bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Odetí do krásy

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:376
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Lepšia cena: 33,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 34,31 € (vrátane DPH)
Bežná cena:39,90 €
Ušetríte: 5,59 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Odetí do krásy

Slovensko odeté do krásy

Slovensko má byť na čo hrdé.

Po prvýkrát u nás vychádza unikátna encyklopedicko-zážitková publikácia, ktorá vám prináša dedičstvo našich predkov. Táto kniha – plná jedinečných fotografií – vám predstaví krásu slovenských krojov a poodhalí zabudnuté tajomstvá ich výroby a nosenia. Posolstvo ukryté na stránkach tejto knihy priblíži naše národné dedičstvo nielen vám, ale aj vašim deťom a vnúčatám. Obdivujte spolu s nami bohatstvo Slovenska.

Publikácia je rozdelená na kapitoly podľa regionálnej mapy krojov, ktorá rešpektuje etnografické rozdelenie našej vlasti.

V 19 kapitolách nájdete kroje z týchto oblastí:

KYSUCE
ŽILINSKÁ OBLASŤ
POVAŽIE
LIPTOV
SEVERNÝ SPIŠ
JUŽNÝ SPIŠ
ŠARIŠ
PODJAVORINSKÁ OBLASŤ
PONITRIE
POHRONIE
HOREHRONIE
ZÁHORIE
TRNAVSKÁ OBLASŤ
MALOKARPATSKÁ OBLASŤ
TEKOV
PODPOĽANIE
HONT
NOVOHRAd
GEMER – MALOHONT

Bohatá zbierka krojov Jany Kucbeľovej obsahuje vzácnosti z nášho národného dedičstva. Každý kúsok má nesmiernu historickú a kultúrnu hodnotu, ktorú zachytil Peter Brenkus na fascinujúcich fotografiách. V knihe okrem zaujímavých historických faktov spoznáte aj životné príbehy jednotlivých krojov, osudy ich nositeľov či výrobcov.

„Je to kniha o mojej záľube, o mojom zberateľstve a o výsledku tejto celoživotnej vášne, ktorou je zbierka krojov. Je v nej aj časť môjho vlastného života, kus srdca, nehasnúca túžba po poznaní, hlboká vášeň objavovať a napokon bezhraničná láska k všetkému, čo súvisí s krojmi a odievaním v minulosti,“ napísala Jana Kucbeľová o svojej knihe. Láska ku krojom a ľudovej kultúre sa u nej rozvinula už v detstve, pretože vyrástla na detvianskych lazoch v Krňom.  V roku 1991 otvorila v Detve predajňu ľudovoumeleckých výrobkov PARTA – Slovenské ľudové umenie, ktorú neskôr rozšírila o krajčírsku dielňu a výrobu krojov a liturgických textílií. Dnes šije kroje, je autorkou mnohých výstav, koncertov a programov počas Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve.

Úchvatné fotografie v knihe sú dielom známeho slovenského fotografa Petra Brenkusa. Jeho vášňou je fotografovanie tanca, vážnej hudby a folklóru, ktorému sa intenzívne venuje odmlada. Dlhé roky bol exkluzívnym fotografom súborov Lúčnica, SĽUK, tanečného divadla Bralen a viedenského hudobného telesa Klangforum.  V roku 2000 získal v súťaži Czech Press Photo v dvoch kategóriách prvú a tretiu cenu, vydal množstvo publikácií, vystavoval vo Viedni, v Grazi, Sydney, Štrasburgu, Budapešti, New Yorku, vo Varšave a v Berlíne.

