bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Čudná príhoda so psom

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 01.06.2024 03:04

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Čudná príhoda so psom

Čudná príhoda so psom uprostred noci je úplne iná detektívka ako ostatné. Detektívom a zároveň rozprávačom príbehu je Christopher Boone, pätnásťročný chlapec s Aspergerovým syndrómom, čo je druh autizmu. Vyzná sa dobre v matematike, pozná všetky krajiny sveta a ich hlavné mestá a vie všetky prvočísla až po 7057, ale o ľuďoch nevie takmer nič. Miluje zoznamy, vzory a pravdu. Nenávidí žltú a hnedú farbu a dotyky. Nikdy nešiel sám ďalej ako na koniec ulice, no keď nájde na dvore zavraždeného susedkinho psa, vydáva sa na hrôzostrašnú cestu, ktorá mu prevráti celý život naruby.

Detaily o knihe

Názov: Čudná príhoda so psom

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Recenzie

Hodnotenie čitateľov

Donúti vás smiať sa aj plakať (Simona Bagová, 12.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dej posadený uprostred malého anglického mestečka začína záhadnou smrťou psa Wellingtona, ktorý patril chlapcovej susede. Tá nájde pätnásťročného chlapca, o ktorom všetci vedia, že trpí poruchou z autistického spektra, ako mŕtveho Wellingtona objíma. Zavolá naňho políciu, no Christopher tvrdí, že Wellingtona nezabil a nikdy neklame. Okrem toho nemá rád, ak sa ho niekto dotýka, ak na neho rozpráva niekto cudzí alebo viac ľudí naraz, nemá rád ostré blikajúce svetlá a metafory, ktoré sú vlastne klamstvom. Neznáša klamstvá a preto nikdy neklame. On Wellingtona nezabil. Kto teda? Rozhodne sa vypátrať túto záhadnú vraždu, vďaka jeho jedinečnému zmyslu pre spravodlivosť má totiž pocit, že vrah by mal byť právoplatne potrestaný. Podľa vzoru svojho obľúbeného knižného hrdinu Sherlocka Holmesa si zapisuje svoje poznámky a zistenia a dopátra sa k zaujímavým faktom. Čitateľ počas celej knihy sleduje jednoduchú, no napriek tomu spletitú líniu vzťahov a rodinných tajomstiev, ktoré sa odohrávajú v Christopherovej prítomnosti, a predsa mimo neho. Autor voviedol v knihe Christophera do situácií, ktoré sú pre zdravých ľudí bežné, no pre Christophera boli hotovým dobrodružstvom. Práve to robí túto knihu výnimočnou, inou ako ostatné. Napriek tomu, že deti trpiace Aspergerovým syndrómom sú považované za málo empatické, často až necitlivé, potrebujú lásku rovnako, ako tie zdravé. V každom z nich je veľký kus dobra a lásky k spravodlivosti a poriadku. Vďaka Markovi Hoddonovi viem, že keby je v každom z nás malý kúsok autistu, svet by bol oveľa spravodlivejší, no najmä láskavejší v každom ohľade.

Jedinecna (VeveNika, 10.9.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mala som tu moznost precitat si v originale, a je to naozaj literatura, ktora by na ziadnej policke nemala chybat. Okrem skvele prepracovanych postav, vratane Christophera-autistu, sa v konecnom dosledku z obycajneho pribehu vykluje roman s naliehavou temou, a prinuti citatela zamysliet sa. Realita zivota je zaobalena v krasnom pribehu,ktory vam neustale vytvara usmev na perach, dovoli vam nacriet do tak torchu inej detskej duse a v samom zavere s Christopherom zijete v jednej domacnosti. smejete sa a placete lebo inak to nejde.citali by ste to znova a znova.

Iný pohľad na svet (Zuzana Špendelová, 23.11.2008) Odpovedať

príjemné čítanie
Exkurzia do sveta, nášho, a predsa o toľko iného. Autorovi sa podarilo sprostredkovať nám malý výlet do života a hlavne myslenia autistického chlapca. Rozprávačský štýl je prispôsobený veku a charakteru postavy, takže román pôsobí ešte vierohodnejšie. Určite zaujme všetkých, ktorí si nalistujú dôkaz v prílohe (prípadne si ho skúsia urobiť sami :) ).

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je tri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x