bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ženy. Do tanca i na počúvanie - audiokniha

Vydavateľ: Wisteria Books (WISTERIA BOOKS, s.r.o.)
Edícia:Rodinné striebro
Jazyk: slovenský
Formát:AUDIOKNIHA
Počet strán:-
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 27.04.2024 03:00

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ženy. Do tanca i na počúvanie - audiokniha

Novely Bál, Za koho ísť, Ťapákovci, Hrdinovia a Márnosť všetko vám odhalia neuveriteľný pozorovací a rozprávací talent autorky, ktorú smelo môžeme nazvať slovenskou Jane Austenovou. Hoci tvorila o 100 rokov neskôr, žila vo veľmi podobných podmienkach. Aj ona sa narodila do mnohopočetnej rodiny farára a rovnako ako Jane skúmala atmosféru života vidieckej spoločnosti, jej prízemné záujmy a často i chudobný myšlienkový svet. Vkĺznite teda na dedinský Bál, nechajte sa unášať geniálnym vnútorným svetom Timraviných postáv v prvej novele a pokračujte ďalej, od hľadania nádejného ženícha, cez ťapákovskú neschopnosť vystúpiť zo starých koľají, ukážkou nezmyselnosti vojny a jej hrdinov až po dodnes platnú pravdu, že za peniaze si šťastie, lásku ani zdravie nekúpite.
Barbora Kardošová

Neskrátené novely Bál, Za koho ísť, Ťapákovci, Hrdinovia a Márnosť všetko s citom a láskou čítajú skvelé herečky Zuzana Fialová, Zuzana Porubjaková, Jana Oľhová, Kristína Svarinská a Zuzana Vačková.

Niečo o autorke

Božena Slančíková sa narodila 2. októbra 1867 v malej obci Polichno v mnohopočetnej rodine evanjelického farára. Prišla na svet spolu s bratom – dvojčaťom Bohuslavom. Základné vzdelanie získala od otca, neskôr absolvovala štvrtú triedu meštianskej školy v Banskej Bystrici. Skromné vzdelanie si dopĺňala čítaním kníh, o literatúru mali u Slančíkovcov veľký záujem. Rodina si dokonca pre vlastné potešenie vydávala časopis Ratolesť, do ktorého prispievala aj budúca spisovateľka.
Vrcholná predstaviteľka druhej fázy slovenského realizmu písala črty, poviedky a novely z dedinského a spoločenského života. Príbehy zasadzovala zväčša do dedinského alebo malomestského prostredia svojho rodného kraja, v mnohých sa dajú vytušiť jej vlastné skúsenosti, a čo je veľmi sympatické, svoje hrdinky a hrdinov nenechala len útrpne prijímať rany osudu. Smelo ju môžeme nazvať prvou – zlatou a uštipačnou – slovenskou feministkou. Zomrela 27. novembra 1951 v Lučenci vo veku 84 rokov.

Detaily o knihe

Názov: Ženy. Do tanca i na počúvanie - audiokniha

Objednávací kód NA671893

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je tri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x