bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Smrť Bunnyho Munroa

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 01.06.2024 02:52

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Smrť Bunnyho Munroa

Bunny je v angličtine ušiačik, zajačik či králiček a v prenesenom zmysle slova aj krásavica alebo záletník. Hrdina románu Smrť Bunnyho Munroa je typickým dobyvateľom ženských sŕdc a najmä tiel. Podomovému obchodníkovi ponúkajúcemu kozmetické prípravky sa však záletníctvo vypomstí: keď ho manželka pristihne in flagranti a sklamaná spácha samovraždu, ostáva s deväťročným synom Bunnym mladším a smrteľne chorým otcom Bunnym starším sám. Nick Cave rozvíja sprvu úsmevný, ale čoraz väčšmi tragikomický príbeh o vine, treste a pokání. Autor v sebe nezapiera rockového hudobníka nielen bohatou inštrumentalizáciou rozprávania, ale najmä budovaním rozsiahlej metafory, v ktorej sa podobne ako v jeho prvom románe miešajú prvky reálneho rozprávania so snovými víziami a symbolikou. Nie náhodou sa počas príbehu rúti naprieč Anglickom Rohatý zabijak, nadržaný mladík s umelými rohami a trojzubcom, ktorý terorizuje húfy žien v obchodných centrách. Nie náhodou sa v Bunnyho malom aute ozýva rytmizujúci spev Kylie Minogue a apokalyptický recitatív skupiny Queen, niekoľkokrát sa o vlások míňa s ťažkotonážnou červenohnedou betónovou miešačkou vystupujúcou napokon v úlohe bohyne osudu z antických drám, nad hlavami protagonistov románu ustavične zúri búrka a dážď, a ak sa aj na chvíľu vyjasní, útočia na nich kŕdle vtákov. Bunny sa v agónii upiera k jedinej svetlej spomienke – k prázdninovému táboru, ktorý si zvolí aj za miesto svojho snového očistca.
Jazyk románu je chvíľami básnicky vypätý, vzápätí drsný až vulgárny, štýl presný a plný napätia starých gotických románov i novodobých trilerov. Smrť Bunnyho Munroa nie je iba hudobníkovým rozmarným únikom do literárneho žánru, ale autonómnym umeleckým činom, ktorý podľa doterajších ohlasov kritiky i čitateľov má predpoklady opätovne sa stať kultovým dielom.

Detaily o knihe

Názov: Smrť Bunnyho Munroa

Originálny názov: The Death of Bunny Munro

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Recenzie

Hodnotenie čitateľov

svojská... (Emily, 19.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
je taká svojská ako je svojský Nick Cave... hoci by sa niekomu mohla zdať, že je plná nadávok, vulgarizmov... je to kniha o odpustení... ja to tak vnímam.

Kvalita (Martin Bínovský, 12.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nick Cave je umelec a táto kniha je toho dôkazom. Jeho vyjadrovanie možno niekoho pobúri, ale vďaka nemu má kniha jedinečnú príchuť. A koniec čitateľa zaručene dostane...

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Cíti, ako mu vnútri vybuchne nežiaduca sopečná zlosť – zlosť na celý svet. Hnevá sa na manželku, ktorá ho prenasleduje ešte aj z hrobu a hrozí mu prstom, na túto artritickú starú babu, ktorej všetko chýba a ktorá ho zaplavuje nenormálnymi požiadavkami, na neprítomné dieťa čakajúce v aute, na otca, ktorý umiera na rakovinu, na všetky nenásytné ženy, ktoré z neho vyciciavajú krv, na idiotské včely aj škorce. Čo každý odo mňa chce? Preklína vlastný nenásytný apetít, ale aj tak sa s herkulovským vypätím vôle pokúša presmerovať myšlienky na blýskavé genitálie nejakej začínajúcej hviezdy alebo celebrity, no na nikoho konkrétneho si nespomenie, lebo škorce sa strmhlav spúšťajú nadol a útočia na oblok a akordy klavíra sú také hlučné, až má pocit, že sa mu z nich rozčesne hlava. Pani Brooksová ho schmatne svojím znetvoreným klepetom za ruku. „Buď sa všetci budeme milovať, alebo umrieme.“
„Prosím?“ Bunny odvracia oči, pozerá nadol a potom ich zatvára.
Počuje pani Brooksovú. „Vyzeráte strašne smutný.“

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x