bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kráľovná krvi

Vydavateľ: Motýľ s.r.o. (Vydavateľstvo Motýľ, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:384
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:58

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kráľovná krvi

Kto v skutočnosti bola Erzsébet Báthoryová?

Jednej noci neďaleko Čachtického hradu zachráni mladá Cigánka Darvulia život šľachtickej dievčine. Ani jedna z nich netušila, že sa ich cesty opäť spoja. Na dlhý čas.
Darvulia patrí k spoločnosti komediantov, no vyzná sa v tajoch bylín i liečenia ako málokto a to je dôvod, prečo ju grófka Erzsébet Báthoryová chce stoj čo stoj do svojich služieb. Darvulia však ovláda nielen oheň, ale aj čosi, čím sa ženy zaoberať nesmú.
V temniciach grófky tečie krv a za jej chrbtom sa dejú veci, o ktorých nemá ani potuchy. Intrigy, politika, nenávisť... Po smrti manžela sa stáva ohromne bohatou vdovou a krvavé potoky z jej hradov vyvrú na svetlo sveta.
Mocná, rozhodná a inteligentná žena?
Krutá a prchká majiteľka panstiev a poddaných?
Alebo krvilačný démon, sadistická beštia a sériový vrah?
Pravda ostáva ukrytá v žalároch a svetlách sviec, v krvi a smrti.

Detaily o knihe

Názov: Kráľovná krvi

Objednávací kód NA644950

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nová legenda (Erika, 26.6.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
"Tí, ktorí budú siať vietor, budú aj žať víchricu." Autorka napísala hneď niekoľko kníh o osobnostiach z našej histórie. Jednou z nich je aj Kráľovná krvi, ktorá je o grófke Erzsébet Báthoryovej, ktorú by som vám tu v skratke chcela predstaviť. V tejto knihe spoznáte Báthoryčku z iného uhla ako o nej rozpráva legenda. Tá vraví, že sa kúpala v krvi, aby si zachovala krásu a mladosť. Dej je naozaj pútavý, opisy sú dokonalé, až tak, že sa mi miestami pred očami odohrával dobový film. Grófka nebola len krutá, alebo bola aj veľmi múdra a milujúca manželka a matka. V tej dobe to žena naozaj nemala ľahké. Zasnúbila sa ešte ako dieťa, vydala sa bez ohľadu na to, či k mužovi niečo cítila, alebo nie. V podstate nemala žiadne práva. Obdivujem autorku, pretože k napísaniu knihy si musela najprv veľa naštudovať. No vyplatilo sa, lebo napísala príbeh, ktorý by mohol byť novou legendou. 

kraľovna krvi (Helena Sochuľáková, 27.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Knihu som dostala, ako dar. Vôbec som si nemyslela, že má zaujme. Odporúčam ju je to veľmi príjemné čítanie.

super (Lenka, 26.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Som velmi rada, ze sa Miska ujala konecne nekrvavej temy o grofke Bathory. Mam rada autorkine knihy hlavne tie kde sa spominaju historicke osobnosti. Konecne je tu pribeh, ktory sa najviac priblizuje skutocnosti a neopakuje len dalsie krvave famy. Erzsébet bola velmi silna zena, hrda, mudra, mala velmi dobry prehlad o vsetkych svojich panstvach a pomahala poddanym. Ano bola velmi prisna k sluzobnictvu ale to boli take casy. Pacila sa mi myslienka, ze ak mala ruky od krvi, tak preto ze sa venovala lieceniu a chyrurgii. Rozpravackou jej pribehu je Darvulia a netusim preco prezila akoze stovky rokov. To autorka neviem preco neuviedla. Ale pacilo sa mi ze ju opisala ako ciganku a konediantku. Jednoznacne odporucam precitat.

Liečitelka (Iveta Moravčíková, 24.10.2022) Odpovedať

Tuto knihu som dostala akosi ja by som si ju nekupila nelákala ma no môžem povedat, že ma celkom zaujala a tento príbeh som ešte nepočula. Celkom ma zaujala celkovo príbehom teda životom Bátoričky.

