bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







V pokročilom štádiu

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:58

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,95 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: V pokročilom štádiu

Nina Lykke je obdarená výnimočnými pozorovacími schopnosťami a svojským pohľadom na život. V románe V pokročilom štádiu, za ktorý získala v roku 2019 prestížnu nórsku literárnu cenu Brageprisen, pokračuje v ostrej a temnej satire súčasnosti známej z jej predchádzajúcej tvorby, a ponúka neobyčajný príbeh z lekárskeho prostredia.
Päťdesiatročná Elin pracuje už dve desaťročia ako všeobecná lekárka. Od rána do večera chodia za ňou pacienti so všemožnými drobnými ťažkosťami i vážnejšími chorobami. Elin už má všetkého po krk. Práca, manželstvo aj život v kedysi príjemnej štvrti pre ňu stratili čaro. Jedného dňa však natrafí na Facebooku na svoju lásku z mladosti Bjorna a víno a nekonečné seriály v televízii razom vymení za neveru a novoobjavené vzrušenie.
Román je plný neúprosných postrehov o ľuďoch, ktorí sa snažia držať krok s dobou. Je ostrou, no zároveň láskavou kritikou spoločnosti, ktorej blahobyt a prebytok robí z ľudí náročných a zároveň ľahostajných egoistov. Všetci túžia byť večne mladí, zdraví a šťastní. V pokročilom štádiu je nezvyčajne dobre napísaný humorný román, ktorý nemilosrdne obnažuje skutočné neduhy ľudstva. Nina Lykke precízne balansuje medzi zveličovaním stereotypov a trpkou sebakritickou spoveďou. Jedným slovom: čitateľský zážitok!

Detaily o knihe

Názov: V pokročilom štádiu

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Zvláštna kniha, ale stojí za prečítanie :) (Tatiana, 20.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Odporúčam čítať túto knihu v období, keď dokážete ozaj vypnúť. Na jednej strane má v sebe myšlienku dávkovanú so sarkazmom, no na strane druhej je aj úderná. Čiže, ak sa práve nachádzate v období, keď vám vadí aj to, že iný človek hlasno dýcha a vaše oči robia často premety (tak tomu bolo v mojom prípade), tak si ju radšej odložte na neskôr. Takým láskavejším štýlom a občas aj celkom priamo a bez príkras nám ukazuje, kým sme, s čím bojujeme a kam nás naše rozhodnutia a túžby môžu zaviezť. Či sa dokážeme uspokojiť a nechať život taký aký je, hoci nás už nudí a nenapĺňa alebo spraviť razantný krok a zmeniť ho na taký, po akom túžime či sa vrhnúť sa bez rozmyslu do niečoho, čo bude buď hop alebo trop. Zhrniem to. Táto kniha je akousi sondou do života jednej lekárky, ktorá sa ocitla na rázcestí a nechala sa životom unášať. Aj keď som v mnohých situáciách nesúhlasila a škúlila po hasiacom prístroji na uhasenie jej zapaľujúcich sa lýtok, tak som si nakoniec povedala - kto som, aby som ju súdila. A práve to považujem za jednu z myšlienok, ktoré táto kniha priniesla. Nesúdiť, ak nechceš byť súdený. Život je aj o tom. Nielen o radosti a naoko dokonalosti, ale aj o pádoch, prehrách, zlých rozhodnutiach, riskovaní... O žití a nie o prežívaní. Je to taký zvláštny guľáš a všechochuť a je na nás, akými ingredienciami ho vyšperkujeme alebo akými ho naopak domrvíme. Cítim sa síce ako nepodarený motivačný rečník, ale všetko, čo nás v živote postretne nás formuje. Je len v našich rukách, čo si z každej skúsenosti vezmeme. Knihu hodnotím na 4.5/5⭐.

Na zamyslenie (Martina Fraňová, 9.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Život nie je ľahký. Má mnoho cestičiek, ktoré sa môžu javiť, ako správne, ale v skutočnosti v nich nájdete beznádej. Niekedy nejde všetko jednoducho a hladko a občas máte pocit, že tie pocity musíte vykričať. V pokročilom štádiu je román, ktorý je…necitlivý? Drsný? Reálny? Rozhodne som od neho nečakala to, čo doňho vložila nórska autorka Nina Lykke. Práca s ľudmi je ťažká. A vôbec, len byť človekom je náročné. Mať city, myšlienky, ktoré sa stále zamotávajú, ťahajú nás rôznymi smermi a nedávajú nám pokoj. Máme svoje potreby, nálady, idey, sny. Nina vo svojom románe stvorila postavu, ktorá v živote v istom bode nevedela, kým je. Na pohľad bola lekárkou, matkou, manželkou, ale vo vnútri sa zmenila na chaos. Zamlčané myšlienky sa začali vyplavovať na povrch, nefungujúce manželstvo bolo zrazu až príliš očividné. Hľadanie úľavy od pravdy našla v pohári vína a v náručí svojej dávnej lásky. Ale kto sme, aby sme ju súdili? V knihe nájdete aj ostrý humor, to lekárske ide skôr do úzadia, ale niečo sa tam nájde. Pacientov opisuje sarkasticky, niektoré prípady sú naozaj vtipné a naša hlavná postava Elin je možno trošku zvláštna, ale aj napriek depresívnemu deju a jej sivému zjavu, som si ju veľmi obľúbila. V pokročilom štádiu je kniha o živote, prežívaní a rozhodnutiach, ktoré vám obrátia život naruby. Je to veľmi jedinečný príbeh, ktorý je prevažne písaný pomocou myšlienok hlavnej postavy, ale aj tak ma príbeh dokázal zaujať. Toto si prečítajte.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva plus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x