bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Spiaci obri

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,30 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Spiaci obri

Malá Rose sa bicykluje neďaleko svojho domu v Deadwoode v Južnej Dakote, keď sa odrazu prepadne pod zem. Preberie sa na dne štvorcovej jamy, na ktorej stenách žiaria tajomné symboly. Hasičom, ktorí ju prídu zachrániť, sa zhora naskytne ešte zvláštnejší pohľad: dievčatko leží na dlani obrovskej kovovej ruky.
Prejde sedemnásť rokov a záhada bizarného artefaktu zostáva nevyriešená, jeho pôvod, tvorcovia a význam sú stále neznáme. Určenie veku uhlíkovou metódou sa vzpiera logike, vojenské správy sú cenzurované, nové teórie zamietané. No istí ľudia neúnavne pátrajú po odpovediach.¬
Rose Franklinová, v súčasnosti už vyštudovaná fyzička, vedie tajný tím, ktorého úlohou je rozlúštiť kód na obrovskej ruke. Spolu s kolegami ju spovedá bezmenný vyšetrovateľ, ktorého moc a právomoci sú rovnako tajuplné ako hľadaný artefakt. Isté je, že Rose a jej spolupracovníci sú na ceste k odhaleniu najzáhadnejšieho objavu v dejinách a jeho významu pre ľudstvo. Len čo budú kúsky skladačky na svojich miestach, získajú nástroj na nastolenie dlhotrvajúceho mieru. Alebo skôr zbraň hromadného ničenia?

Preložil Michal Jedinák

Dostupné verzie titulu

Spiaci obri Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Spiaci obri

Originálny názov: Sleeping Giants - The Themis Files #1

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Skvelé čítanie (Lucia Bobancová, 9.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Bolo to napínavé čítanie :) Knihu som nevedela pustiť z rúk. Dej skvelý, gradoval, tak ako to má byť. A ten záver ... určite by si kniha zaslúžila pokračovanie.

dokonalé scifi (Andrea Vojtech, 29.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
V hľadáčiku som túto úžasnú scifi jednohubku mala už dlhšie vďaka nespočetným dobrým recenziám a veru ani neviem, či by som knihe čokoľvek dokázala vytknúť. Mierne som sa obávala formy, nakoľko nejde o rozprávanie, ale o záznamy, a to predovšetkým prepisy rozhovorov neznámej hlavnej postavy s rôznymi účastníkmi na výskume monštruóznej kovovej konštrukcie neznámeho pôvodu. No bolo to skvelé, dej neustále odsýpal, nudné prechody neboli nutné, nakoľko z rozhovorov ste sa dozvedeli všetko podstatné a to nielen o výskume, ale aj o povahách jednotlivých postáv a ich vzájomnej (nielen profesionálnej) interakcii. Že vás nebavia knihy o mimozemšťanoch? Tak na zelených alzákov môžete rovno zabudnúť, tých tu nenájdete. Autor vytvoril uveriteľný príbeh, ktorého koncept mimozemského života je ľahko predstaviteľný, a ak máte otvorenú myseľ tejto tematike, bude sa vám zdať natoľko logický, že možno začnete hľadať skryté mimozemské poklady na túrach slovenskými lesmi. Žartujem. No minimálne vo vás vyvolá pocit vlastnej malosti a bezvýznamnosti v hlbinách nekonečného vesmíru. Celý čas tŕpnete, atmosféra príbehu neustále graduje až do úplného záveru, kde som s očami dokorán (a ústami tiež) len zostala kukať so šťavnatejšou slovenskou verziou WTF na jazyku. Nutne potrebujem pokračovanie a to hneď!

