bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ako mať zdravý mozog v každom veku - 2.rozšírené vydanie

Vydavateľ: Plat4M Books s.r.o (Plat4M Books, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:2.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 03:00

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ako mať zdravý mozog v každom veku - 2.rozšírené vydanie

Ubehli už tri roky od prvého vydania tejto publikácie. Knihy, ktorá sa stretla s úžasnou odozvou u čitateľov všetkých vekových skupín. Zaujala študentov, ktorí sa chcú ľahšie učiť a umocniť si pamäťové schopnosti, každého rodiča, ktorý chce mať múdre deti, i všetkých mladších i starších mužov a ženy, ktorí – ako hovorí autorka – sa nechcú zmieriť s trápnymi „seniorskými momentmi“ a nepovažujú ich za normálne. Nájdete v nej jednoduché kroky, ako vyostriť mentálne funkcie a podporiť zdravie mozgu po celý život.

Autorka doplnila toto druhé vydanie novými vedomosťami zo sveta a skúsenosťami, ktoré ukazujú, ako je náš mozog schopný aj napriek úrazu či inej zdravotnej príčine regenarácie aj v prípadoch, kde to medicína už vopred vzdala. Hovoria o tom napríklad dva príbehy malých chlapcov, ktorým nikdo nepredpovedal budúcnosť s plnohodnotným životom. Opísané postupy dávajú šancu všetkým, mladým i starým, neraz stačí len upraviť stravovanie, inokedy pridať do výživy látky, ktoré nevyhnutne chýbajú.

Mozog je náš najzložitejší orgán a najzraniteľnejší každodennými stresormi. Faktory životného prostredia, emócie, stres, strava a nedostatok spánku či špecifických živín na jeho ochranu, za to všetko denne platí mozog určitú daň. Všetky tieto stresory môžu negatívne ovplyvniť fungovanie nášho mozgu.

Mnohé samostatné oblasti v mozgu vykonávajú špecifické funkcie – ako je vnímanie, rátanie, pamäť, jazyk, emócie, inteligencia a tak ďalej. Predstavme si, že každá táto časť mozgu je vlastne jedno mesto. Ich vzájomné prepojenie vyžaduje rozsiahlu sieť ciest a diaľnic, aby jednotlivé mestá mohli vzájomne prijímať a odovdzávať informácie, aby mohli správne a načas na ne reagovať, a tak vykonávať svoju činnosť. Analogicky sa to dá porovnať potenciálnej poznávacej schopnosti. Merať túto sieť ciest a diaľnic, rýchlosť, s akou sa pohybujú informácie, je jedným z najdôležitejšich meraní predpovedajúcich schopnosti poznania človeka.

Hoci konkrétne oblasti mozgu sú dôležité pre špecifické funkcie, kapacita toku informácií v rámci regiónov a medzi nimi je rovnako dôležitá. Tie začnú klesať v strednom veku. Správne je, ak tieto zmeny nepovažujeme za nutné zlo. Nemávnime nad tým rukou a nekonštatujme len: „Je to normálne, aha, starnem“. Vedci dokázali, že pokles mozgových funkcií nie je nevyhnutnou súčasťou procesu starnutia. Je tu veľa možností, čo robiť, aby sme pomohli presadzovať optimálnu činnosť mozgu po celý život. Zmena v našej diéte, pravidelná fyzická aktivita a trénovanie pamäte, kontrola emociálneho a mentálneho stresu a dostatok spánku, majú potenciál to zmeniť. Týmito témami sa v knihe autorka zaoberá podrobnejšie. Každého chce vyzbrojiť užitočnými informáciami a radami, ktoré môžeme bez problémov uplatniť a odporúča ich začať realizovať čo najskôr, najlepšie hneď dnes.

Detaily o knihe

Názov: Ako mať zdravý mozog v každom veku - 2.rozšírené vydanie

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri plus deväť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x