bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Traja kamaráti

Vydavateľ: Slovenský spisovateľ (Slovenský spisovateľ, a.s.)
Edícia:Svetová klasika
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:384
Poradie vydania:6.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:57

Vaša cena: 12,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 5,- € (zľava 28%)
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Traja kamaráti

Hrdina a rozprávač tohto románu Robert Lohkamp kedysi sníval, že sa bude venovať umeniu – prvá svetová vojna však všetko zmenila. V povojnových časoch, v období hospodárskej krízy okolo roku 1930, sa spolu s dvoma kamarátmi prebíjajú životom, ako vedia. Majú autoopravovňu a pokúšajú sa čeliť hroziacej nezamestnanosti. Láska Roberta k Patrícii Hollmannovej presvetľuje román ako jasný lúč. Pat pochádza z meštiackej rodiny, žije však v schudobnených pomeroch, a navyše zápasí so smrteľnou chorobou. To všetko Robert spočiatku vôbec netuší.

Remarque na jednotlivých osudoch postáv zachytáva celú spoločenskú i politickú situáciu v Nemecku, hoci ju podrobne neopisuje. Príbeh jasne svedčí o autorovom rozčarovaní z ťažkých čias, napriek tomu je pretkaný sviežim humorom. Patrí k najkrajším dielam oslavujúcim silu priateľstva a lásky až do posledného dychu.

Prekladateľ: Nora Krausová

Detaily o knihe

Názov: Traja kamaráti

Originálny názov: Drei Kameraden

Objednávací kód WE632044

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Dojímavá (Martina Fraňová, 17.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po dočítaní knihy Traja kamaráti sa mi chcelo plakať. Plakať nad osudmi hlavných postáv, nad nespravodlivosťou sveta, nad krásou, ktorú vie Remarque napísať. Autor stvoril niečo nádherné a zároveň niečo smutné, celé sa to prelínalo, zmiešalo a išlo to ruka v ruke po celý príbeh. “Človek sa stáva melancholický, keď premýšľa o živote - cynický, keď vidí, ako sa s tým väčšina vyrovná.” Traja kamaráti sú príbehom o priateľstve, ktoré prežilo vojnu a zároveň aj život po nej. Každý hrdina bol iný, každý mal inú víziu v živote, ale všetkých spájalo neprekonateľné priateľstvo, ktoré sa v týchto časoch len tak nevidí. Spolu pracovali, starali sa o seba a hlavne sa prebíjali medzivojnovým obdobím, ktoré v Nemecku vôbec nebolo ideálne. Chudoba, nezamestnanosť, smrť, boj o holý život - ani toto nezmizlo po ukončení vojny. Milujem každého jedného z nich - Robba, Köstera aj Lenza. Často som snívala o tom, že sedím s nimi v tom zabudnutom bare, popíjam rum a debatujem o živote. Na tvrdú realitu by sme zabudli v priebehu pohárika, užívali by sme si blízkosť toho druhého a navzájom sa držali pri živote. Remarque má talent písať postavy veľmi autenticky, ľudsky a podarilo sa mu to aj teraz. Okrem témy stratenej generácie, krízy, blížiacich sa nepokojov v Nemecku a sile priateľstva, tu autor spomína pravú, rýdzu lásku k osobe. Úprimne, trošku ma to prekvapilo, nečakala som romantickú linku v tejto knihe a o to viac som bola očarená. Krásna, úprimná a čistá - taká bola táto emócia v podaní Remarqua a ja som si ho vďaka tomu obľúbila ešte viac. Ku koncu napíšem len to, že ma táto kniha hlboko zasiahla a ten pocit trvá dodnes. Určite stojí z prečítanie.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem mínus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x