bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kód 9

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:360
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Lepšia cena: 11,68 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,95 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 1,95 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,30 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kód 9

Kód 9 vyvolá diskusiu Banáš posiela svojho hrdinu Michala na cestu za hľadaním rovnováhy medzi mužom a ženou po atraktívnych destináciách – od staročínskeho Sianu cez Tibet, Nepál, Indiu až po Vatikán, aby nakoniec zistil, že tou najatraktívnejšou je jeho vnútro. Hľadá a nachádza – seba samého. Na ceste plnej napätia a krajných situácií pochopí, že láska a viera nie sú slová, ale činy. Vďaka tomu je schopný prijať bremeno zodpovednosti.

Dobrodružstvo, ktoré zažijeme, neprináša len atmosféru exotiky, ale vedie do hĺbky človečenstva a jeho principiálnej komplementarity, teda mužského a ženského spôsobu ľudského bytia. Kód 9 je príbeh aj o hľadaní a objavovaní dôstojnosti a poslania ženy. Kniha, ktorú otvárate nie je skladba žalospevov, ani obviňujúci spis. Každá doba a každá kultúra má na svedomí hriechy, ktorými sa previňuje voči žene. Rovnako aj autorov pohľad na Ježiša a Cirkev je neortodoxný, jeho Ježiš nie je dogmatický, je symptómom vnútorných procesov hľadania, ktorým sa nevyhne žiadna generácia, žiaden jednotlivec. Doba, ktorú žijeme si priam vyžaduje veľký príbeh. Do takého nás autor vťahuje a využíva to, čo je dnes chytľavé – silnú dávku mysticizmu.

"Ďakujem Jozefovi Banášovi, že svojim príbehom nás – mužov odhaľuje a približuje samých sebe. Kód 9 nepochybne vyvolá diskusiu ... "

Rastislav Dvorový, katolícky kňaz, Tiberias, Izrael

 

 

Všetko o J.Banášovi (fotky, videá, besedy, ocenenia, rozhovory...) nájdete na www.jozefbanas.sk. A buďte k nemu ešte bližšie na Facebooku: www.facebook.com/banas.jozo

Dostupné verzie titulu

Kód 9 Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Kód 9

Objednávací kód NA200858

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Recenzie

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Kód 9 - Jozef Banáš (Jan Ka, 7.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na tomto brilantnom diele je skvelých hneď niekoľko vecí. Tajomný príbeh nesmrteľnej lásky / Zo Sianu do Vatikánu je fenomenálny príbeh o hľadaní seba samého, ktorý nás stiahne priam do podstaty nášho bytia a sveta okolo nás. Jedinečnosť tejto knihy spočíva v tom, že autor prostredníctvom svojho hrdinu, získavajúc tajomné symboly a zároveň nachádzajúc v sebe hĺbku svojho bytia a raj vo vlastnom srdci, od staročínskeho Sianu, cez Tibet, Nepál, Indiu a Vatikán odhaľuje, že všetci sme jedno a všetko Božské sa nachádza iba v nás. Bez závislosti od príslušnosti k náboženstvu. Dokonalé spojenie muža a ženy (jin a jang) odzrkadľuje absolútnu, nekonečnú dokonalosť. Autor kladie dôraz na dôležitosť ženského princípu vo svete, ktorý často čelí útlaku. Unikátny, pútavý, dobrodružný príbeh s dávkou mystiky odhalí, že silná viera dokáže "hory prenášať",že náhody neexistujú a všetko to, čo sa deje vôkol nás má svoju príčinu. Na svoje si určite prídu najmä čitatelia P. Coelha a D.Browna.

Banáš (Alexandra R., 24.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Knihu som dostala ako darček a naozaj potešila. Vďaka pánovi Banášovi som sa veľa dozvedela z histórie, z náboženstiev a východných kultúr. Príbeh Kráľovcov je veľmi pútavo rozpísaný a každý kto sa rozhodne čítať túto knihu neoľutuje . Cesta samotného Michala, na ktorú sa vydal je veľkým dobrodružstvom a autor núti zamyslieť sa nad všetkým popisovaným. Hodnotím veľmi dobre a tak som bola rada, že vyšlo voľné pokračovanie s názvom Kód 1, ktoré som taktiež prečítala a neľutujem. Odporúčam obe.

