bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Temná minulosť

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Temná minulosť

BORIS FARKAŠ číta z knihy TEMNÁ MINULOSŤ:


Iris, šikovná právnička a slobodná matka, má ťažko zvládnuteľného malého syna, neempatickú dominantnú matku a starostí vyše hlavy. A má aj staršieho brata, o ktorého existencii sa dozvedela úplnou náhodou. Prečo jej matka celý život klamala? Prečo pred ňou Raya Boelensa tajila? Iris sa púšťa do pátrania po pravdách ukrytých hlboko pod povrchom. To, čo objaví, ju prekvapí, ba vydesí. Jej brat je autista a odpykáva si v uzavretom ústavnom zariadení trest za brutálnu vraždu susedky a jej dcéry.
Keď Iris prvý raz navštívi Raya, zarazí ju podobnosť s jej vlastným synom. Brat je vášnivý akvarista a rád pečie chlieb, na svet však pozerá s naivitou dieťaťa. Niet pochýb, že je to zvláštny, trochu nevyspytateľný človek, neraz prejaví nekontrolované správanie a nevie normálne komunikovať. Ale naozaj je dvojnásobným vrahom?
Temná minulosť, román s dvoma rozprávačmi Iris a Rayom, je strhujúci príbeh o klamstve, vražde a húževnatosti rodiny odhodlanej držať pri sebe, aj keď sa rozpadáva na najzraniteľnejších miestach.

Preložil Milan Kopecký

Dostupné verzie titulu

Temná minulosť Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Temná minulosť

Originálny názov: Daglicht

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nedotiahnutý potenciál (Neliss, 14.6.2017) Odpovedať

príjemné čítanie
Autorka píše jednoducho, dynamicky a rozhodne si nedáva servítku pred ústa - kniha je miestami nielen priamočiara, ale až vulgárna. Príbeh sledujeme z dvoch pohľadov. Ray je fascinujúca postava a bavilo ma sledovať, akým spôsobom premýšľa, plus získavame náhľad do života vo väzení a v ústave, čo bolo podnetné. Iris je zase často sarkastická a ako rozprávačka vie pobaviť. V príbehu sa prelína Rayova línia, v ktorej nám po kúskoch odhaľuje svoju minulosť a vzťah s obeťami, s líniou, v ktorej Iris neodbytne pátra po chýbajúcich kúskoch skladačky. Nič nie je čierno-biele a verím, že každý bude aspoň chvíľu na pochybách o tom, čo sa vlastne stalo. Na druhej strane sa mi kniha zdá trochu nedotiahnutá. Napríklad sa objaví nenápadná love story, ktorá bohužiaľ nie je ani poriadne rozpísaná, ani podložená, takže... Prečo? Taktiež sa väčšinu času nič poriadne nedeje a keď konečne príde záverečné vyvrcholenie, všetko sa vyrieši príliš rýchlo. Temnej minulosti nemožno uprieť zaujímavý námet a vydarené postavy, no spracovanie mierne zaostávalo a úplne ma nechytila za srdce. Ak však máte podobné príbehy radi alebo si práveže chcete pre zmenu prečítať niečo iné, pokojne jej dajte šancu.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má vlk?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Prosím? Čo si povedala?“
„Vieš veľmi dobre, čo som povedala, mama. Kto je Ray Boelens?“ Aaron bol v posteli a slovinské telekomunikácie sa konečne umúdrili.
V slúchadle nastalo ticho. Pauza rozhorčenia, aby mala čas pripraviť si tú lavínu slov, ktorá nasledovala. „Kristepane, Iris. Ja už, že sa stalo niečo vážne. Niekoľkokrát som ti volala. Zabudla si, že som na dovolenke? A ty mi tu začneš tárať o nejakom Rayovi Boelensovi. Naozaj to nemohlo počkať?“
„Kto je to?“
„To vôbec nie je podstatné.“
„Takže to predo mnou chceš tajiť. Odrazu je to ešte zaujímavejšie.“
„Iris, prestaň. Nemáš nič dôležitejšie? Napríklad svojho syna?“
Poznámkou o Aaronovi zaťala do živého, no nemienila som sa len tak vzdať. „Či je to dôležité, alebo nie, posúdim sama, keď mi vysvetlíš, prečo sa mu už toľko rokov staráš o akvárium.“
„Vravím ti jasne a zreteľne, že to s tebou nemá nič spoločné. A ak mi neprestaneš pchať nos do súkromných záležitostí, môžeš sa rovno pobaliť a ísť domov. Požiadam susedu, aby mi zaliala kvety a dozrela na rybičky.“
„Takže Ray Boelens je tvoja súkromná záležitosť. V akom zmysle?“
„Svoje právnické fintičky si odlož do súdnej siene.“
„Prečo si z toho taká naježená?“
„Nie som,“ vyhlásila rázne, len trochu unáhlene.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x