny rozširuje počet jazykov, do ktorých bol preložený na dvanásť.

Bosna, roky deväťdesiate. Vojna, etnická nenávisť, smrť, masové exekúcie, koncentračné tábory. Desiatky reportérov a televíznych štábov z celého sveta vyrážajú na Balkán, aby mohli podať svedectvo o zverstvách páchaných v rozpadajúcej sa Juhoslávií. Z médií presakujú znepokojujúce obrazy, zaznievajú hlasy katov i obetí, slová expertov i politikov. Každá vojna sa však jedného dňa končí. Novinári odchádzajú, experti miznú v informačnom šume, pozornosť médií sa obracia k iným vojnám, k iným nešťastiam.

Čo sa deje v krajine, ktorou štyri roky zmietala vojna?
Ako sa so stratou blízkych vyrovnávajú tí, čo prežili?
Čo cítia a o čom premýšľajú?
Kde hľadajú svojich mŕtvych? A ako ich nachádzajú?

To sú otázky, na ktoré sa pokúša priniesť odpoveď kniha poľského reportéra Wojciecha Tochmana, ktorý sa o osudy ľudí žijúcich v Bosne zaujímal nielen počas vojny, ale aj po nej. V roku 1999 sa vracia na miesto činu, pozoruje pri práci antropologičku Ewu Klonowskú, ktorá zbiera a skladá pozostatky ľudských tiel vykopaných z masovch hrobov a na základe DNA identifikuje obete. Rozpráva sa s tými, čo prežili a z rozprávania o kostiach, ktoré patria ich blízkym, rekonštruuje vojnové osudy jednotlivcov i celých rodín, živých aj mŕtvych. Prostým jazykom rozpráva o veciach tragických, neskutočných, strašných. Jeho svedectvo núti zamyslieť sa nad hrôzami vojny, dvojznačnosťou ľudskej prirodzenosti a hlbokou ľudskou potrebou pochovať a oplakať svojich mŕtvych.

Detaily o knihe

Názov: Akoby si kameň jedla

Originálny názov: Jakbyś kamień jadła

Objednávací kód NADBK12570

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Výborná reportáž. Rozsahovo tenká kniha, ktorá vás odrovná... (Tatiana, 13.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Priznávam, že spočiatku mi názov nič nehovoril. Nemala som ani potuchy o čom by táto kniha mohla byť. Názov mi totiž nič neevokoval. Jeho spojenie s vojnou v Bosne ma preto prekvapil, neskôr som ho však pochopila. Táto útla kniha je doslova prešpikovaná autentickými spomienkami ľudí, ktorí prežili krutú vojnu. Vojnu, ktorá sa odohrala nie tak dávno a nie tak ďaleko. Napríklad ja som v čase vojny už bola na svete, i keď som v roku 1992 mala ešte len jeden rok. Táto vojna síce oficiálne skončila, no jej dôsledky sú viditeľné stále. Ešte stále sa totiž na svetlo sveta vynárajú nové fakty, vinníci ostávajú stále nepotrestaní, rodiny sú stále nekompletné a nevedia čo sa stalo s ich blízkymi. Touto vojnou nedošlo "len" k devastácií krajiny ako takej, k stratám na životoch či ekonomickej ujme. Stále živá ostáva obrovská diera v dušiach preživších, ktorí následkami vojny trpia doteraz... Autor citlivo a zároveň autenticky, drsne a bez servítky popísal to, čo ťaží duše ľudí, ktorí vo vojne stratili svoje rodiny, domov, pokoj i identitu. Z knihy priam kričí beznádej, ale zároveň aj akési zmierenie. V tom vidím jej najväčšiu silu. V tom, ako poukazuje na krehkosť ľudského bytia a zároveň aj na tie najhoršie stránky ľudí. Ľudí, v ktorých skrsne myšlienka na ozbrojený konflikt a vraždenie. Gro knihy sa zaoberá predovšetkým identifikáciou obetí a exhumáciou masových hrobov. Myslím, že každému je známa Srebrenica a to, čo sa v nej odohralo. Bosna bola jednou z prvých európskych krajín, kde sa v dôsledku nutnosti identifikácie obetí začali využívať metódy skúmania prostredníctvom porovnávania vzoriek DNA. Vo významnej miere sa na identifikácii obetí podieľala renomovaná poľská antropologička Ewa Klonowski. Knihu som musela miestami na pár minút odložiť a doslova vstrebať jej obsah. Je totiž neuveriteľné, čo títo ľudia zažili a čo ešte stále zažívajú. Každý jeden príbeh je bolestivý, tragický a hlavne zbytočný. Zbytočný z hľadiska toho, že zbrane, násilie, konflikty a hádky nikdy nič nevyriešia. Prinesú len zlo, utrpenie a zanechajú neskutočnú prázdnotu. Nebude teda prekvapením, keď túto publikáciu ohodnotím ako jednu z najlepších resp. najsilnejších, akú som kedy čítala. 5/5* je v tomto prípade málo. Je to síce zvláštne, no myslím, že každý pochopí, ak na záver vyslovím myšlienku, že bodaj by takýchto kníh bolo čo najmenej...

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x