bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Diablom posadnutí, 2. vydanie

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:728
Poradie vydania:2.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 26.04.2024 02:53

Lepšia cena: 22,60 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 23,13 € (vrátane DPH)
Bežná cena:26,90 €
Ušetríte: 3,77 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 18,80 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Diablom posadnutí, 2. vydanie

Do trochu ospalého zastrčeného mestečka sa vracia z cudziny skupina mladých mužov. Piotr Verchovenskij, navonok bezstarostný nihilista, je v skutočnosti nemilosrdný intrigán, ktorý vyvolá v meste nepokoje a svojich druhov zmanipuluje k tým najohavnejším činom. Hoci sám túži po zásadných spoločenských zmenách, za vodcu skupiny pasuje rozhľadeného krásavca Nikolaja Stavrogina, ktorý jediný odoláva jeho úkladom. Stavrogin je pre malé provinčné mestečko tajomstvom. Mnohé sa mu odpúšťa pre jeho príťažlivý vzhľad a ženské osadenstvo ho vníma ako síce vrtošivého a búrlivého mladíka, no jednako dobrú partiu. Pravda o ňom je však omnoho temnejšia a čitateľ sa ju dozvedá prvýkrát v slovenskom preklade z kapitoly U Tichona, ktorá bola z pôvodného ruského vydania vynechaná.
Hrdinovia románu sú posadnutí rôznymi ideami, ich videnie je sploštené, nekompromisné. Či ide o vízie dokonalého spoločenského zriadenia, velikášske predstavy o Rusku, fanatickú vieru v Boha alebo, naopak, úplné popretie Boha. V snahe presvedčiť okolie o svojej pravde, jedinej a nemennej, neváhajú prekračovať hranice ľudskosti.

Diablom posadnutí je spoločenský a politický pamflet, satira, kronika, v ktorej vládne chaos a šialenstvo. Je to rýdzi Dostojevskij so všetkým, čo na ňom čitatelia milujú aj nenávidia. Pre množstvo historických odkazov a formálnu štruktúru zároveň patrí medzi najzložitejšie Dostojevského diela. Určitý návod k pochopeniu však čitateľ nájde v doslove od popredného rusistu Valerija Kupku.

Z ruského originálu Sobranije sočinenij v 10 tomach, tom 7, Besy, Goslitizdat, Moskva 1957 preložila Viera Hegerová.

Detaily o knihe

Názov: Diablom posadnutí, 2. vydanie

Originálny názov: Besy

Objednávací kód NA205560

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Odporúčam (Natália z nathalysreading, 24.7.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
@nathalysreading Celá recenzia aj s ukážkami je na mojom instagrame. Niektorí sú vlkmi v ovčom rúchu. Tvária sa milo, no pri prvej príležitosti zaútočia tam, kde vás môžu najviac zraniť. Fiodor poznal ľudské nátury. Umožnil nám sledovať, ako sa z anjelskej tváričky stane tvár diabla. Žiadne nadprirodzené situácie nečakajte. Autor sa znova pohyboval len medzi nami – smrteľníkmi -, no práve my dokážeme nahnať omnoho viac strachu. Na začiatku vás môže prekvapiť nekonečné predstavovanie postáv (je ich mnoho) a ich vzájomných väzieb, ktoré sú vskutku komplikované. Informácie sú votkané do príbehu, preto som mala pocit, že sa dej nikam neposúva. Spisovateľ nám to neuľahčil ani tým, že raz svojich protagonistov nazýva krstnými menami, potom len priezviskami. Musíte si ozrejmiť, kto je kto. Keď som sa zorientovala, o slovo sa opäť prihlásil môj milovaný Fiodor a pekelne to roztočil. Tak ako zvyčajne ho trápili náboženské, morálne a národnostné otázky. Nálady v spoločnosti dokázal opísať s takou genialitou, až z toho mrazí. Keď túžba po zmene horí v plameňoch intríg, nikdy to nedopadne dobre. Mám dojem, že keby teraz vstal z hrobu a poobzeral sa okolo seba, vôbec by nebol prekvapený, čo sa deje s Ruskom. Bol famózny psychoanalytik a analytik spoločnosti. Svojich hrdinov priviedol až do grotesknosti, avšak, pôsobí to veľmi tragikomicky. V deji sa stretávame s ťažkými osudmi, no Fiodor sa svojej satiry vzdať nemienil. Bolo to brilantné. Väčšinou som nedokázala zadržať smiech. Pri Dostojevskom som vždy plakala, táto klasika mi ale ponúkla oveľa viac a som za to vďačná. Nálada príbehu sa napokon začala pomaly, ale isto meniť, a následne sa pretavila do čistého zla. Zlo zostáva nepovšimnuté až dovtedy, kým nie je neskoro. Posledná, prvýkrát publikovaná kapitola v slovenčine, mnou otriasla a dala pomyselnú bodku za autorovou úspešnou snahou vykresliť to najhoršie, čo sa v človeku nachádza. Mala som zimomriavky a bolo mi ťažko na duši. Diablom posadnutí sú pre mňa zatiaľ druhým najlepším dielom po Idiotovi.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má mačka?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x