<3 (Sofia Orišková, 14.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tvorbu pána Banáša som spoznala na Vianoce minulý rok, keď som pod stromčekom našla romány Kód 9 a Kód 1. Téma o náboženstvách, rovnováhe a hlavne o Ježišovi ma odmalička veľmi zaujímali. No nikdy predtým som sa nestretla s názorom tak podobným môjmu. Každé slovíčku som hltala a nemala som nikdy dosť. Písala som si výpisky z knihy, ktoré si vždy rada prečítam a snažím sa nimi riadiť aby som bola každým dňom lepšia a lepšia. Tieto knihy mi otvorili oči a ja dúfam, že sa dostane do rúk stále viac ľuďom. :)) vrelo odporúčam...

Kód 9 (Sivá Oľga, 2.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som dostala ako darček, a po prečítaní putovala ďalším členom rodiny a kamarátkam. Je písaná pútavo,nikam necestujem a s touto knihou akoby som tam bola naživo. Páči sa mi štýl písania pána Banáša. Taktiež som sa dozvedela veľa z náboženstva,histórie a zaujal ma aj príbeh Královcov. Odporúčam čítať.

Skvelá (Karin Gálová, 4.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihá Kód 9 je jednou z mála kníh, ktoré tak presne vypovedajú o svetových náboženstvách a vzťahoch medzi nimi. O tom ako by mali náboženstvá spájať ľudí a namiesto toho vedú nezmyselné vojny. Páčilo sa mi ako Banáš opisuje silu ženského a mužského princípu, ktoré by sa mali doplňať, keďže sú základom všetkého živého na svete. Čiže tieto princípy tkveju v každom z nás. Knihu vrelo odporúčam. Určite donúti každého viesť hĺbkovú analýzu o jej obsahu.

Kod 9 (Majkie, 2.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Aj ked Banasa moc nemusim, rozhodla som sa knihu kupit na zaklade recenzii. Neolutovala som ani na jednu minutu.Kniha je pisana putavo,dozvedela som sa nove veci,navstivila som s nim vychodne krajiny.Pan Banas si velmi dobre nastudoval danu problematiku krajin,nabozenstiev.Kto ma rad dobrodruzstvo tak urcite nech ju ma vo svojej policke

Skvelá kniha (Ing. Mgr. Mirka Bajusová, 29.3.2013) Odpovedať

Koho zaujímajú východné náboženstvá, má rád dobrodružstvá, záhady a nad životom sa aj trochu zamýšľa, ten určite neoľutuje, ak si ju kúpi...

zaujímavá kniha:-) (Monika, 28.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kúpila som si ju na základe odporúčania kamarátky, viac menej som ju u nej začala čítať:-).Prišla som domov a objednala si ju. A čítala sa veľmi dobre. Pri niektorých pasážach som sa normálne zastavila a uvažovala nad tým. Skvele napísaný príbeh, od ktorého sa vám nechce odísť a chcete vedieť čo bude ďalej. Časom sa k nej určite vrátim.:-)

Návod na filozofovanie (Jakub Kozák, 24.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Takt túto knihu vrelo odporúčam všetkým tým, ktorí hľadajú nielen dobrodružstvo a fantáziu, ale aj pre tých, ktorých fascinuje bádanie po Oriente, mysticizmu a náboženstvá. Pocity z tejto knihy u mňa vyvolali neuveriteľné momenty zážitkov, v ktorých som si pripadal ako hlavná postava. Taktiež vo mne vyvolali množstvo náboženských a morálnych otázok ako napr. Čo je pravda? Čo je tolerancia? Čo je život? Základné filozofické otázky, ktorými sa zapodievajú ľudia už stáročia.

určite nie posledná (Simona Poliaková, 11.3.2013) Odpovedať

Kód 9 bola moja prvá Banášovka, ktorú som čítala. Sadla mi, takéto knihy vyhovujú môjmu vkusu. Vôbec sa nečudujem, že vyvolala toľko protichodných reakcií. Autor sa venuje téme, ktorá zostáva ešte aj v dnešných časoch tabuizovaná - cirkevné dogmy. Pri uveriteľnom štýle písania, sa určite každý čitateľ zamyslí, prečo by to tak naozaj nemohlo byť. Vo mne vyvolala veľa otázok, na veľa mi však dala odpoveď. Oceňujem rôzne bibliografické state, hlavne zo života Ježiša a jeho rodiny, ktoré sú uveriteľnejšie a prijateľnejšie ako ich opisuje súčasná Cirkev. Odporúčam túto knihu pre každého, kto sa zamýšľa a nebojí sa hľadať, kto je ochotný pripustiť a vypočuť si názory na veci, ktoré on sám možno vôbec neuznáva.

