bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Sama mama

Vydavateľ: EvitaPRESS (EPA store s.r.o)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 02.05.2024 02:58

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Sama mama

Keď ste slobodná a máte dieťa, slobodná vlastne vôbec nie ste.

Ako žiť, vychovávať, zarábať, randiť, nezblázniť sa a byť jedinou, na ktorej všetko stojí a s ktorou všetko padá. O strachu, výčitkách, smútku a tragikomických príhodách, aké single mamy zažívajú denne. Voľné pokračovanie Timeinej prvotiny Bez dcéry som neodišla.

Hlavná hrdinka knihy Karolína je matkou malej Leily, dvojročného dievčatka, ktorého otcom je černoch zo Sierry Leone. Búrlivý vzťah s ním Karolína ukončila útekom z Afriky na Slovensko, kde žije „normálnym“ životom slobodnej matky.
So všetkým, čo to prináša – chodom dvojčlennej domácnosti odkázanej na jediný príjem, zvládnutím všetkých detských chorôb, jasľami, dopravou, prácou... Žena s malým dieťaťom sa točí v dennodennom stereotypnom kolotoči povinností, v ktorom nezostáva miesto na vzťahy. No vždy je ho dosť na pochybnosti o sebe samej a na strach z budúcnosti. Keď Karolíne navyše diagnostikujú ochorenie, pre ktoré sa musí podrobiť operačnému zákroku, pocit ohrozenia rastie.
Je možné, aby Karolína v najhoršom období svojho života stretla muža, ktorého neodradí status slobodnej matky malej mulatky?

Detaily o knihe

Názov: Sama mama

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Dobrá :) (Deni, 7.7.2016) Odpovedať

priemerná kniha
Možno je to chyba, ale ja porovnávam v rámci tohto hodnotenia túto knižku s autorkinou prvotinou "Bez dcéry som neodišla", lebo tá bola výborná. Túto knižku hodnotím ako priemernú, dej mi neprišiel tak zaujímavý, i napriek tomu ju odporúčam ako oddychovku. Mne sa predovšetkým páči autorkin štýl písania, ktorý je typický iróniou a vlastným humorom. Určite siahnem aj po ďalších knižkách tejto autorky :)

Byt samou mamou nie je lahke (Hana Havranova, 15.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Bežná vec byt slobodnou matkou ale tak vtipne to opísať ako to dala Timea je naozaj úžasne. Odporúčam.

vyborna (Mima, 23.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Timea fantasticky pise, velmi realne podane.Odporucam a tesim sa na jej dalsie knihy:)

Skvelá Timea (Daša Šimonová, 7.5.2014) Odpovedať

Knihy od Timey by si malo prečítať každé mladé dievča... možno by to aspoň pár z nich donútilo byť obozretnejšie a nevydávať sa za prvého cudzinca čo im príde do cesty...

Skvele (Emily, 27.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbehy zo zivota... miestami ma clovek pocit, ze je to o nom... vsetky knihy Timei stoja za to

Vtipná a svieža (Erika, 14.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knižku mi darovala kolegyňa. Vraj má doma plno kníh a keďže ju prečítala, tak si ju môžem nechať. Myslela som si...asi to teda nebude nič moc, keď ju nechce mať vo svojej knižnici. Ale omyl, priatelia! Príbeh zo súčasnosti a hlavne veľmi vtipný. Veľa sa nasmejete, aj keď miestami cez slzy. Ale priznám sa, ani mne neostala táto knižka v knižnici. Koluje. V podstate ju už rok požičiavam mojim kamarátkam. A ako tak pozerám, momentálne nie je skladom. Takže požičiam aj Vám? :)

