bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Malá krajina

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 03:01

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 7,79 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Malá krajina

Fayeho Malá krajina prináša ohromujúci príbeh plný spomienok na blažené detstvo, stratený domov a hrôzy vojny. Besnenie genocídy sa nedá opísať slovami. Gaël Faye však našiel spôsob, ako rozprávať o ničivej nenávisti, ktorú ľudia pustili z reťaze. Šťastie sa rýchlo vytratilo, ako keby vôbec neexistovalo.
Po krajine voňajúcej mangom a citrónovou trávou sa nenápadne a plazivo rozlievala nenávisť. Nikto netušil, že časom prerastie do zverského vyčínania. Samotná príslušnosť k národu Tutsiov alebo Hutuov znamenala rozsudok smrti. Masaker národov je ako čierne bahno, koho nezhltne, toho táto špirála násilia poznačí na celý život.
Rozprávač Gabriel, syn francúzskeho podnikateľa a rwandskej matky, prežíva bezstarostné a blahobytné detstvo prežíva vo vile v Bujumbure. Detským zrakom vníma dianie okolo seba a prináša veľmi osobný pohľad na stratený raj a okolité hrôzy. Patrí medzi vyvolených, ktorým sa v poslednej chvíli podarilo odísť do Francúzska, ale na malú krajinu svojho detstva nikdy nezabudol.
Autorov živý a rytmický štýl umocňuje dojem z príbehu a vystihuje Afriku v celej jej protirečivosti. Malá Krajina sa právom zaradila k najlepším dielam francúzskej literatúry
21. storočia a bola preložená do 30 jazykov.

Detaily o knihe

Názov: Malá krajina

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Pre mňa dvojnásobný zážitok (Michaela Zamari, 12.6.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Práve teraz som mala pomaličky finišovať ďalší roadtrip po USA aj s týmto klobúkom, kúpeným akurát na novú cestu, ale človek mieni, realita mení. Preto som dvojnásobne vďačná, že som sa mohla túlať po svete, konkrétne po Afrike, aspoň vďaka tomuto príbehu. Poznáte Burundi? Viete, kde táto malá krajina leží? Tiež som o nej donedávna nepočula. Prvý raz som jej meno zachytila v travelvlogoch od PPPeter a druhý raz, keď mi o nej prostredníctvom zdrvujúceho príbehu rozprával Gabi. Autor píše tak krásnym jazykom, že to neviem k ničomu prirovnať. Sebakriticky priznávam, že buď mám riadne rezervy, alebo je skrátka jedinečný úkaz. Niektoré kompozície viet priam lahodili očiam a boli balzamom na dušu, občasné hefty ma príjemne pobavili a usmievala som sa nad útlou knižkou, a väčšina prirovnaní, ak nie aj všetky, ma tak uchvátila, že som mala chuť vyhľadať kontakt na autora a poprosiť ho o významnú lekciu - ako sa mu môžem priblížiť. Ak by som to mala zhrnúť, celý text bol pre mňa čitateľskou nirvánou, presne takto si predstavujem svetový bestseller, ktorý ťažkú tému spracováva decentne odľahčene. Ani smutné, priam kruté pasáže neobsahujú dlhosiahle opisy a túto vzácnu strohosť sa budem musieť naučiť. Zavše spomeniem tri vety, ktoré vo mne zarezonovali: "Bolo nám ľúto, že nám chýbajú veci, bez ktorých sme sa dovtedy zaobišli. Ten pocit nás zmenil zvnútra." (Hovoril o topánkach s fajočkou.) "Myslel som si, že ma vyhnali z mojej krajiny. Pri návrate po stopách svojej minulosti som pochopil, že ma vyhnali z môjho detstva." A srdce mi trhalo pri - "Píšem ti neskoro. V poslednom čase som mal priveľa práce s tým, aby som ostal dieťaťom." Debut, ktorý môže byť pre ostatných inšpiráciou! Pre mňa rozhodne je.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x