bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Dcéra konkubíny

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 24.04.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Dcéra konkubíny

Keď mladá konkubína starnúceho farmára na čínskom vidieku porodí dcéru a nazve ju Li Sia, Krásavica, nikto nepochybuje, že jej je súdené stať sa konkubínou. Li Sia sa však odvážne vzoprie osudu aj otcovmu príkazu, aby jej zaväzovali chodidlá. Napokon ju ako osemročnú predajú na farmu na výrobu hodvábu, kde pracuje ako tkáčka. Po rokoch ujde aj z farmy s anglickým námorným kapitánom Deverauxom a vydá sa zaňho. Urobí tak prvé kroky k naplneniu túžby svojej matky po dôstojnom živote. Staré tradície však zmiešané manželstvo odsudzujú a Li Sia nemá dosť síl na boj proti predsudkom. Deveraux odrazu stráca ženu aj maličkú dcéru Siu-Sing, Hviezdičku. Jednu navždy, druhú... ktovie? Siu-Sing ukryjú v odľahlom horskom sídle, kde sa o ňu stará pestúnka Ryba a Majster To-Tze. Odtiaľ ju životná cesta zavedie do nebezpečného Hongkongu na prahu druhej svetovej vojny. Zdá sa, že napriek úsiliu aj Siu Sing hrozí osud jej matky a starej matky...
<br><br>
Z anglického originálu The Concubine’s Daughter (St. martin’s Griffin, New York 2010) preložila Mária Huttová.

Detaily o knihe

Názov: Dcéra konkubíny

Originálny názov: Concubine´s Daughter

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Dcéra konkubíny (V. Berdáková Pavlík, 26.12.2016) Odpovedať

neoslovila ma
Musím uznať v knihe som sa dozvedela o mnohých veciach, o ktorých som dovtedy netušila ako sú napr. lotosové chodidlá alebo tradície v Číne, ktoré sa mi, ale veľmi nepáčili a boli tam až príliš detailne opísané. Celkovo bol príbeh síce pekný, ale málo pútavý a podľa môjho názoru veľmi veľmi nudný.

jedna z naj kníh... (Janka Brišová, 5.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha, ktora zaujme od zaciatku do konca. Predstavi kulturu, v ktorej zivot je neskutocne tazky a pre nas az nepredstavitelny. Zaroven ukazuje silu odhodlania ist za svojim cielom. Jednoducho super kniha plna prekvapeni, ale ja poucenia.

zaujímavá (Mima, 19.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tato kniha je ina, ako klasicka beletria...aspon pre mna, neda sa precitat len tak, človek musí rozmýšľať, ako je možné, že taka krutosť bola a možno aj je niekde uplne normálna. Odhalila mi inú kulturu, predstavila ine prostredie. Odporúčam:)

Neuveriteľný príbeh (Lenka, 17.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Neuveriteľný príbeh 3 generácií, pri ktorom sa musí človek zamyslieť, či je vôbec možné, aby sa niečo také mohlo v skutočnosti odohrať. Autor veľmi zaujímavo vykresľuje situáciu v Číne na začiatku 20. storočia, kedy ženy nemali žiadne práva - buď skončili odhodené na ryžovom poli alebo ak "mali šťastie" ponechali ich nažive a pracovali ako slúžky a neskôr obchodovali s ich nevinnosťou. Avšak Li Sia /dcéra Paj Ling - konkubíny/ sa postaví osudu a snaží sa čeliť všetkým prekážkam, nech sa zdajú akokoľvek neprekonateľné. Stretáva úžasného muža, a keď sa už zdá byť všetko krásne a dokonalé, po tom všetkom, čo si táto žena (či ešte len dieťa) prežila, zomiera strašnou smrťou. Zanecháva však dcéru Siu-Sing, ktorá je tak isto odvážna ako jej matka a stará matka. Dej je písaný veľmi zaujímavo, núti čitateľa neustále obracať stránky a dozvedať sa, čo bude ďalej. Čitateľ si dokáže všetko dokonale predstaviť a neraz som nedokázala zadržať slzy. Prekvapil ma však rýchly záver, čakala som, že "sa ešte niečo stane". Vďaka tejto knihe človek pochopí, že bežné problémy dnešných ľudí, ktoré sú nejedenkrát pre nás koncom sveta, sú nič v porovnaním s tým, čo museli zažiť ženy v Číne v 20. storočí.