 

Kniha je v podstate náhradou za výstavu časti kompletných krojov, ktoré dosiaľ Jana Kucbeľová zozbierala, a ide vskutku o pozoruhodnú a veľmi hodnotnú zbierku. Upozorňuje na niektoré prvky, ktorých získanie ju najviac potešilo, ale miestami spomenie aj tie odevné kusy, čo sa jej napriek úsiliu získať nepodarilo. Všetku tú krásu vkusne nasnímal fotograf Peter Brenkus, ktorý plne rešpektoval dokumentačný prístup. Pre milovníkov krojov, etnoštýlu, ľudovej kultúry či jednoducho krásy bude táto publikácia určite nevšednou lahôdkou.

prof. PhDr. Zuzana Beňušková, CSc.
Ústav etnológie Slovenskej akadémie vied

Detaily o knihe

Názov: Odetí do krásy

Objednávací kód NA203562

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

odeti do krasy (Lucia Kobulnická, 29.3.2021) Odpovedať

príjemné čítanie
Velka skoda, ze v tak krasnej a hodnotnej knihe chyba skoro cele vychodne slovensko, az na zopar vynimiek. A zasluzilo by si to aj trochu viac komentu a historie (vyznamu) k tomu

Odetí do krásy. (Jarmila Kurhajcová, 15.11.2018) Odpovedať

príjemné čítanie
Krásna kniha, no je mi ľúto, že neobsahuje kroj z čarovného a na folklór tiež bohatého regiónu - oblasť TURCA. Vieme povedať prečo?

čiže (djuri, 16.11.2018) Odpovedať

vrelo odporúčam
prečo nie je kroj z Turca? odpoveď: prečítajte si úvod knihy. Kroje sú tie, ktore má pani Kucbeľová v zbierke, niekto jej ich dal, ponúkol, alebo jej ich dal opravit a dovolil urobiť kópiu. Keď sa doteraz nikto nenašiel, tak hold nikto nedal.

Odetí do krásy. (Kurhajcová, 17.11.2018) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ďakujem za Vašu odpoveď. Takto som to nepochopila. Knihu mi prezentovli ako encyklopédiu". Určite teraz oslovím kompetentných a v prípade, že kniha bude mať pokračovanie, poprosím p. autorku, že môže počítať aj s nami.

Už je toho veľa (Herchlová, 19.8.2018) Odpovedať

som sklamaný(á)
Kde sa pozriem, vyrastá Golonka a završujú to kroje. Milovala som folklór, keď ešte nebol populárny. Ale už ho mám teraz plné zuby. Všetkého moc škodí a je to pravda. Ešte aj v "zábavnej relácii" Všetko čo mám rád, poskakujú 2 dievčatá akože v krojoch.Teraz je všetko prehnané a považujem to za módny trend.

Zemplin (Anna, 12.8.2018) Odpovedať

som sklamaný(á)
Pochádzam zo Zemplína, je mi ľúto že náš región nie je zahrnutý v tejto knihe

Záhorie (Hana, 1.8.2018) Odpovedať

Na prvý pohľad je to krásna reprezentatívna publikácia, ale na ten druhý... Pochádzam z Mokrého Hája, zo Záhoria. Zaoberám sa krojmi a mám ich veľmi rada, a je nás veľa, čo v nich radi chodíme. Je mi veľmi smutno na duši a bolí ma srdce. To čo je tu z Mokrého Hája zobrazené, je na zaplakanie. Chýbajú spodné sukne - škrobenice (minimálne 3-4 ks, zásterky - fjertochy ak záclony, chýba angaláš, chýbajú spodné naškrobené rukávce, pantla na pás sa v žiadnom prípade neuväzuje na mašličku. Celková farebnosť je zlá. Čo sa týka účesu hlavy - slobodné dievčatá majú dva krásne venčeky. Autorka by mala písať a fotiť to čo pozná a neznevažovať iné regióny.

Tekov (Helena, 29.7.2018) Odpovedať

Kniha je pekná, kroje sú krásne, len tie modelky sa mi zdajú niektoré také umelé, určite tie dievčatá čo ich nasievali v minulosti boli prirodzenejšie.

