bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kufor

Vydavateľ: Absynt (Vydavateľstvo Absynt, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:148
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.04.2024 03:01

Lepšia cena: 13,36 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 13,67 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 2,23 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kufor

Špekulanti, flákači, pašeráci i celkom obyčajní alkoholici – také sú postavy a postavičky pestrého panoptika absurdnej sovietskej každodennosti v autobiografických poviedkach Sergeja Dovlatova.

Hlavným hrdinom autobiografických poviedok Sergeja Dovlatova je obyčajný doštený kufrík, s ktorým autor v roku 1978 opustil brežnevovský Sovietsky zväz a emigroval do USA. Znova ho objaví až sedem rokov po emigrácii ukrytý pod posteľou a v ňom zopár starých harabúrd – celý absurdný majetok, s ktorým opustil svoju vlasť. Kôpka vecí a vecičiek v ňom vyvolá spomienky na život v ZSSR. Každá z tých starých, nepotrebných vecí je totiž pre autora zdrojom spomienok, v každej z nich sa ukrýva jeden príbeh – tragikomický, pripomínajúci boj s veternými mlynmi, plný irónie i sebairónie. Krepsilonové ponožky, nomenklatúrne poltopánky, či bunda Fernanda Légera – každá z týchto rekvizít ho vracia späť o niekoľko rokov, o niekoľko tisíc kilometrov cez oceán do sovietskeho Ruska.
Do povedomia ruskej literárnej verejnosti sa Dovlatov dostal až počas svojej emigrácie, keď začal publikovať v slávnom časopise New Yorker. Jeho poviedky boli neskôr preložené do viac ako tridsiatich jazykov. V roku 2018 mal premiéru biografický film, ktorý mapuje jeho život v čase pred emigráciou do USA.
Príťažlivé poviedky napísané v duchu umného čechovovského humoru vychádzajú mimo edície v preklade Silvie Šalatovej.

Detaily o knihe

Názov: Kufor

Objednávací kód NA637823

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Poviedky ruskej duše (Monika Kádeková, 26.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď som knihu poviedok Kufor zbadala v kníhkupectve, bola to láska na prvý pohľad. Krásny, premyslený dizajn a anotácia Dušana Dušeka na zadnej strane obálky ma presvedčili, že ju chcem mať vo svojej knižnici. No až doma som zistila ešte ďalšiu zaujímavosť - každá poviedka má názov jednej časti odevu, ktoré si Sergej Dovlatov pobalil do kufra, keď emigroval zo ZSSR do USA. S každým kusom oblečenia súvisí historka, ako ho získal. Hneď prvá poviedka hovorí o tom, ako prišiel ku krepsilonovým fínskym ponožkám - s kamarátom ich odkúpili od vekslákov, aby ich mohli ďalej predávať ako podpultový tovar a niečo si zarobiť, no medzitým bol socialistický priemysel rýchlejší a prišiel na trh s vlastnými ponožkami. A tak Sergejovi ostala polovica tovaru - celých 240 párov krepsilonových ponožiek. Z pochopiteľných dôvodov si do kufra zbalil iba tri páry. Poviedky sú písané s ľahkosťou, nabité sú situačným humorom, no opisujú aj neľahký život v socializme, s mnohými obmedzeniami a príkoriami, ktoré neraz dohnali ľudí až ku krajným riešeniam. Napriek tomu Dovlatov spomína na svoju rodnú krajinu s nostalgiou, ako naznačuje aj výrok A. Bloka, ktorým sa kniha začína: "...Ale aj také si mi, Rusko moje, krajinou zo všetkých najdrahšou..."

Nielen pre pamätníkov :) (Monika Ertľová, 14.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ak by ste sa rozhodli začať nanovo v inej krajine, čo všetko by ste si pobalili? Obsah starého kufra inšpiroval Sergeja Dovlatova vyrozprávať osem krátkych príbehov, vrhajúcich svetlo na život v Sovietskom zväze v 60. rokoch. Nachádza sa v ňom len zopár vecí, ktoré si vzal so sebou, keď opustil Sovietsky zväz a emigroval do Ameriky. Každý predmet vás vezme na sentimentálnu, vtipnú, sarkastickú spomienkovú jazdu plnú útržkov z Dovlatovho neobyčajného života: vytesáte s ním kamennú sochu, ukradnete starostovi topánky spod stola, vyskúšate si úlohu vojaka, novinára, veksláka, prejdete sa po uliciach Petrohradu prezlečení za Petra Veľkého... Z poviedok je cítiť úprimnosť, priamočiarosť, prirodzenosť, ale aj autorovu lásku k domovine, akokoľvek bizarné chvíle v nej zažíval. Výborné čítanie, až mi je ľúto, že ju mám už za sebou.

Originálna knižka (Maťa, 13.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Štýl tohoto pána mi pripomínal Jonasa Jonassona. Čo sa nesťažujem, nakoľko to je autor, od ktorého mám prečítané úplne všetko. Kufor je podobne vtipná knižka v ktorej sa mieša sarkazmus s cynizmom, zatiaľ čo poukazuje na absurditu života. Predsa len, kde inde nájdete príbehy o predmetoch v kufri? Príbeh o škaredých zelených ponožkách či bunde špinavej od olejových škvŕn. Nejakú chvíľu mi trvalo, kým som sa aklimatizovala na Rusko, ruské prostredie a mentalitu. Napriek tomu, že mám doma či na wishliste knihy niektorých ruských klasikov, táto literatúra ma zatiaľ obchádza. Boli tam slovíčka, ktoré som nepoznala, nakoľko som si svoje narodenie úspešne by naplánovala niekoľko rokov po skončení Sovietskeho zväzu. Každopádne, je to milá, mála, cynická knižka, na ktorej sa pobavíte a ktorú zhltnete na posedenie. Navyše vizuálne úplne prekrásna. Môžem odporúčať aj tým, ktorí si ešte pamätajú minulý režim, aj tým, ktorí by sa o ňom radi dozvedeli z pohodlia domova.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je 0 deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x