bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Generál M. R. Štefánik

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:368
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Lepšia cena: 10,84 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,09 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,90 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Generál M. R. Štefánik


Viac o tejto knihe aj v podcaste Knižný kompas. Vypočujte si rozhovor:


Prvá svetová vojna priniesla Európe hrôzu, akú si predtým nik nedokázal predstaviť. Rakúsko-Uhorsko mobilizovalo mužov všetkých svojich národností a nútilo ich položiť život za cisára, ku ktorému necítili úctu, a za krajinu, ktorá im bola žalárom. Slováci a Česi museli odísť zo škôl a od pluhov, aby zabíjali a sami sa nechali zabiť. Aby znásilňovali ženy na dobytých územiach a zavšivavení, zvlčilí, s rukami od krvi a nakazení syfilisom prežívali vojnu bez zmyslu. 


Milan Štefánik premenil týchto vojakov na stotisícovú armádu dezertérov a oslobodených zajatcov, emigrantov roztrúsených od Kaukazu cez Rumunsko, Taliansko, Francúzsko až po Ameriku. Československá dobrovoľnícka armáda bola v dejinách Európy jedinou, ktorá vznikla skôr než štát. Nepodliehala žiadnemu veleniu, iba vlastnému. Stala sa netušenou silou v rukách cudzinca, čudáka nepatriaceho nikomu a ničomu, tuláka po hviezdach, nepolapiteľného samotára, astronóma, leteckého akrobata, kúzelníka, slobodomurára a vojaka, ktorý sa z pešiaka prepracoval na francúzskeho generála. Útleho cynického muža, zaradila jeho magická schopnosť uhranúť kráľov a európskych štátnikov a podmaniť si city ich manželiek k najgeniálnejším a najtajomnejším diplomatom, akých kedy Európa mala.

Štefánik miluje a nechá sa milovať, má tajomstvá, o ktorých nikdy nikomu nepovie, je mnohokrát zranený, operovaný, trpí bolesťami, skutočnými i fantómovými, a na konci svojich dní je závislý od opiátov. Jeho lietadlo sa zrúti na zem po čudných výstreloch z vypálenej hradnej ruiny nad mestom a z jeho tragickej smrti dejiny obvinia Edvarda Beneša, muža, ktorý stál v jeho tieni. 

Beneš, jediný v celej Európe, ktorý bol dvakrát zvolený za prezidenta republiky a dvakrát z úradu dobrovoľne abdikoval, sa v jednu studenú septembrovú noc roku 1948, pred svojou smrťou, stretáva s mŕtvymi, aby im rozpovedal tajomstvo. Má iba túto jedinú noc, aby sa zbavil viny za smrť, ktorú nespôsobil, a definoval lásku k mužovi, ktorého nenávidel.


Dostupné verzie titulu

Generál M. R. Štefánik Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Generál M. R. Štefánik

Objednávací kód NA203544

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Skvelé čítanie (Eduard, 23.4.2019) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je iná ako ostatné. Mám v nej obľúbené pasáže. Veľmi fyzické opisy. Vyžívam sa v scénach,ktoré nechávajú postavy balansovať na hranici trápnosti a márnej pýchy. Generál je taký ľudský, taký normálny, že viac to ani nejde. A Benešovi odteraz nezazlieavam ani jedinný dejinný kotrmelec. Naučila som sa ho akceptovať. Táto kniha nie je siahodlhý z traktát plný dátumov a miest. je metlou, čo opráši tie smiešne zatuchnuté ptredstavy o neživých nárpdných bohatieroch. Kniha, ktorá vám povie, že vojna je zlá, mrzačí ľudí a chatarkety, zmrzačí každého. Smrť je iba východisko, liek na neznesiteľné bremeno bytia. Mnohému som porozumel, milá autorka. Mnohé sa musím naučiť, pretože ste ma pozvali do Milanovej duše, ale dvere od trinástej komnaty ste zámerne nechala zamknuté. Chápem to tak, že bez práce nie sú koláče a dopátrať sa svojho osobného Štefánika a jeho nevypovedanými tajomstvami musím sám.

Prvý román o Štefánikovi (Vladimír Chobot, 2.1.2019) Odpovedať

vrelo odporúčam
Priznám že spočiatku som čítal knihu s určitou nedôverou,že je písaná formou rozhovoru E.Beneša s niekoľkými osobami ktoré prišli do styku s M.R.ŠTEFANIKOM, ale postupne ma zaujala a musím uznať že autorka preštudovala veľa materiálov a kniha je napísaná pútavo. Vlado

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť mínus štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Necítil som taký smrad, odkedy som bol malý, ešte na otcovom dvore v Kožlanoch, keď sme zabili naraz štyri bravy a ženy umývali črevá. Prasacie sračky vytláčali do kýbľov a hnusné prašivé mačky z celej dediny sa v tom svinstve hrabali.
Milanovo telo ležalo na stole. Umelec sochár sa skláňal nad tvárou mŕtvoly a robil sadrový odliatok posmrtnej masky.
„Milan, pozri na mňa ešte!“ povedal som jeho polámanému telu. „Ešte aspoň raz!“
„Dopadol na nohy,“ mávol patológ k telu. „Vyše sto metrov, tak… Hlava a trup sú celistvé, ale nohy sa doslova zarazili do tela. Doslova, pán Beneš. Má zdevastovanú celú spodnú časť trupu. Telo sa radšej nevystaví. Požiadame rodinu. Bude to pre všetkých lepšie.“
Jeden z lekárov sa obrátil, ruky mal od krvi. Držal v nich nehybné srdce. Červené, krásne, orgán taký celistvý, tuhý, neporušený, mramorový od belavých ciev. Milanovo srdce.
„Neberte mu srdce, preboha!“ zvolal som. „Neberte mu srdce!“
Lekár však vložil orgán do priehľadnej nádoby s liehom. Tam zostane naveky. Tam zostane, v tej nádobe, zamurované naveky v tme, v malej pohrebnej komore vnútri katafalku na samom špici mohyly.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x