Výborná (Alena Precechtelová, 19.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
KRÁĽOVNÁ KRVI je najnovšia knižka o Erzsébet Báthoryovej. Viem, že o tejto žene bolo napísaných veľa knižiek ,no táto sa od iných úplne líši . Skvelá slovenská spisovateľka Michaela Ella Hajduková sa v tejto knižke zaoberá históriou z úplne iného pohľadu . Mne sa táto verzia zdá pravdepodobnejšia, ako tie , čo som doteraz čítala. Nebudem Vám prezrádzať obsah ani myšlienky autorky tejto výbornej knižky . Určite si ju prečítajte a myslím, že mi dáte za pravdu

História opäť ožila (Kristína Danišová, 7.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Erszébet Báthory čakala 384 stranová púť. Viac by som uvítala krvavú grófku, ako ženu, ktorej krv na rukách je dôsledkom jej záujmu o medicínu. Ale to je len môj uhol pohľadu, založený na legendách, ktorými som bola vždy obklopená. Od dievčatka, ktorému určili, za koho sa vydá, sa stala grófkou, ktorej hlas sa niesol hradom a pred ktorým malo služobníctvo rešpekt. Skrývajúc svoje pocity pred svetom mi nedovolila spoznať jej vnútro. Občas som mala ale pocit, že som zazrela záblesk v jej očiach a tichú dychtivosť za vedomosťami, ktoré nikdy nemala ovládať. Za silnou ženou sa ukrývala bolesť, strach a strata, ale aj láska, všeobecný rozhľad a inteligencia. Vládla tvrdou rukou a jej dobrosrdečnosť zostala nakoniec pochovaná s ňou, zatiaľ čo si ľudia dodnes rozprávajú príbehy o krvavej grófke. Minulosť sa zopakovala s pomocou historických faktov a autorkinej fantázie. Dejiny sa nedajú prepísať a diery, ktoré v nich sú, nevyblednú vďaka našim prosbám. Ako ani samotná grófka, ktorá bola tak blízko a predsa na míle vzdialená. Kniha plná historických udalostí, Čachtíc, zrád a temnej mágie, ktorej verili poddaní. Hoci mi postavy úplne neprirástli srdcu, neviem si ani predstaviť, koľko práce bolo s napísaním tohto diela, aby mohla história opäť ožiť.

Bathory (Lenka, 5.10.2022) Odpovedať

Postava Báthoričky je pre mňa svojím spôsobom zaujímavá. Nikdy som sa však hlbšie nezamýšľala nad tým, koľko z legiend o tejto žene môže byť pravdivých a kde vôbec vznikli, na čom sa zakladajú. Po dočítaní tohto skvostu mám rôzne zmiešané pocity. Nie z knihy, či spôsobu, akým bola napísaná. Moje pocity plynú z toho, že by som chcela stroj času, aby som zistila, ako to skutočne bolo. Na jednej strane sú rôzne články a pod., ktoré ju vykresľujú, až neskutočne sadisticky. A potom je tu táto úžasná kniha, kde sa pohľad na ňu uberá trochu iným smerom. Pravdu sa žiaľ už nikdy nedozvieme. Možno je niekde uprostred. Však mám pocit, že i ja som si vybrala. Táto kniha sa mi dotkla duše. Je napísaná s citom a láskou. A ďakujem @michaelaellahajdukova za iný uhol pohľadu.