Zemplín (František, 26.7.2018) Odpovedať

som sklamaný(á)
Nádherna kniha, žiaľ má dosť vážny nedostatok. Chýba tam oblasť Zemplína a Šariš tam má tiež dosť malé pokrytie. Dosť to pripomína jeden výrok, že na východe nič nie je. Dúfam, že bude mať kniha aj pokračovanie a doplnia sa aj ostatné časti nášho krásneho Slovenska.

Slovenčina (Jaroslav, 21.7.2018) Odpovedať

Nechápem, prečo ste tam pustili komentár nejakého..., ktorý uviedol, že sú tam "bek steidžové" zábery. Nechápem, práve pri knihe o slovenských krojoch.

Odetí do krásy (Peter Kracina, 20.7.2018) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jednu chybu to má: chýba kroj z Hontianskych Nemiec a Sebechlebov, ktorý tam zahŕňa dosť široké okolie po Krupinu, Banskú Štiavnicu, po Dudince a Ladzany!

PREČO CHÝBA ANGLICKÁ MUTÁCIA ? (Dušan Buraj, 13.7.2018) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je prekrásna, o tom niet pochýb. Dúfam však, že ju treba vnímať ako 1. diel a veriť, že autorka a fotograf pripravia aj 2. diel, ktorým krásu slovenských krojov skompletizujú. Jedna výčitka: Knihu som chcel poslať príbuznej do USA, aby sa tam mala čím pochváliť a predstaviť našu krajinu. Žiaľ, kniha nemá anglickú mutáciu, takže by ju musela pri prezentácii prekladať sama. Chýbajúcu anglickú mutáciu považujem za veľké mínus vydavateľa. Z vlastnej skúsenosti viem, že zabezpečiť kvalitný preklad do cudzieho jazyka je finančne náročné, ale pri takejto knihe by sa vložené náklady vydavateľovi určite čoskoro vrátili. Nemali by sme vždy pozerať iba na "rýchly biznis", ale myslieť v širších súvislostiach. Vydavateľstvo Ikar má natoľko silné postavenie, že "luxus" anglickej mutácie tejto knihy by ho určite nepoložil.

Záhorie (Richard, 13.7.2018) Odpovedať

Dobrý deň, oblasť Záhoria je zachytená len z 1/3. Určite zaujímavé sú odevy z Jablonice, čiastočne odlišné z Častkova. škoda Mokrého Hája, tam ste sa dopustili veľkého faux pas. Žena, či dievča nikdy nesmelo vyzerať ako zmoknuté kura. Každá musela mať vo sviatočnom odeve aspoň 2 alebo i viac tuho nškrobených spodných sukní, čím vznikal charakteristický tvar a silueta tejto lokálnej formy odevu označovanej ako Holíčsky variant.

Kedy vyjde ďalšia časť ako aj jazykové mutácie? (Ladislav, 8.7.2018) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krásna kniha, ďakujem autorom. Predpokladám, že bude nasledovať ďalšia časť aby boli zdokumentované všetky časti Slovenska. Bolo by žiadúce vydať aj jazykové mutácie, najskôr anglicky a rusky. Držím palce aby sa to podarilo.

Odetí do krásy (Hanka, 1.7.2018) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu už mám, je to krásna kniha odporúčam ju všetkým Slovákom.

knižka je krásna. vrelo odporucam vsetkým Slovákom. (pata, 27.6.2018) Odpovedať

vrelo odporúčam
knižka je krásna. vrelo odporucam vsetkým Slovákom.

Zemplín a Abov ? (Jozef Farkaš, 22.6.2018) Odpovedať

Knihu ešte nemám, no podľa popisu knihy autorka na Zemplín a Abov zabudla alebo ju nezaujímajú? Však Zemplín je výrazná etnografická oblasť Slovenska najmä čo sa týka folklóru.

Orava (Dušan, 11.7.2018) Odpovedať

som sklamaný(á)
Manzelka ju dnes kupila, tesil som sa aspon na kusok Oravy a nic, ... tuto knihu beriem len ako prvy diel ... snad bude aj druhy ...
Všetky komentáre (19)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem mínus šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x