bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Žiarlivec a iné príbehy

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:288
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Žiarlivec a iné príbehy

VLADO KOBIELSKY číta z knihy ŽIARLIVEC:

Vyšetrovateľ sa vďaka trpkej životnej skúsenosti stáva expertom na zločiny spáchané zo žiarlivosti. Podarí sa mu vystopovať muža podozrivého z vraždy svojho dvojčaťa? O tisíce kilometrov ďalej nájde taxikár náušnicu svojej manželky v šéfovom aute. Ako sa tam dostala? V lietadle vysoko nad oblakmi sedí žena, ktorá sa rozhodla skončiť život pre manželovu neveru. Môžu jej nečakané city k tajomnému spolucestujúcemu zvrátiť vývoj udalostí? Zdanlivo jednoduché otázky prinášajú prekvapivé odpovede.

Jo Nesbo v unikátnej zbierke poviedok dokazuje, že je ozajstným majstrom mysterióznych príbehov plných napätia a nepredvídaných zvratov. Na stránkach knihy sa stretávajú dôvtipné mysle s pomstychtivými srdcami, neukojiteľná nenásytnosť s láskou bez škrupúľ, aby spolu vytvorili delikátnu mozaiku, ktorá poteší všetkých priaznivcov temných a strhujúcich poviedok.

Z nórskeho originálu Sjalusimannen og andre fortellinger (H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard), Oslo, 2021) preložil Jozef Zelizňák.

Detaily o knihe

Názov: Žiarlivec a iné príbehy

Originálny názov: Sjalusimannen og andre fortellinger

Objednávací kód NA205151

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nesbove poviedky na jeden dúšok (Janka, 19.3.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Milujem Nesbovky a aj keď sa mi do poviedok najprv veľmi nechcelo pustiť, neľutujem. Všetky majú niečo do seba, niektoré sú dlhšie, iné kratšie, ale dynamické, s pútavým príbehom a na záver super rozuzlením. Určite odporúčam.

7x dráma (Lucia Kurjáková, 6.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Človek má pri každej novej knihe od Jo Nesba nejaké očakávania a tentokrát čitateľa opäť nesklamal. Každá poviedka bola zaujímavá a napínavá iným spôsobom s nečakaným zvratom. Už keď človek dočíta prvú z nich, vie, že sa pri tejto knihe teda nudiť nebude a neprestane, kým poviedku nedočíta do konca. Celkovo hodnotím na výbornú.

Komentár (Timea, 4.10.2022) Odpovedať

priemerná kniha
Zbierka poviedok, ktoré sa dobre a rýchlo čítali, hlavne jedna mi utkvela v pamäti, všetky sa mi celkom pozdávali, teda celá kniha, bola tá taká oddychovka, zo života, za mňa odporúčam

opäť iný a opäť výborný Nesbo (Andrea Vojtech, 5.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zbierka 7 poviedok vás opäť presvedčí o tom, že Nesbo nie je len Harry Hole. Je to opäť úplne iné než Nesbova doterajšia tvorba a je to skvelé, pretože nám predvádza svoju rôznorodosť a talent, ktorý siaha ďaleko za hranice jeho najúspešnejšej série s Harrym. Je to nápadité, napínavé, no zároveň štýlom odlišné a obrazotvornosťou o level vyššie než čokoľvek, čo doteraz napísal. Najdlhšou poviedkou je rovnomenný Žiarlivec, do ktorej Nesbo zakomponoval svoju lásku k lezeniu. Cítiť z toho úprimnosť, a hoci ma táto téma nikdy nezaujímala, tu ma to nenudilo. Preniesol na mňa svoju vášeň a ju som mu uverila každé jedno slovo. Aj keď odhalíte v predstihu rozuzlenie či kľúčový klimax, Nesbo vás udržiava v napätí, pretože nikdy neviete, či sa náhle nerozhodne poslať svoje postavy úplne opačným smerom, než ako ste spolu s nimi celý čas očakávali. No ak sa tak aj nestane, na zážitku to neuberá, pretože po prečítaní máte dobrý pocit z dobre stráveného času čítaním dobre napísaného príbehu. Nesbo necháva za sebou morálne dilemy, ktoré vám nedajú spať. Neponúka vám šťastné konce s dolapeným zloduchom a spokojným policajtom. Ponúka vám iný pohľad na život, na ľudí a na to, že všetko je len vecou uhla pohľadu. Trochu mi to tými koncami pripomína Agathu Christie, ktorá niektoré svoje poviedky napísala cez podobnú optiku nazerania na zločin a podľa mňa je to vynikajúce. Či už od Christie alebo od Nesba. Tematicky sa všetky poviedky krútia okolo žiarlivosti, avšak nie vždy je pointou príbehu, hoci zohráva dôležitú rolu v deji. Žiarlivosť je mrcha, ktorá ľudí pretvára na zelené monštrá. Má mnoho podôb a Nesbo nám predstavuje základnú zbierku príkladov jej pôsobnosti. Prečítajte si. No nečakajte Harryho. Je to iné, no výborné.

