bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kufor

Vydavateľ: Absynt (Absynt)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Poradie vydania:1.
Predaj bol ukončený  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kufor

Špekulanti, flákači, pašeráci i celkom obyčajní alkoholici – také sú postavy a postavičky pestrého panoptika absurdnej sovietskej každodennosti v autobiografických poviedkach Sergeja Dovlatova.

Hlavným hrdinom autobiografických poviedok Sergeja Dovlatova je obyčajný doštený kufrík, s ktorým autor v roku 1978 opustil brežnevovský Sovietsky zväz a emigroval do USA. Znova ho objaví až sedem rokov po emigrácii ukrytý pod posteľou a v ňom zopár starých harabúrd – celý absurdný majetok, s ktorým opustil svoju vlasť.
Kôpka vecí a vecičiek v ňom vyvolá spomienky na život v ZSSR. Každá z tých starých, nepotrebných vecí je totiž pre autora zdrojom spomienok, v každej z nich sa ukrýva jeden príbeh – tragikomický, pripomínajúci boj s veternými mlynmi, plný irónie i sebairónie. Krepsilonové ponožky, nomenklatúrne poltopánky, či bunda Fernanda Légera – každá z týchto rekvizít ho vracia späť o niekoľko rokov, o niekoľko tisíc kilometrov cez oceán do sovietskeho Ruska.

Do povedomia ruskej literárnej verejnosti sa Dovlatov dostal až počas svojej emigrácie, keď začal publikovať v slávnom časopise New Yorker. Jeho poviedky boli neskôr preložené do viac ako tridsiatich jazykov. V roku 2018 mal premiéru biografický film, ktorý mapuje jeho život v čase pred emigráciou do USA.

Detaily o knihe

Názov: Kufor

Originálny názov: Chemodan

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Aj sa zasmejete (Martina Fraňová, 16.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kufor je veľmi užitočná vec. Zhodneme sa na tom, že do kufra si balíme oblečenie (a rôzne iné srandy), keď niekam cestujeme. Za okamih dokážeme zbaliť časť nášho života a odísť. Každý kufor je jedinečný a každý môže hovoriť iný príbeh. Aha, tam je Marta, ktorá sa chystá do Grécka a tam je Adam, ktorý cestuje za prácou! A niekde nebadane prejde Sergej, ktorý prežil naozaj “zaujímavé” obdobie v krajine, kde sloboda bola len zbožným želaním. Práve o tomto kufri a o sebe píše Sergej Dovlatov. Autor nám postupne vyberal svoje predmety z kufra a predstavoval nám ich príbehy a minulosť. Tento nápad sa mi veľmi páčil, niekto spomína napríklad pomocou fotografií a niekto pomocou predmetov a tým, ako tie predmety získal. V knihe nájdete veľa vodky, hlúposti, bizarných situácií a režimu, ktorý nie vždy vyzeral tak, ako si ho možno hlavní predstavitelia predstavovali. Dovlatov štýl bol skvelý, použijem klišé frázu, ale ani neviem ako, a bolo po príbehu. Opis komunistických časov, kde sloboda a práva človeka boli potlačované, boli podané dosť komicky a satiricky. Zároveň je človek šťastný, že si o tom období môže len prečítať a nie ho (opäť) prežívať. Kniha bola naozaj útla, maličká, ale krásne spracovaná. Má v sebe ten správny retro nádych, ktorý príbehu ešte viac dopomáhal. Ak chcete nahliadnuť do nedávnych časov, pospomínať, zasmiať sa alebo sa dozvedieť, aký bol život v tom období, siahnite po Dovlatovej zbierke príbehov.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko hodín má deň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x