Odporúčam! (Monika Vinkláriková, 30.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kód 9 je tak skvelo napísaná kniha, že som veľakrát skutočne uverila tomu, čo spisovateľ napísal. Je to fikcia, ale pre mňa bol celý ten dej tak uveriteľný, že som naozaj niekedy veľmi premýšľala, či je to reálne, alebo nie. Okrem toho, dozvedieť sa o pre mňa neznámych miestach, bolo veľmi poučné a zaujímavé. Nemohla som sa odtrhnúť od čítania.

Lepší priemer (Mariana, 1.8.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Zaujímavá kniha. Neprečítala som ju jedným dychom, ale ani to nebola nuda. Páčil sa mi tajomný príbeh, aj rozprávanie o krajinách, ktorými cestoval, no a dúfam, že je na tom aj niečo pravdy :-). Strašne ma baví aj to spisovateľovo šifrovanie. V knihe Sezóna potkanov som sa s tým riadne natrápila. Toto bola moja druhá kniha od pána Banáša a neľutujem, už som začala čítať aj tretiu: Zóna nadšenia a objednala som si aj štvrtú: Zastavte Dubčeka! Ja som síce nenáročný čitateľ, páčia sa mi jednoduché príbehy zo skutočného života, ale rada si prečítam aj iný žáner.

stoji za precitanie (darynka, 9.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
V komentároch na prebale knihy je Banáš prirovnávaný k Danovi Brownovi a ku Paolovi Coelhovi. Silné prirovnovanie. Autorovi síce chýba ľahkosť vo vyjadrovaní, akými sme u týchto svetových velikánov, zvyknutí a kým som si na jeho štylistiku zvykla, trochu nudil. Kód 9 však v sebe nesie kúsok z oboch. Brownovu dobrodružnosť a napätie aj Coelhovu mystiku a módnu tému svetových náboženstiev. Môže vás prekvapiť, môže zaujať, môžete mať pocit, že niečo podobné ste už čítali. Pre mňa osobne veľmi dobrý počin, ktorý sa oplatí prečítať.

kód 9 (eva biela, 15.12.2011) Odpovedať

priemerná kniha
niekedy prirovnania k svetovo známym autorom a priveľká reklama vyvolajú opačný efekt. Na knihu som sa veľmi tešila ale... nečítala sa zle, len mi prišla akási opatrná, akoby sa autor kontroloval kam až môže zájsť... a keďže tú pomyselnú hranicu, ktorá mala vyvolať spomínanú diskusiu ani raz neprekročil ostane pre mňa len dobre čítavou, ničím výnimočnou knihou.

Slovenský Dan Brown (Ivan Hlaváč, 23.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha sa mi veľmi páčila. Vďaka tejto knihe som sa dostal také miesta na svete, o ktorých som doteraz vedel iba málo. Nie je to cestopis, ale skutočne pútavý príbeh plný zvratov a prekvapení. Obsahovo bola kniha podobná štýlu Dana Browna, ktorého mám veľmi rád. Hlavný hrdina Michal zažíva veľké dobrodružstvo, ktoré mu možno závidieť, teda aspoň čo sa cestovania týka. Inak to nemal ľahké. Z obsahu zjavne vyplýva, že sám autor si prešiel všetky tie miesta, ktoré popisuje, aj on sám. Rád by som tiež absolvoval takú prehliadku Ázie. Vrelo všetkým odporúčam!

kod 9 (MONIKA, 4.9.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
zaujimave čitanie .vela som sa dozvedela z historie -len nechapem prečo je fiktivna?????

Kod (Evka, 4.4.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ma uchvátila ako jedna z mála.Vnáša do duše niečo zvláštne,núti zamýšľať sa.Pán Banáš je velmi príjemný človek,je to pán autor.Už sa teším,čím čitatčlov najbližšie prekvapí.

