bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nočný expres

Vydavateľ: Stonožka (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:224
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 24.04.2024 02:53

Lepšia cena: 14,20 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 14,53 € (vrátane DPH)
Bežná cena:16,90 €
Ušetríte: 2,37 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nočný expres

Začítajte sa do magického príbehu, ktorý vás v 24 kapitolách pripraví na Vianoce

Danja s rodičmi a staršou sestrou trávia celý december u babičky v starej staničnej budove, aby si užili jeden druhého a pripravili sa na Vianoce. Jedenásťročná Danja sa na toto obdobie vždy tešila, len tento rok je to trochu zvláštne. Babička je akási zábudlivá, občas rozpráva nesúvisle, spomína nejaký kľúč. Danja jej napriek tomu robí spoločnosť, a preto ju veľmi zasiahne, keď zrazu v jeden večer záhadne zmizne. V ten istý večer začuje Danja prichádzať vlak – na stanici, ktorá už nefunguje a na železničnej dráhe, na ktorej vlak už roky nepremával. V magickom Nočnom exprese začína neobyčajné dobrodružstvo: cestuje spolu s tými, čo stratili niekoho, koho kedysi milovali, a veria v ich objavenie. Podarí sa jej s novým kamarátom Konradom vyriešiť záhadu vlaku? Zistí, čo má spoločné kľúč s Nočným expresom? Stretne sa znova s babičkou?
Tajomstvá Nočného expresu čakajú na svoje odhalenie!

Čarovný príbeh fínskej autorky Karin Erlandssonovej s expresívnymi ilustráciami Petra Bergtinga chytia za srdce nielen mladých, ale aj tých starších čitateľov. Hranica reálneho sveta so svetom fantázie je tenká a magický predvianočný čas len umocňuje atmosféru dobrodružnej cesty Nočným expresom s jasným cieľom – nájsť stratených blízkych.

Pre čitateľov od 7 rokov

Zo švédskeho originálu preložila Zuzana Drábeková.

Detaily o knihe

Názov: Nočný expres

Originálny názov: Nattexpressen

Objednávací kód NA205352

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nočný expres (Veronika Posová, 23.12.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nočný expres jazdí iba v noci a vezie len tých, ktorí v neho veria. Pomáha ľuďom znovu stretnúť tých, ktorých stratili. Čarovný príbeh je síce pre deti, no svoju krásnu myšlienku predostiera aj dospelým. Príbeh však musíte naplno vnímať detskými očami, aby ste pochopili jeho odkaz, nerozmýšľajte nad ním ako dospelý, ktorý potrebuje ku všetkému logické odôvodnenie. Príbeh rozdelený na 24 kapitol, ktorý si s deťmi môžete čítať postupne počas celého adventu (ale aj neskôr) pomôže pochopiť deťom dve veci: 1.) Že ľudia postupne starnú, a je v poriadku, ak na niektoré veci časom zabúdajú. Deťom treba vysvetliť, že treba mať k ním úctu a hlavne im pomáhať spraviť život ľahším. 2.) Že nikto sa nestratí naveky, a ak nás aj opustí fyzicky, v našich spomienkach môže ostať večne živý a pomyselným nočným expresom sa s ním vieme stretávať v našom srdci každý deň. Kniha je vhodná pre staršie deti, ktoré pri čítaní nepotrebujú toľko obrázkov a naplno vedia využiť svoju predstavivosť. Obsahuje síce ilustrácie, ale nie na každej strane. Tiež by som ju odporučila deťom, ktorých starí rodičia možno rovnako, ako Danjina babka postupne zabúdajú, rodičom to pomôže deťom vysvetliť, čo sa to vlastne s babkou, či s dedkom deje. A my dospelí, my si aspoň pripomenieme detský svet fantázie, ktorý občas úplne vylučujeme z našich životov (pretože detská fantázia sa s tou našou nemôže porovnávať). Nehľadajme v každom príbehu súvislosti, nepýtajme sa, prečo nekonali postavy tak, či onak? Prečo boli dospelí v príbehu na oko bez záujmu k vlastným deťom? Toto sú všetko veci, ktoré detská myseľ nerieši, pretože sa naplno zameria na hľadanie babičky a cestovanie kúzelným Nočným expresom. Pointu hľadajme skutočne tam, kde je, nie tam, kde by podľa nás mala byť :) Knihe dávam 4,5 /5.

Vianočný darček na poslednú chvíľu (Dominik, 22.12.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Hoci Nočný expres môže na prvý pohľad evokovať knihu pre maličkých, nie je tomu tak. S odstupom času totiž zistíte, že v sebe skrýva veľké množstvo pekných myšlienok, ktoré možno aplikovať aj do všedných dní. Erlandsson poukazuje na často magické putá, ktoré si vytvárame v rámci rodiny, no i mimo nej. Vyzdvihuje odvahu a vytrvalosť, najmä na ceste za vlastným cieľom a v boji o dobro. V neposlednom rade sú to postavy, ktoré – síce z času na čas konajú predvídateľne – boli vytvorené s láskou a každá z nich v hrá v príbehu dôležitú úlohu. Presne ako vlakové stanice: aj keď nám niektoré pripadajú zbytočné, v skutočnosti majú pre mnohých veľký význam, pretože bez nich by vyzeral ich život úplne inak.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má bocian?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x