Sama mama (Nikola Hamarová, 14.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Túto knihu som dostala ako darček od kamarátky. Povedala som si, preboha, čo mi to dáva, veď vie, aké knihy mám rada a toto medzi ne určite nepatrí... To som ešte nevedela, ako ma kniha upúta a vtiahne do deja. Naozaj nečítam veľmi knihy zo súčasnosti o problémoch dnešných ľudí, radšej mám oddychové romantiky z minulosti, kde je najväčším problémom niekoho, ako sa zamilovať, či nezamilovať. Ale keď som už túto knihu dostala, rozhodla som sa ju prečítať, aj tak som inú neprečítanú nemala.. A musím povedať, že táto kniha je skvelá. Kniha o silnej žene, ktorá sa po sklamaní rozhodla začať odznova, aj keď vedela, že to nebude mať ľahké. Nevedela som sa od knihy odpútať, musela som čítať ďalej, čo nové sa stane Karolíne a jej malej dcérke Leile. Kniha sa číta veľmi ľahko, Timein štýl písania je úžasný a naozaj veľmi humorný, na niektorých situáciách som sa musela nahlas smiať. Ale pri niektorých mi bolo smutno, obdivujem ženu, ktorá si prešla toľkými úskaliami a vždy po páde sa vedela zdvihnúť a ísť ďalej. Ženu, ktorá aj po toľkých sklamaniach stále verila v lásku. Aj ju našla, ale bohužiaľ, nebolo im dopriate. Ale ako nakoniec sama napísala, možno zostala sama, ale navždy mama.

Úžasná kniha :) (Viki, 7.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Sama som vyrastala len s mamou ktorá si pôvodne túto knihu kúpila nedalo mi a prečítala som si ju aj ja...no s pohľadu dcéry nie matky a strašne som sa pri tejto knihe nasmiala Timea píše fakt geniálne aj ja som v detstve ako malá Lejla mala vší a opis vší ako krvilačných beštií bol senzačný dokonca som kvôli tejto knihe dostala v škole poznámku kedže som ju čítala v čase keď som nemala ale táto kniha sa jednoducho nedá prestať čítať. Spisovateľka púšťa jednu perlu za druhov :D Odporúčam všetkým mamám ale nie len im lebo si myslím, že každý si v tejto knihe nájde niečo čo mu bude blízke ja som sa neraz pri tejto knižke pozastavila nad tým ako mi pripomína určitá postava seba alebo niekoho z môjho okolia. Navyše je to pohodové čítanie po ťažkom dni v práci je táto kniha určite ideálna pretože je plná humoru ktorý Vás vtiahne do iného sveta preč od vašich problémov... namiesto toho riešite spolu s hlavnou hrdinkou jej osobné problémy ktoré opisuje s vtipom a nadhľadom. :)

relax čítaníčko (Petra, 20.8.2012) Odpovedať

perfektná kniha! mám rada Timein štýl písania...v mnohých situáciách som nachádzala samú seba.Na chvíle relaxu čítaníčko ako stvorené

dobra kniha (marcela, 16.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
je to dobra kniha precitala som ju za den nemohla som prestat s tym

