bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů - 2. vydání

Vydavateľ: Ikar CZ (EUROMEDIA GROUP, a.s.)
Jazyk: český
Formát:Kniha
Poradie vydania:2.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:58

Ďalšie podoby titulu:
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů - 2. vydání

Půvabný román, který se během let stal legendou mezi čtenáři a v roce 2018 podle něj vznikl hvězdně obsazený film. Je krátce po druhé světové válce a Juliet Ashtonová, úspěšná autorka humoristických esejů vydaných pod názvem Izzy Bickerstaff rukuje, se rozhlíží po námětu na novou knihu. Shodou okolností se prostřednictvím korespondence se dozvídá o podivuhodném Spolku přátel krásné literatury a koláče z bramborových slupek, který během války založili obyvatelé okupovaného ostrova Guernsey, a jejich osudy ji natolik zaujmou, že se je rozhodne navštívit osobně. Guernsey má, tak jako celý svět, svoje podvodníčky, opilce a podivíny, dobráky, závistivce i hrdiny, a z jejich humorného i dojemného vyprávění začíná před Juliet vyvstávat živý obrázek společenství, kde v těžkých dobách krystalizují lidské povahy a osudy se proplétají zcela nečekaným způsobem. Juliet se na ostrově dostane víc než srdečného přijetí a brzy se ukáže, že v novém prostředí dost možná najde víc než inspiraci pro svoji další knihu.

Detaily o knihe

Názov: Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů - 2. vydání

Originálny názov: The Guernsey Literary And Potato Peel Pie Society

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Oplatí sa si na ňu počkať (Simona Bagová, 10.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society je extrémne dlhý a ťažko zapamätateľný názov. Knižka je v kontraste k tomu malá, ľahká a oddychová. Spája v sebe všetko, čo romantické duše hľadajú pri oddychovej literatúre. Výlučne formou listov predstavuje zrelé postavy na povojnovom ostrove Guernsey. Odhaľuje zákutia duší pravých milovníkov literatúry, obsahuje priateľstvo, opustené dieťa, zakázanú lásku, okázalého nápadníka aj morálnu dilemu. Autorka bola na ostrove Guernsey v mladosti a v spomienkach sa k jeho rozprávkovej kráse neustále vracala. Až vo vysokom veku sa odhodlala položiť na papier krásny príbeh krehkých priateľstiev, no knižku za ňu, žiaľ, musela dokončiť jej neter. Na pôvabe jej to však neubralo. Nič lepšie ako príbeh s týmto komplikovaným názvom som si na dlhé sychravé večery ani nemohla priať.

krásny príbeh (Andrea Vojtech, 26.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dej sa odohráva krátko po skončení 2. svetovej vojny, no obsahovo sa vracia najmä do obdobia počas vojny. Je to citlivé a úsmevné rozprávanie o neľahkej histórii. Hlavný príbeh rozpráva o nemeckej okupácii Normandských ostrovov a o umení, ktoré zbližuje a zachraňuje životy. Ale čo je najdôležitejšie, je to o silných a nebojácnych ženách - Juliet, Elizabeth, Amelii, Isole a aj o Kit. Tú rozmanitú zbierku pováh si zamilujete úplne celú bez výnimky. Na ich čele stojí Juliet - sympatická, nebojácna, impulzívna, vtipná a emancipovaná žena s iskrou. Celé je to písané veľmi sviežim štýlom, má to iskru, dôvtip a nevtieravý humor. Možno budete mať miestami pocit, že autorky jemne zľahčujú ťažký život počas vojny, no hneď v ďalšom odseku udrú silným príbehom, ktorý sa dá vďaka tomu ľahšie stráviť a neťahá vás svojím zármutkom do temnoty. Značne z toho cítiť bristký prístup k životu ako takému - nerozhádže ich ani bombardovanie. Koniec zostal verný tónu celej knihy - je milý a úsmevný, ako vlastne všetko okolo Juliet. Hoci som zo začiatku pozerala na knihu s menšími pochybnosťami, príbeh o silných ženách, ktoré sa nedajú zastrašiť a zostávajú verné dobru a tomu, čo je správne, sa nedá nemilovať. Jemné a ľahké rozprávanie o neľahkom čase, navyše dojímavé a pretkané britským humorom. Určite odporúčam.

Krásna kniha (Daniela Barillová, 5.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krásna kniha, milá, láskavá, no proste pohladenie na duši. Aj keď popisuje ťažké časy, osudy ľudí sú tak pekne opísané, že človek sa často zamyslí, ale aj pousmeje. Aj ostrov je nádherne vykreslený, chcela by som sa raz vybrať na Guernsey. :)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x