Dcéra konkubíny (Daniela, 10.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pekný a dojímavý príbeh starej matky, dcéry a vnučky, ktoré bojujú za svoju lásku a svoje práva, aby sa nestali slúžkami a konkubínami... V tejto knihe je veľmi veľa surovosti a bolesti a trosku som si nato musela zvyknúť . Dokonca som si už niekedy hovorila, že už dosť, už stačilo toľkého utrpenia ale nakoniec keď som ju dočítala, bolo mi ľúto, že skončila a chcela som pokračovanie. Koniec bol síce trošku rýchly a skrátený, ale bol rovnako úžasný ako celá kniha. Autor ma veľký dar hĺbkového popísania veci takým spôsobom, že si čitateľ užíva, čo číta a vie si to detailne predstaviť. Táto kniha je úžasný zážitok a človek by si ju mal prečítať nielen preto, že ho oboznámi viac s kultúrou, ktorá je nám tak cudzia, ale ho aj ponorí do zmyselného sveta plného vône, ľudí, prírody, vzťahov, krutosti a života. Taktiež veľmi silno poukazuje na nerovnosť žien voči mužom a ich zneužívanie. Vrelo odporúčam.

krásny príbeh (Danka, 16.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Troška zložitý príbeh - čínske mená,mestá,dejinné udalosti mi dávali zabrať.No napriek tomu bol príbeh veľmi pútavý.Násilím prinútené mladé dievča je nútené žiť so starnúcim obchodníkom,keď mu neporodí syna - v omyle že dieťa zabil skočí z okna...Už ten začiatok bol krutý,no verím,že kedysi sa takéto veci skutočne stávali.Práve preto ma kniha bavila,v príbehu sa prelýna smrť, nešťastie,strach a nenávisť s láskou, priateľstvom a pomaličky poskladaným šťastím.Príbeh opisuje osudy generácie starej matky - konkubíny, matky Li Sia a dcéry Siu - Sing, z nich si každá prejde utrpením no len Siu - Sing prežije, zvládne smrť svojich najbližších a vďaka svojej šikovnosti sa vyhne tomu, aby sa aj ona stala konkubínou.Spoločne s mladým angličanom pátra po stopách svojho otca a v závere konečne nájde vytúžené šťastie a spokojnosť. Popri príbehu v knihe nájdete aj informácie o starej čínskej kultúre, zaujímavo podsunuté historické fakty či pútavé opisy vzťahov a podradenosti mužov a žien v tejto krajine. Hodnotila by som ju ako smutnú a ťažkú no napriek tomu krásnu.

Paráda (Zdenka Ružovičová, 10.6.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nádherná kniha, zaujímavý dej. Určite si ju ešte niekoľko krát prečítam.
Všetky komentáre (7)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem plus šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

O chvíľu, keď z nozdier vyfúkol belasý dym, sa mu nervy upokojili. Lotosové chodidlá vždy považoval na žene za najpríťažlivejšie. Keďže ho Štvrtá manželka o túto rozkoš pripravila, bude ich mať jej dcéra. Stonásobne to zvýši jej cenu.
Toto rozhodnutie poteší jeho staršiu sestru. Veď Paj Ling mu sama odporučila, pretože vedela, že nosí lotosové črievičky. Lotosové črievičky rodine, ktorá nosí iba ťažkú obuv, dodajú náležitú dôstojnosť.
Isteže, bude to trvať viac ako tri roky, ale ak mu budú bohovia naklonení, kým dosiahne osem rokov jej lotosové chodidlá budú dokonalé, len deväť centimetrov dlhé. Budú krásne, pripravené, aby ich hladkali šťastné ruky Ming-čoua, bohatého obchodníka s hodvábom.
Čo ak sa niečo stane? Li Sia bude trpieť a nič sa nebude dať urobiť. Môže aj zomrieť, jedna z desiatich zvyčajne zomrela. Niektoré dostali infekciu a prišli o prsty alebo aj o celé chodidlá, no oplatí sa riskovať. Lotosové chodidlá sú dobrou investíciou. Ženy, ktoré ich mali, nerobili problémy, ich otcovia, bratia, manželia a synovia mali nad nimi úplnú kontrolu. Bolesť pri chôdzi dlhšej ako pár krokov ich udrží nablízku.
Áno, Li Sia bude mať chodidlá, aby mohla tancovať na zlatom lotose, čo mu vynahradí vysokú cenu, ktorú musel zaplatiť za jej naničhodnú matku. Je rozhodnuté. Netrápilo ho, čo vraveli ľudia, že zaväzovanie chodidiel je zakázané. Tieto zákony platia pre tých, čo žijú v preľudnených mestách, a nie pre jednoduchých roľníkov obrábajúcich pôdu.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x