Nesbo ako ho nepoznáme (Veronika, 12.10.2021) Odpovedať

príjemné čítanie
Žiarlivec alebo Jo Nesbo tak, ako ho nepoznáme. Tentokrát svoj talent vložil netradične do poviedok, čo bolo pre mňa milým prekvapením, aj keď som do čítania vstupovala so zvláštnym pocitom, či to neuberie na kvalite na akú som pri Nesbovi zvyknutá. Predsa len je majster pri písaní plnom zvratov a severskom krimi. Hneď prvá poviedka "Londýn" sa stala aj mojou najobľúbenejšou, lebo na pár stránkach ma doslova dostal, zamotal tak, že som na konci ostala pozerať s otvorenými ústami, že to fakt? Vtedy som si povedala, že kniha nebude o nič horšia ako jeho ostatné, aj keď mi miestami starý dobrý Harry chýbal. Viac ma bavili tie kratučké poviedky ako dlhšie ako bola napr. Žiarlivec, pri ktorej mi už miestami odbehovala pozornosť úplne inam, aj keď to opäť záverom vybalansoval. Aj keď boli poviedky úplne odlišné, jedno mali spoločné, a to nosnú tému - žiarlivosť. Bola však v každej poviedke inak poňatá a bolo zaujímavé ju sledovať z rôznych pohľadov. Nechýbali šialené zvraty, motanice, zaujímavé postavy a kniha má určite potenciál. Mňa fascinovalo, ako autor vie aj na pár stránkach zamitať dej, vyzdvihnúť gro príbehu, aby to čitateľ pochopil a zároveň ho šokoval.

Žiarlivosť nemá vôňu, farbu ani zvuk – má však príbeh (Dominik, 8.10.2021) Odpovedať

Zbierka obsahuje sedem poviedok a hoci mala každá z nich niečo do seba, najviac som si užil čítanie tej prvej, odohrávajúcej sa na palube lietadla. Bola totiž príkladom toho, ako sa autor môže aj na maličkom priestore zahrávať so svojím čitateľom. Bez toho, aby o niečom vôbec tušil. Treba však povedať, že to nie je iba žiarlivosť, ktorej autor venuje priestor. Zameriava sa tiež na vykreslenie rozličných tradícií, kultúr a dôraz kladie aj na poukázanie na spoločenské problémy. Ak ste veľkým fanúšikom Jo Nesba a už sa neviete dočkať jeho ďalšej knihy, mali by ste byť pripravení na to, že bude Žiarlivec od jeho predošlých románov trochu odlišný. To však neuberá na jeho kvalite, práve naopak.

Príjemne mrazivé (Neliss, 22.9.2021) Odpovedať

Nečítam veľa thrillerov ani poviedok, no táto poviedková zbierka o žiarlivosti ma napriek tomu zaujala a neľutujem. Páčilo sa mi, ako v nej autor skúmal negatívne ľudské emócie, ako komentoval spoločenskú situáciu aj ako vždy smeroval k záverečnému prekvapeniu. Naprieč celou zbierkou vidíme jednoznačné spoločné prvky a zároveň má každý text čosi svoje. Nie všetky príbehy sa mi páčili rovnako a rozhodne nejde o knihu, ktorá by mi ešte dlho vŕtala v hlave... Ak však hľadáte niečo správne mrazivé na odreagovanie sa, táto kniha by mohla zafungovať.
Všetky komentáre (7)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má bocian?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Policajná pitva určila ako príčinu smrti kyanid. Kedysi dávno sa Simone chcela vyučiť za zlatníčku a predstavovala si, že prevezme otcovu sieť obchodov. Omrzelo ju to ako kopa iných vecí. V pivnici dodnes stáli fľašky s kyanidom, ktoré prepašovala domov z dielne. Pre pocit vzrušenia, tvrdila. Keďže nejestvovala nijaká stopa, že jed pochádzal z jej vlastných zásob, ani o tom, ako ho do seba dostala, polícia nechcela uzatvoriť prípad ako samovraždu.
„Viem, ako uvažujete, pán policajt.“
Na stehnách cítim pružiny pohovky. Stará rokoková, jej štýl. Vzal si ju ten jej nový, ten architekt, aj na pohovke? Nasťahoval sa k nej len pár týždňov po mojom odchode.
Pokojne ju tu mohol rokokovo trtkať, ešte keď som býval v dome. Policajt ma nepožiada, aby som vysvetlil, kam tým mierim, a tak pokračujem.
„Predpokladáte, že nebola ten typ, ktorý by si siahol na život. A máte úplnú pravdu. Nepýtajte sa ma ako, ale ja viem, že ju zavraždili, pán policajt.“
Moje slová naňho zrejme neurobia veľký dojem.
„Zároveň si uvedomujem, že pri vražde na mňa smeruje tieň podozrenia, keďže som odvrhnutý manžel. Mám motív, mohol som ju navštíviť, vedel som, kde skladuje jed, naliať jej ho do kávy a pokojne odísť. Preto ste prišli aj ku mne domov, aby ste skontrolovali, či niektoré z mojich šiat nezodpovedajú vláknam nájdeným v jej byte.“
Policajt neodpovedá, ja si vzdychnem.
„Ale keďže sa ani vlákna, ani odtlačky topánok či prstov nezhodujú s mojimi, nemáte konkrétne dôkazy. Preto si nejaký bystrý mozog povedal, že ma zavoláte do vily, aby ste videli, ako zareagujem pri návrate na miesto činu. Beriem to ako psychologickú vojnu. Mám pravdu?“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x