super kniha (Mária Lauríková, 18.6.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
super kniha, mna zaujala. prečítala som ju za pár dní. má pútavý dej, nevedela som sa od nej odtrhnúť, ako bude reagovať a konať hlavná hrdinka. príjemné voľné čítanie.... odporúčam ďalej.
Všetky komentáre (11)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je 0 deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Zavolala som Janke a povedala jej, že mám časenku na konizáciu.
„Deviateho? Pôjdem aj ja, urobíme si žúr v izbe!“ povedala, akoby sme si dohadovali wellness pobyt v luxusnom spa. Janku tam všetci poznajú. To je zle. Výsledky však nemá až také zlé. To je dobre. Ale jej vraj teraz musia vybrať celú maternicu. To je hrozne zle.
„Takže sa objednám u Vlada, nech mi dá termín týždeň pred tebou, aby sme mohli byť spoluv izbe, a kým ty dôjdeš, budem vypitvaná a trochu aj zahojená,“ tešila sa Janka a povedala mi, aby som sa nebála, že budeme mať najlepšiu izbu.
S vlastnou sprchou a weckom.
„A čo mám povedať, Jani, že super?“ Ale mykalo mi kútikmi úst, lebo to bolo super. Nebudem sama!!!
„Prosím ťa, cicuška, konizácia nič nie je. Mala som v izbe už štyrikrát baby po konizácii a išli po troch dňoch domov, herečky. Jedna bola zo Záhoria, tá revala. Neboj sa, donesiem ti mastičky.“
Tak to som sa nebála. Bylinkové mastičky od Janky by vzkriesili aj Lenina.
Musela som ešte vyriešiť jednu vec. Deviateho mám prísť na príjem, desiateho ma operujú, jedenásteho pustia. A jedenásteho má Leila narodeniny. Existoval jediný darček, ktorý prichádzal do úvahy a musela som ho kúpiť hneď: My little pony. Masírovanie detských mozgov v kolektívnych zariadeniach a náhodnou reklamou v telke prináša svoje ovocie, pričom ratolesť, hádzajúca sa o zem v hračkárstve pred konkrétnym regálom presne napovie, o ktorý produkt ide. Konzumných období v živote priemerného dievčatka je niekoľko, spočiatku nevinné snehulienky, víly, zvieratká a anonymné princezné sa menia na: Barbie, Chou Chou, Baby Born a ďalšie kolegyne, zväčša trpiace bolesťami zubov, horúčkou, cikajúce, pijúce mlieko atď. Silné obdobia sú aj Hannah Montana, Hello Kitty, Littlest Pet Shop, Polly Pocket, obdobie kuchyniek a príslušných spotrebičov a obdobie koní: lietajúcich, svietiacich, ružových, s fialovou hrivou a oranžovým melírom... My little pony, výhradné želanie Leily na narodeniny, som s vyplazeným jazykom zháňala po celom hlavnom meste a pochodila som až v obrom nákupnom centre ďaleko od nášho domu. Rýchlo som ukoristila jediného hypochondrického fialového koňa, ktorého mali a ktorý na moje úplné zdesenie do nemoty po česky opakoval:
Bolí mně bříško.
Mám teplotu?
Nemohu dýchat.
Za 27 eur. Do výplaty mi teda zostane už len 23. Uf.
Zabalila som ho tesne do igelitky, nech je pokoj, a odniesla do auta.
Vrátila som sa a rozhodla sa kúpiť ešte girlandy, balóniky a sviečky, nech je všetko pripravené.
Stretla som dve kamarátky, so slzou v oku skontrolovala výpredaj v mojom obľúbenom obchode, a keď som prišla k autu na parkovisku, zrazu mi do zámky nechcel vojsť kľúč. Nasilu som ho tam strčila, a keď som ho vytiahla, vyšiel s celým zámkom.
Hľadela som na ten mysteriózny úkaz a vôbec mi nedošlo, ani čo mám urobiť, ani ako zanadávať a už vôbec nie, čo sa stalo.
„Chceli vás vykradnúť?“ zakričal statný päťdesiatnik, ktorý parkoval neďaleko.
„Neviem,“ odpovedala som popravde.

Statný sa dogúľal, pozrel fundovane na zámok, potom na dieru zívajúcu v mojich dverách a povedal:
„Kurvy sú to. Ruky, nohy by som im dolámal.“
„To ma chceli vykradnúť? Naozaj? Veď tu nič nemám.“
„Nemali ste na sedadlách niečo cenné?“
„Nemala, nenosím cenné veci v aute.“
„Tak vám možno chceli ukradnúť autorádio. Asi nestihli.“
Nestihli. Na sedadlách sa mi váľali cédečká a hands free. Nič nezmizlo. Za čo dám vymeniť zámky, netuším.
Viezla som sa pomaly do servisu a premýšľala.
Na križovatke som sa pozerala do ostatných áut, čo sa v nich odohráva. Obľúbená kratochvíľa, slabším povahám neodporúčam. Dvaja muži si vŕtali v nose. V treťom aute esemeskovala žena a viezla vzadu asi päťročné dievčatko. Hralo sa s veľkým umelohmotným koňom, ktorý mával krídlami a dievčatko ho v tranze sledovalo.
Vtedy mi to došlo.
Obzrela som sa a na zadnom sedadle ležala prázdna igelitka z hračkárstva.
Ukradli mi jedinú cennosť, ktorú som v aute mala. Môj narodeninový darček pre Leilu.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x