bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Jednoducho na mňa zabudli

Vydavateľ: Perfekt (PERFEKT, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:112
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša cena: 5,70 € (vrátane DPH)
Bežná cena:8,10 €
Ušetríte: 2,40 € (zľava 30%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: KNIHA
cena od: 4,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Jednoducho na mňa zabudli

Jednoducho na mňa zabudli súčasného českého spisovateľa Jiřího Holuba je citlivo vyrozprávaný príbeh sedemročnej Kláry, ktorá prichádza so svojimi rodičmi z Prahy do Sudet. Wolfgang, dedina, v ktorej sa usadili, má však svoje tajomstvá. Klára objaví starú skrývajúcu sa Nemku Helgu, ktorá jej rozpráva svoj životný príbeh. Príbeh, ktorý vyznieva úplne ináč, ako ho interpretuje kočiš Červinka. Klárina rodina doplatí na rozorvanú spoločenskú situáciu tesne po druhej svetovej vojne. Klára navyše odhalí strašné tajomstvo, ktoré sa vznáša nad nič netušiacim a opäť sa zaľudňujúcim Wolfgangom. Tému autor čerpal čiastočne z rodinného príbehu, a pichol tak do osieho hniezda mlčania okolo česko-nemeckých vzťahov tesne po druhej svetovej vojne. Napriek boľavým skúsenostiam zostáva pohľad hlavnej hrdinky čistý, detský, obohatený o skúsenosť, ktorá predurčila jej život.

Detaily o knihe

Názov: Jednoducho na mňa zabudli

Objednávací kód NADBK21329

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Jedna z najlepších kníh, aké sa mi v poslednom čase dostali do rúk (Miroslava Bajusová, 6.10.2022) Odpovedať

Útla knižočka, ktorá čitateľa chytí za srdce. Presne takými príbehy vyrozprávané z pohľadu detského hrdinu väčšinou bývajú. Tento navyše spracúva ťažkú tému. Odohráva sa tesne po druhej svetovej vojne a je postavený na priateľskom vzťahu 7-ročného dievčatka a staršej Nemky, ktorá ako jediná prežila vyvražďovanie v česko-nemeckom pohraničí. Čistá detská duša napráva to, čo miestni dospelí pokazili a zničili. Oplatí sa prečítať a vziať si ponaučenie - aby sa história neopakovala.

krátke silné dielo (Andrea Vojtech, 5.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ak máte radi príbehy, ktoré vo vás zarezonujú a zanechajú stopu možno i na celý život, túto novelu vám odporúčam, hoci príbeh to nie je vôbec ľahký. Tematicky ma zaujala v čase, keď som práve dočítala Mornštajnovej Slepú mapu. Obe knihy sa lokáciou odohrávajú na rovnakom mieste - na Sudetoch, pohraničnom území medzi Českom a Nemeckom, kde dlhé roky žili ľudia oboch národností vedľa seba bez uvedomovania si rozdielnosti medzi sebou. A zvyšok je už história. Príbehom vás prevedie len 7-ročná Klára, ktorá prežívaním 2. svetovej vojny dospela podstatne skôr. Prichádza spolu s rodičmi a mladším bratom na Sudety, aby po skončení vojny zaplnili vyľudnení kraj po vysídlených Nemcoch. O tom, že hrôza a zloba vyhlásením mieru nekončia, sa presvedčíte na niekoľkých stranách. Celý hlavný príbeh sa odohráva len počas niekoľkých týždňov, no stačí na to, aby vám pripomenul, že zverstvá, rovnako ako aj ľudskosť, nemajú s národnosťou a štátnou príslušnosťou nič spoločné. Nájsť podobnosť s aktuálnymi svetovými udalosťami, ktoré sa nám odohrávajú priamo za humnami, dokážete aj bez toho, aby som na ňu explicitne upozorňovala. O to smutnejšie a ťažšie bude na vás tento príbeh vplývať, a práve preto je dôležitý. Ľudská zloba a krutosť totiž nepozná hranice v priestore ani čase.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x