Názor čitateľa (Štefan Filaga, 9.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Keď som po prvý krát nahliadol do knihy Spiaci Obri, tak ma prekvapil štýl, resp. forma, akou je písaná – záznamy rozhovorov v duchu – otázky, odpovede. Ihneď mi to pripomenulo knihu Svetová Vojna Z, ktorá je písaná podobne a mňa to ihneď nadchlo a zažil som nával adrenalínu, ako pri čítaní toho románu. Čo ma tak trochu sklamalo bolo to, keď som zistil, že jednotlivé tieto záznamy rozhovorov sa striedajú iba medzi 3-4 hlavnými postavami. Nie žeby to bolo sklamanie z knihy, to veru nie, práveže táto „nerozmanitosť“ postáv tejto knihe iba vyhovovala, no zo začiatku som sa sám seba pýtal – čo mi v celej knihe ponúknu spovede 3-4 postáv? Našťastie všetky postavy mi mali počas celej knihy čo ponúknuť a to sklamanie zo mňa nakoniec opadlo. Začnem chválou na autora – skvelé spracovanie štýlu písania (záznamy), skvelé spracovanie jednotlivých postáv (každá postava bola iná, konala podľa vlastnej filozofie, mala vlastné správanie, emócie), skvelé vykreslenie svetového diania (politiky) a vskutku aj zaujímavý koniec, ktorý som absolútne nečakal. Začiatok knihy bol aj napriek môjmu trpezlivému snaženiu – veľmi vláčny, pomalý, nudný a ja som sa obával, že ma kniha už na začiatku sklame. Našťastie takýto vláčny a pomalý dej sa vliekol približne len do prvej štvrtinky knihy, potom sa dej už celkom svižne rozbehol. Povedal by som, že kniha má niekoľko zvratov, resp. míľnikov, ktoré knihe dodávajú ten šmrnc a ktoré aspoň vo mne vyvolali búrlivé (niekedy aj smutné) emócie. Hluchých miest tam je fakt málo, bádanie strieda romantika, romantiku strieda napätie, napätie strieda akcia a akciu strieda opäť niečo iné. Príbeh je v podstate ako jazda na horskej dráhe – raz ste dole, raz hore, raz dole, raz hore a tak sa to strieda až kým neprídete do cieľa. Čo sa týka kritiky, tak tú v podstate ani nemám. Sem tam som sa prichytil pri tom, že knihu chcem odložiť, pretože kým sa pri rozhovoroch jednotlivé postavy dostali k jadru veci, tak použili popritom milión omáčok, ktorým sa autor mohol vyvarovať. Pôsobí to síce autenticky, no pre čitateľa to nemusí byť vždy osožné a zaujímavé. Doteraz v podstate neviem, ako by som knihu ohodnotil. Ak by som ju mal kúpiť za plnú sumu – približne 12 eur, tak by som povedal že som čítal aj lepšie knihy. Keďže som ju kúpil doslova za euro, tak ju v tomto prípade hodnotím chválitebne, lebo za euríčko ma teda veľmi príjemne prekvapila. To čo ma ale veru štve na tomto všetkom je, že ide o trilógiu a zatiaľ nie sú do Slovenčiny (a asi ani nebudú) preložené ďalšie dve časti, ktoré mohli byť omnoho zaujímavejšie, keďže v prvej sa iba zoznamujeme s podstatnými vecami a tie zaujímavé časti sme sa mohli dozvedieť v pokračovaniach. Preto knihu hodnotím 4 hviezdičkami – malo to šmrnc, malo to potenciál, no čítal som už aj lepšie knihy s témou Scifi.

Skvelé sci-fi (Maťa, 7.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Tak toto bolo veľmi dobré! V prvom rade som si veľmi užila zmenu žánru, pretože niečo podobné som nečítala zrejme niekoľko rokov. Navyše som túto knihu mala tých niekoľko rokov na wishliste, čiže win-win pre mňa. Kniha je písaná zaujímavou formou. Sú to rozhovory, správy, denníky a podobne. Žiaden ucelený text. Čo ja môžem, pokiaľ je to spracované dobre, čo v tomto prípade také nepochybne bolo. Priehľadné, čitateľ dostával postupne dávkované informácie a ešte sa to aj vďaka tomu dobre čítalo. Akurát tomu môžem vytknúť chýbajúce dátumy, pretože miestami som sa strácala v tom, kedy sa to odohráva a čo koľko trvalo, pretože niekedy tam boli aj niekoľkomesačné skoky v čase. Dej bol super. Krásny mix sci-fi, vedy, armády a politiky, zároveň však skvelo zvládnuté osobnosti postáv pretože kniha krásne ukazuje to najlepšie a najhoršie v ľuďoch. Autor tam tiež vložil množstvo zvratov, ktoré ale neboli prvoplánové a viaceré ma prekvapili. A potom hlavne posledná tretina bola riadne napínavá. Ako vieme, v slovenčine vyšiel len tento jeden diel z troch (v češtine sú všetky). Pokiaľ kvôli tomu váhate, či sa do knihy pustiť, môžem vás upokojiť. Hoci na konci ostáva pár otázok otvorených, nečaká vás žiaden cliffhanger a osobne si myslím, že je kniha veľmi dobre uzavretá a že ju v pohode môžete brať ako standalone. Ja ešte uvidím, či sa pustím niekedy aj do pokračovania. Ak sa ku mne nejako dostane, tak áno, ale aktívne ho vyhľadávať zrejme nebudem, lebo to bolo fajn aj takto a nemám dojem, že ho nevyhnutne potrebujem.

Spiaci obri (Petra, 12.3.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvelá knižka, presne sa autor trafil do môjho vkusu. Taká jednohubka. Napätie, vtip, záhada, jemná romantika, všetko má.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má mačka?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Za chrbtom mi čosi zapraskalo. Mohol to byť zajac. Niečo mi pritiahlo zrak pod kopec. Bicykel som nechala len tak a pomaly ¬zostupovala, cestou som odhŕňala konáre. Nevidela som to dobre, lebo listy ešte neopadali, ale pomedzi vetvy prenikala záhadná tyrkysová žiara. Nevedela som presne určiť, odkiaľ vychádza. Od rieky určite nie, lebo v diaľke som počula jej žblnkot, ale zdroj svetla bol oveľa bližšie. Akoby vyžarovalo zo všetkého.
Zišla som pod kopec. Vtom sa mi pod nohami prepadla zem.
Ďalej si takmer nič nepamätám. Niekoľko hodín som bola v bezvedomí, a keď som sa prebrala, vychádzalo slnko. Otec stál asi pätnásť metrov nado mnou. Pohyboval perami, ale nič som nepočula.
Ležala som v dokonale štvorcovej jame veľkej asi ako náš dom. Na tmavých rovných stenách žiarili prenikavým a nádherným tyrkysovým svetlom zložité symboly. Svetlo vychádzalo takmer zo všetkého okolo mňa. Pohla som rukami. Ležala som na kope hliny zmiešanej so skalami a s polámanými vetvami. Pod tým som nahmatala mierne zakrivený hladký povrch, studený ako kov.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x