Nechapem.. (Danka, 1.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dovolim si sem vlozit spravu, ktoru som Miske napisala po precitani knihy. Su v nej zhrnute vsetky moje dojmy: Ahoj Miska, snad mozem takto.. Ja len ze som prave docitala Kralovnu krvi a velmi by som chcela vyjadrit moje dojmy no poslednu dobu mi recenzie nejdu, asi osprostievam na materskej, takze aspon takto tebe. No. Atmosferu si vo mne dokazala vyvolat hned na zaciatku, bohato nato stacili tie terfne citaty. Potom som len dufala, ze aj dalej sa to ponesie v podobnom duchu..citala som uz par knih na tuto temu, videla som filmy, dokumenty. Presne ako vravis, kazdy si vyberie to svoje. Otvorene priznavam, ze som cakala, ze tam tu krutost, krv, skratka nieco z toho "drakulovskeho" das. To bola prva moznost. Zaroven som sa obavala, ze si isla tou druhou cestou, ze budem citat nejaky mierne romanticky pribeh o nenaplnenej tuzbe, laske, skratka taku nejaku vymyslenu omacku. Co ta budem klamat,kedze mam rada krimi, trillery, krv atd mi vobec neprekaza, radsej by som bola tej prvej moznosti. Ale tym padom by to bolo nieco, co mi uz rukami preslo.. Absolutne nechapem, ako si dokazala vykuzlit nieco take fantasticke ! Nikdy, nikdy by ma ani len nenapadlo vymysliet to, co si ty tak uzasne polozila na papier. V pribehu som nasla z kazdeho nieco a spolu to vytvorilo za mna absolutne dokonaly celok. Velmi, velmi ma tato tvoja kniha bavila. Vyslovene som si setrila kazdu kapitolu aby som citala co najdlhsie no myslis ze sa to pri takomto niecom da? Dakujem ti za vynikajuci zazitok, knizku som okamzite odporucila kamaratke ktora rada cita a jednoznacne ju budem vsade chvalit. Silno sa zamyslam ale ty si a zrejme aj ostanes jedina slovenska autorka, ktorej knihy si vzdy bez vahania precitam a viem, ze ma nesklamu. Ze to nebudu nezmyselne obycajne blaboly a slohove prace, ktore poniektore nase "spisovatelky" oznacuju ako knihu. TOTO bola kniha. Zrejme je ti sumafuk tento moj vylev a ak som nudna a prilis dlha ospravedlnujem sa, ale skratka som musela vypustit tu euforiu. Este raz dakujem za paradny citatelsky zazitok !!

ako ľutovať môjho manžela (Barbora Kolíková, 6.6.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Ahojte priatelia, volám sa Barbora Kolíková z Košíc, som profesionálna chirurgička, mám 52 rokov, prosím, pozorne si prečítajte svedectvá môjho skutočného života, ako som do troch dní po modlitbe kúzla lásky obnovila svoju bývalú lásku, mám dobré úmysle podeliť sa tu o dobré správy A viem, že tieto informácie niekomu pomôžu vyliečiť zlomené srdce a obnoviť vzťah stratenej lásky do troch dní. Môj pobyt môže byť podobný Bol som roky ženatý s Hussienom, minulý mesiac sa so mnou rozišiel, urobil som všetko pre to, aby sa vrátil, aby ma miloval, ale všetko, čo som urobil, bolo márne, veľmi som chcel, aby sa vrátil, pretože mali sme spolu dve malé deti a milujem ho tak veľmi, že bez neho nemôžem, žiadala som ho so všetkým, sľúbila som, ale odmietol. Vysvetlil som svoj problém svojej kolegyni, je to moja najlepšia kamarátka a poradila mi, aby som kontaktoval Dr igbinovia kúzlo lásky, ktoré je jediné, ktoré mi môže pomôcť, ale ja som ten typ človeka, ktorý nikdy neverí, že kúzlo lásky existuje. alebo môže fungovať, neostávalo mi nič iné, len to skúsiť, poslal som správu doctorigbinovia93@gmail.com Email a whatsapp +12162022709 a viber +12066713285. Drigbinovia mi povedal, že by mi mohol pomôcť dostať môjho manžela späť, že sa nemám báť, že všetko bude v poriadku do troch pracovných dní, pozorne som dodržiaval všetky jeho pokyny o tom, čo mám robiť v mojom dome počas modlitby kúzla lásky uprostred noc. Dr igbinovia odvysielal kúzlo segment lásky a prekvapivo, Druhý deň bol okolo 05:00 Môj manžel mi volal Bola som taká prekvapená, že mi manžel odmietol zavolať a posledné tri týždne mi neposlal sms, zrazu zavolal, aby sa mi ospravedlnil a povedal, že sa vráti domov, že mu chýba rodina, bol taký nadšený, že som ho prijal späť

