bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Lovci nacistov

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 14,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Lovci nacistov

Po vyše sedemdesiatich rokoch od skončenia druhej svetovej vojny sa pomaly končí éra lovcov nacistov. Nastal čas vyrozprávať ich spletité príbehy.
Mocnosti, ktoré zvíťazili v druhej svetovej vojne, stratili po norimberských procesoch a nástupe studenej vojny záujem stíhať nacistických vojnových zločincov. Mnohí páchatelia, najmä tí s nižšími hodnosťami, sa zamiešali medzi milióny ľudí, čo sa usilovali vybudovať si nový život v povojnovej Európe. Tí, ktorí sa cítili veľmi ohrození, utiekli zo starého kontinentu. Kniha Lovci nacistov sa zameriava na skupinku mužov a žien, ktorí sa nestotožnili s tým, že vojnové zločiny majú upadnúť do zabudnutia, a rozhodli sa pátrať po ich páchateľoch aj v tých najvzdialenejších kútoch zemegule.
Nagorski zaznamenáva dramatické príbehy slávnych lovcov nacistov – Simona Wiesenthala a Beate a Sergea Klarsfeldovcov – spolu s tými, ktorí neboli natoľko známi verejnosti. Patria medzi nich mladí americkí prokurátori Benjamin Ferencz a William Denson, žalobcovia v norimberských a dachauských procesoch; poľský investigatívny sudca Jan Sehn, ktorý viedol vypočúvanie veliteľa Osvienčimu Rudolfa Hössa; nemecký sudca a prokurátor Fritz Bauer, ktorý prinútil svojich krajanov, aby sa ako národ konfrontovali s dedičstvom masových vrážd; agent Mossadu Rafi Ejtan, veliteľ izraelského komanda, ktoré unieslo Eichmanna; a Eli Rosenbaum, šéf Oddelenia špeciálneho vyšetrovania Ministerstva spravodlivosti USA, ktorý sa zaslúžil o vyhostenie vojnových zločincov, čo si pokojne nažívali v Spojených štátoch.
Lovci nacistov spočiatku túžili po odplate, no čoskoro sa ich úsilie zmenilo na neúprosný boj za spravodlivosť.

Z anglického originálu The Nazi Hunters (Simon & Schuster, New York 2016) preložila Martina Zrubáková.

Dostupné verzie titulu

Lovci nacistov Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Lovci nacistov

Originálny názov: The Nazi Hunters

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Po prvom a najznámejšom súdnom procese – rozhodoval v ňom Medzinárodný vojenský tribunál a skončil sa 1. októbra 1946 vyhlásením rozsudkov pre najvyšších nacistických pohlavárov Göringa, Ribbentropa, Keitela a ďalších – nasledovalo ešte dvanásť procesov, v ktorých už rozhodovali americké vojenské tribunály. Jeden z nich spustil náhodný nález v Berlíne, ktorý zmenil Benjaminovi Ferenczovi život.
Keď sa čerstvý ženáč Ferencz vrátil s manželkou do Nemecka, vyslali ho do Berlína, aby tam založil tím vyšetrovateľov vojnových zločinov. Na jar 1947 jeden z jeho najlepších ľudí pribehol do kancelárie a oznámil mu veľký objav. Pri skúmaní materiálov ríšskeho ministerstva zahraničných vecí v priestoroch neďaleko letiska Tempelhof narazil na zaujímavú sériu tajných dokumentov, ktorých odosielateľom bolo gestapo. Išlo o každodenné podrobné hlásenia o masovom strieľaní a prvých experimentálnych prípadoch splyňovania Židov, Cigánov a ďalších „nepriateľských“ civilistov na východnom fronte. Touto úlohou boli poverené jednotky Einsatzgruppen, špeciálne komandá smrti, ktoré vykonávali popravy predtým, než sa na hromadné vraždenie začali používať plynové komory v koncentračných táboroch.
Ferencz postupne nahadzoval do malej kalkulačky počty obetí uvedené v týchto správach o vraždení. „Keď som prekročil milión, prestal som rátať. To mi stačilo.“ Hneď sa náhlil do Norimbergu, aby o náleze informoval generála Taylora. Zároveň naňho naliehal, aby ho využil ako dôkazový materiál na ďalší proces. Tento náhodný objav poskytoval presné informácie o tom, ktorá jednotka a ktorí velitelia boli zodpovední za hromadné vraždenie Židov, Cigánov a ďalších ľudí v roku 1941, keď nemecké jednotky napadli Sovietsky zväz.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x