bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kysucké Nové Mesto a okolie z neba

Vydavateľ: CBS (CBS spol, s.r.o.)
Jazyk: anglický, slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:126
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:51

Lepšia cena: 20,99 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 21,49 € (vrátane DPH)
Bežná cena:24,99 €
Ušetríte: 3,50 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kysucké Nové Mesto a okolie z neba

V neveľkom kraji na severozápade Slovenska medzi Javorníkmi a Kysuckou vrchovinou obkolesuje okresné centrum Kysucké Nové Mesto dokopy 13 rázovitých obcí. Územie mesta bolo v roku 1991 vyhlásené za pamiatkovú zónu. Svetské pamiatky tu reprezentujú domy zo 17. storočia lemujúce pešiu zónu. Oproti mestu cez rieku stojí renesančný kaštieľ v bývalej mestskej časti s rovnakým názvom. Od rekonštrukcie v roku 1977 v ňom spravuje a prezentuje svoje expozície Kysucké múzeum v Čadci.
Okresom preteká rieka Kysuca, ktorá ho rozdeľuje na dve približne rovnaké časti. Na jeho území priberá len krátke prítoky a pri Žiline sa vlieva do rieky Váh. Kysucké Nové Mesto patrí rozlohou medzi najmenšie okresy na Slovensku, ale vďaka polohe medzi pohoriami Vonkajších Karpát je tu dostatok lesov, lúk a pasienkov, kam len oko dovidí. Obľúbenou zastávkou turistov je rozhľadňa na vrchu Tábor, postavená nad okresným mestom v roku 2015. Najvyšším bodom dolných Kysúc je vrch Ľadonhora. Ďalším turistickým lákadlom je Kysucká brána, odkiaľ si turisti vychutnávajú pohľad na rieku Kysuca, Žilinskú kotlinu aj Kysuckú kotlinu. Priamo popod Kysuckú bránu okolo obce Rudinka prechádza hlavný železničný a cestný ťah zo Žiliny a Považia do Českej republiky a Poľskej republiky. Tranzitná poloha okresu je jedným z najlepších predpokladov na rozvoj tunajšieho cestového ruchu. Tí, ktorí už objavili jeho čaro, si v hlbokých dolinách tiahnucich sa pod úpätiami vrchov vybudovali chatové oblasti tam, kde boli kedysi len holé, odlesnené údolia. Kysucké Nové Mesto sa okrem zalesneného prostredia môže pochváliť aj hvezdárňou Na Podstráni, kde majú jeden z najlepších ďalekohľadov na pozorovanie oblohy na Slovensku.
V tomto kraji sa však nachádza aj mnoho iných, menej známych miest, ktoré stoja za spoznanie., A keďže človek je tvor zvedavý, čaro nepoznaného sľubuje naozaj jedinečný zážitok.

Detaily o knihe

Názov: Kysucké Nové Mesto a okolie z neba

Objednávací kód NA652390

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je tri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x