Skvelý román (Terezia Horňáková, 30.5.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
" Kráľovná krvi" je pozoruhodné dielo. Obdivujem autorku tohto románu Michaelu Ellu Hajdukovú. Poznám jej doterajšiu tvorbu. Aj tento skvelý príbeh excelentne zvládla. Doteraz som prečítala všetkých 7 dielov spisovateľa Andreja Štiavnického o Alžbete Bátoriovej, preto som bola veľmi zvedavá na iný pohľad jej života. Celý príbeh rozpráva cigánka, ránhojička Darvulia, ktorá mala zvláštny vzťah ku grófke. Tento román priniesol veľa možností na zamyslenie a prehodnotenie doterajších všeobecne prezentovaných názorov v románoch, ako aj vo filmovej tvorbe. V autorkinom podaní nie je grófka Alžbeta Báthory vykreslaná ako sadistka, ktorá utýrala a popravila mladé ženy, ale ako žena, ktorá milovala svojho muža a bola aj liečiteľkou. Bola veľmi prísna, ale aj ľudská a schopná riadiť obrovský majetok počas neprítomnosti manžela Františka Nádasdyho. Aj jej úloha bola len rodiť detí a vychovávať ich a byť poslušnou manželkou. Ona sa však vo všetkom vymkla zo zaužívaných zvyklostí. Bola veľmi vzdelaná a nesmierne bohatá a to vyvolalo nenávisť a intrigy okolia. Čachtickú paniu si všetci predstavujeme ako zlú, krvilačnú postavu našich dejín. Otázkou zostáva, či to tak naozaj bolo. Dnes už nikto nedokáže zistiť aká naozaj bola. Skutočnú pravdu sa už nedozvieme. Naštudovať a oboznámiť sa s historickými materiálmi bolo určite veľmi náročné. Autorke venujem môj obdiv za tento vzrušujúci príbeh. Aj tento román, podobne ako jej predchádzajúce romány, ma nadchol a splnil moje očakávania. Odporúčam ho každému milovníkovi historických románov, určite nebudete ľutovať.

Pravda či fikcia (Alena Precechtelová, 26.5.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
KRÁĽOVNÁ KRVI je najnovšia knižka o Erzsébet Báthoryovej. Viem, že o tejto žene bolo napísaných veľa knižiek ,no táto sa od iných úplne líši . Skvelá slovenská spisovateľka Michaela Ella Hajduková sa v tejto knižke zaoberá históriou z úplne iného pohľadu . Mne sa táto verzia zdá pravdepodobnejšia, ako tie , čo som doteraz čítala. Nebudem Vám prezrádzať obsah ani myšlienky autorky tejto výbornej knižky . Určite si ju prečítajte a myslím, že mi dáte za pravdu. Je to možné, veď bez vetra sa ani lístoček nepohne

Skvelý príbeh (Kristína Rydlová, 1.5.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Alžbeta Báthory je jednou z najkontroverznejších postáv v našej histórii. Počas minulých rokov sa okolo nej vytvorilo množstvo legiend, povier a mýtov, najmä čo sa týka jej údajného kúpania sa v krvi mladých dievčat. Pravdu sa už asi nikdy nedozvieme. Môj otec pochádza z okolia Čachtíc, sama som tam strávila veľa času a doteraz tam máme veľkú časť rodiny, takže aj z tohto dôvodu ma príbeh veľmi lákal. Autorka ma opäť raz nesklamala a dopriala nám skvelý príbeh. Obdivujem autorov, ktorí sa púšťajú do spracovania historickej témy, vyžaduje si to mnoho štúdia a aj v tomto príbehu je vidieť, že autorka túto časť nepodcenila. Samozrejme, že niektoré veci si upravila v prospech príbehu, ale aj tak som sa dozvedela veľa nového. Páčilo sa mi, akým spôsobom Alžbetu v príbehu vykreslila - na jednej strane prísna, krutá, inteligentná pani, ktorá sa dokázala postarať o veľké majetky, na druhej milujúca, citlivá a starostlivá žena a matka. V príbehu sledujeme jej osud v podstate od detstva až po smrť, jej vzostupy i pády. Musím povedať, že zo začiatku som voči nej cítila určitý odstup, ale postupne mi prirástla k srdcu. Doba, v ktorej sa príbeh odohráva, bola veľmi pekne popísaná. Autorka používala dobový jazyk, čo ešte viac prispelo k vytvoreniu autentickej atmosféry. Bolo tu skvelo poukázané na to, ako rýchlo sa z malého nedorozumenia dokáže stať veľký problém. Klebety sa vždy šírili rýchlosťou svetla. Jedna baba povie druhej, tá si to trochu upraví, pošle ďalej a je to. Zaujala ma aj časť ohľadom liečiteľstva, bolo to veľmi zaujímavé a poučné (najmä využívanie rôznych byliniek), hoci v príbehu to spôsobilo celkom veľkú šarapatu. Darvulia (a aj ďalší potulní umelci) vniesla do príbehu niečo magické. Mala okolo seba takú zvláštnu auru, čo ju robilo takou zaujímavou a tajomnou (asi aj kvôli tomu ležala niektorým ľuďom v zuboch). Túto stránku tiež podporilo prepojenie minulosti s prítomnosťou. Ďakujem autorke, že do príbehu vložila aj niečo pre moju romantickú dušu. Mnoho takýchto scén tu síce nebolo, no o to viac som si ich užívala. Kráľovnú krvi radím medzi tie najlepšie autorkine knihy, ktoré som doposiaľ čítala a môžem vám ju len odporučiť.