Kód 9 (Karolína, 15.2.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som hneď prečítala, keď som vrátila z expedície Čína-Tibet-Nepál-India, ktorú tiež absolvoval Jozef Banáš. Musím sa priznať, že už po prečítaní prvých riadkov mi naskakovali zimomriavky, lebo to čo sa opisuje v knihe, sme skutočne zažili aj my. Je to výborná knižka nielen na dlhé zimné večery, ale aj vhodný darček.

famózne (jana, 4.1.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
je úžasná, prišla práve v najlepšom čase. ďakujem pán Banáš!!!

kód 9 (sabová lenka, 19.11.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
výborná kniha, plná dobrodružstva ktorá naplní dušu aj myseľ... dá sa z nej veľa naučiť aj poučiť o živote a odkrýva záhady minulosti!!!

Nuž, čo už... (Vojtech Czobor, 3.11.2010) Odpovedať

priemerná kniha
Na knihe Jozefa Banáša Kód 9 si dalo vydavateľstvo skutočne záležať. Krásna kniha s prebalom, na ktorom je nalepený fiktívny plastový znak, ktorý si autor vo svojej fantázii poskladal zo známych prvkov. Znak mení svoju podobu podľa toho, ako knihu nakloníme. Na zadnej strane hodnotenia skutočne smerodatných osôb: sprievodcu cestovnej kancelárie, či nejakého slovensky znejúcieho kňaz z Talianska a pod. Všetci predpovedajú búrlivú diskusiu, ktorú kniha vyvolá. Podľa môjho názoru už žiadna diskusia nebude. Autor totiž prišiel s témou príliš pozde. O diskusiu sa niekoľko rokov pred ním postaral Dan Brown. Na podklade jednoduchého deja sa vynára myšlienka, či vízia rovnováhy sveta, rovnosť medzi ženou a mužom, ktorá je podstatou všetkého dobra a vyváženosti. Na základe toho uvažuje Banáš aj o symptómoch, ktoré spájajú dve veľké myšlienkové prúdy: budhizmus a kresťanstvo. Zaujímavým spôsobom dochádza na paralely. Často sa pri tom opiera o tézu, že Ježiš bol prvým, ktorý túto ídeu hlásal, aj svojím údajným pobytom v Kašmíre. Pomerne podrobne sa autor zaoberá podstatou budhizmu a rozoberá nový pohľad na Ježiša ako osobnosť, ktorému bola cirkvou nanútená funkcia božieho syna. Tento pohľad síce nie je až taký nový, ale je vcelku vydarene zhrnutý. Je to román a tak si pán bývalý poslanec, môže dovoliť aj niektoré zrejmé historické nepresnosti. Spájanie spomínaných myšlienkových prúdov sa deje na podklade skôr cestopisného opisu putovania hlavného hrdinu, ktorý má na práve objavený hrob Márie Magdalény vo Vatikáne cez všetky príkoria doniesť z Číny symbolický kamienok. A čuduj sa svete: Tým, ktorý túto úlohu skvele plní, je poslanec slovenského parlamentu Michal. Počas svojho putovania účinne odoláva nástrahám akejsi pomyselnej organizácie Global Power. Čitateľ vcelku nevie a nechápe, prečo si GP vzal na mušku toto putovanie. Ale viac-menej napínavé strety s agentami tejto organizácie, pridávajú dielu aspoň náznak trileru práve tam, kde už nastupuje nuda... Nakoniec ich všetkých Michal zdolá, alebo presvedčí k niekedy nie celkom logickej spolupráci. Záver je happyendový. Michal sa vráti domov a stretne sa so svojou láskou Marikou, ktorá sa medzičasom vylieči zo zákernej choroby. Realisticky založený čitateľ nechápe celkom vzťah Mariky, Michalovej manželky s bájnou postavou bohyne Kumari, ktorá Michalovo putovanie neustále sprevádza. Autor od samého začiatku zavaluje čitateľa množstvom faktografického materiálu. Niekedy je potrebné viackrát sa k niektorým úsekom vracať. Škoda, že autor nemyslel na to, že spomenutá skutočnosť mnohých, najmä menej zdatných čitateľov odradí. Mase nezapamätateľných, exotických mien bohov, bohýň a ich rodinných príslušníkov, miest a geografických pojmov odolajú len tí, ktorých nadhodená tematika skutočne zaujíma. Mám taký dojem, že autor chcel za každú cenu ukázať, že na spomínaných miestach osobne bol a robil si veľmi podrobné poznámky. A tak je očakávaný nával slovenských čitateľov, poväčšine zvyknutých na jednokoľajné podávanie skutočnosti, viac než diskutabilný...

Kód 9 (Martin, 15.10.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ešte som len začal čítať a už som moc spokojný
Všetky komentáre (22)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x