bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nebo nepozná obľúbencov

Vydavateľ: Slovenský spisovateľ (Slovenský spisovateľ, a.s.)
Edícia:Svetová klasika
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:256
Poradie vydania:3.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:57

Vaša cena: 11,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 4,- € (zľava 25%)
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nebo nepozná obľúbencov

Vo švajčiarskom sanatóriu Bella Vista bohatí pacienti bojujú so zákernou pľúcnou chorobou. Všetci až do poslednej chvíle živia v sebe nádej na uzdravenie – aj mladá Lillian Dunkerqueová. Keď sa však nečakane dozvie pravdu o svojom zdravotnom stave, rozhodne sa okamžite odísť zo sanatória. Už nechce byť pacientkou, chce sa cítiť ako žena a vychutnať posledné mesiace, prežiť ich naplno. Spolu s automobilovým pretekárom Clerfaytom odchádza do Paríža, na Sicíliu a neskôr i do Benátok, kde ju opäť ako tieň prenasleduje neúprosná choroba. Nočný život, herne a krásne šaty dávajú na istý čas zabudnúť, hazardér a dobrodruh Clerfayt, teraz až po uši zaľúbený do krásnej, krehkej Lillian, jej dokonca ponúka manželstvo a bezpečný prístav vo svojom dome na Riviére. Osud však o oboch rozhodne celkom inak, po svojom.

Prekladateľ: Perla Bžochová

Detaily o knihe

Názov: Nebo nepozná obľúbencov

Originálny názov: Der Himmel kennt keine Günstlinge

Objednávací kód WE634802

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nebo nepozná obľúbencov (Dávid Roth, 31.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
K tvorbe E. M. Remarqua som sa podobne ako mnohí ďalší dostal už počas stredoškolských čias. Odvtedy mojimi rukami prešlo hneď niekoľko príbehov, ktoré mi poodhalili osobitosť písania tohto nemeckého prozaika. Čítanie jeho ďalších a ďalších kníh pripomína zvláštnu prechádzku po kedysi známej ulici, ktorou idete prvýkrát po dlhých rokoch. Takmer s istotou viete, kam vás vaše kroky zavedú. Mnohé výjavy okolo sú vám dôverne známe a nesú v sebe prchavý závan nostalgie. Zároveň však badáte aj čosi, čo nekorešponduje s predobrazom vo vašej mysli; prvky, ktoré sem pribudli v časoch vašej neprítomnosti a dodávajú prebiehajúcemu zážitku jedinečnosť. Táto alegória zachytáva aj moje dojmy z diela Nebo nepozná obľúbencov. Rozprávanie nás zavedie do sanatória v povojnovom Švajčiarsku, kde sa Lillian, mladá Belgičanka bojujúca s tuberkulózou, rozhodne uprednostniť plnohodnotné prežitie posledných mesiacov života pred neistým výsledkom náročnej liečby. Spolu s automobilovým pretekárom Clerfaytom sa preto vydáva na cestu po Európe. V románe je badateľný nielen charakteristický Remarquov rukopis, ale i motívy, ktoré opakovane využíval vo svojich starších počinoch, pričom najzreteľnejšie prepojenia vedú k dielu Traja kamaráti (mimochodom, môjmu najobľúbenejšiemu z autorovej tvorby). Nenáhlivé rozpletanie dejového klbka spolu s jeho záverečným rozuzlením je kvôli tomu v značnej miere predvídateľné. Samotnej výpovednej hodnote knihy to však neubližuje. To, čo robí zážitok z Remarqua opakovane pôsobivým, sú totiž jeho neošúchané a obsažné myšlienky. Tie čitateľovi podáva v jemne nadnesených rozhovoroch, ešte častejšie ich však ukrýva v hĺbavých vnútorných monológoch svojich postáv. Ústredná dvojica, predovšetkým však ťažko chorá Lillian, uvažuje o pominuteľnosti okamihu, o živote a smrti, o tom, aká tenká hranica tieto dva svety oddeľuje a ako neuvážene sa jedinec dokáže celý život náhliť za niečím bez toho, aby skutočne prežil čo i len chvíľu. Hoci od prvého súhrnného vydania románu ubehlo už celých 60 rokov, mnohé z jeho posolstiev zostávajú aktuálnym mementom dodnes.

Nádherný jazyk (Maťa, 6.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Po tom, čo som tento rok prečítala Na západe nič nové, čo sa okamžite dostalo medzi najlepšie knihy, ktoré som kedy čítala, chcela som si prečítať aj ostatné od Remarqua. A tak sa mi dostala do rúk táto, zatiaľ moja druhá od neho. Táto sa síce medzi moje najobľúbenejšie knihy nezaradí, no i tak bola veľmi dobrá. Paradoxne mi však veľmi nesadol dej. Priveľa pretekania áut, čo ma vôbec nezaujímalo (trochu mi to pripomenulo Hemingwayovo A slnko aj vychádza, kde zas boli býčie súboje s tým rozdielom, že tam ma dokázal autor zaujať aj niečím, od čoho by som to nikdy nečakala). Dalo by sa povedať, že aj ten zvyšok bol veľmi pomalý. Kniha si nevedela udržať dlhodobo moju pozornosť ani vzbudiť vo mne zvedavosť. Skrátka, po dejovej stránke mi kniha veľmi zaujímavá neprišla. Zato bola neskutočne nádherne napísaná. Obsahuje obrovské množstvo úžasných myšlienok, filozofické postrehy o živote aj smrti - cynické aj necynické. A krásne metafory, v ktorých sa ja obvykle nevyžívam a predsa som si tento aspekt zamilovala. Po jazykovej stránke je to úplná nádhera a dôvod, prečo táto kniha za prečítanie stojí. Je to knižka o živote a smrti, ktorá je však viac o živote než smrti.

Úžasné (Zuzana, 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Úžasná kniha ako každá od Remarqua. Tých, ktorí poznajú Remarqovu tvorbu záver neprekvapí, no celá kniha je plná hlbokých myšlienok a autentických opisov. Prečítaná za jeden večer.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x