Úžasná! (Kristína Puziová, 30.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Bolo to dávnejšie, keď autorka dala do éteru, že pracuje na knihe o Batoričke. Pamätám si, že som bola vtedy naozaj nadšená, ale teraz po dočítaní, som naplnená úžasom. Autorka sa tomu venovala dlhší čas a veru, vyplatilo sa! ⠀ Kto by nepoznal legendu o krvavej grófke Alžbete Báthory? Už veeeľmi dlho sa s touto legendou stotožňujeme, lákajú nás povedačky o nej a o tom čo sa dialo za hradnými múrmi Čachtického hradu. Priznám sa, že keď som bola malá a počula som o tom, chcela som viac. Na legende grófky, ktorá sa kúpala v krvi panien je niečo priťažujúce… ⠀ …kniha od autorky Michaely Hajdukovej však ponúka úplne iný pohľad! Kde je pravda? Tú, aj ako autorka sama spomína, sa už nedozvieme. Ale prostredníctvom tejto knihy môžeme na ňu nazrieť ako na úplne inú, nevinnú osobu. ⠀ Autorka je skutočne majsterka v tom, čo píše v tejto knihe, hltala som slovo za slovom. To ako do Alžbety vdýchla nový život ma uchvátilo. Mala som pocit, že čítam niečo, čo sčasti poznám a na strane druhej, niečo čo ešte nepoznám. Také známe - neznáme. ⠀ Páčilo sa mi ako je v knihe postava Alžbety vykreslená - ako silná a navonok nebojácna žena, miestami krutá svojimi slovami či činmi. Ale sú tu odhalené aj jej slabé miesta a zdravotné problémy, ktorými trpela (tie ma úplne dostali, pretože ich poznám a taktiež používam bylinu, ktorú jej odporučili.) Taktiež, je tu bravúrne zvládnutý vtedajší až vírusový patriarchizmus a reakcie na to, keď sa žena zaujímala o politiku, či vedela sa sama rozhodnúť/ vyjadriť svoj názor. Ďalším prvkom je výborne podaná vtedajšia nespravodlivosť a výpovede podané na základe chýru a slychu… Môžem to zhrnúť nasledovne: autorka povedala mnoho a to len v rozsahu 382 strán. Bravúrne! ⠀ Mohla by som o knihe písať donekonečna, ale boli by to moje úvahy a samé ódy na dielo. Tak nakoniec len dodám, že historický jazyk, ktorý autorka pri písaní využila dotvára tu správnu atmosféru. A dielo je podané efektívne a príliš realisticky. To, čo som práve dočítala bude mať ešte dlho v hlave…

bátorička (stanka greschnerová, 12.4.2022) Odpovedať

neviem sa už dočkať kedy výjde a budem ju mať doma....
Všetky komentáre (14)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť mínus štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x