bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Odkaz v demižóne

Vydavateľ: Milan Stano - Štúdio humoru a satiry (Milan Stano - Štúdio humoru, satiry atď (KOCÚRKOVO))
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:168
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:53

Lepšia cena: 4,46 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 4,57 € (vrátane DPH)
Bežná cena:5,31 €
Ušetríte: 0,74 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Odkaz v demižóne

Humoresky Berca Trnavca nepatria do kategórie elegantného nezáväzného vtipkovania, korunovaného efektnou pointou. Skôr sú jeho pravý opak: trpkasté príbehy, masívne a možno občas trochu amorfné, no každá veta v nich je hlboko prebolená; epizódy, ktoré ťažia dušu a búria žlč. Stal sa zaujatým kronikárom krívd a neprávostí. Sleduje ich priam mikroskopicky do najmenšieho detailu, pod hladkým povrchom objavuje ich obludnú absurdnosť. V ustavičnom dotyku s nepriateľom sa zrieka ezopovského jazyka metafory. Neoslovuje nás alegóriami, poetickými šiframi; to, čo mu vychádza spod ruky, sú pôsobivé momentky zvráteného všedného dňa. Stal sa kronikárom šialeného času, rozpadu istôt a klasických hodnôt. Keby sa raz ktosi odhodlal pripraviť Čiernu knihu o ukradnutých životoch našej generácie, ťažko si ju predstaviť aspoň bez jednej poviedky tohto autora.
Očarený vyznávač humoru takpovediac v prírodnom stave ho vrchovato nachádza v každodenných zážitkoch obyvateľov tejto krajiny a planéty. V krátkych spojeniach medzi ľuďmi či medzi človekom a inštitúciou, prípadne paragrafom, mu to iskrí mimovoľnými humornými situáciami, aké sa za písacím stolom jednoducho vymyslieť nedajú. Zlaté zrnká nechcenej komiky (ktorá je zároveň odvrátenou stranou bezvýchodiskovej situácie šikanovaného tvora) nachádza i tam, kde ich nehľadá. Ako pozorný poslucháč hovorového jazyka ulice sa zároveň opája jeho brutálnymi jemnôstkami. Sú mu prostriedkom charakterizácie anonymných hrdinov, ich intelektuálnej úrovne a spôsobu uvažovania, ale aj sondou do prostredia či doby.
Berco Trnavec je oddaným zberateľom a brusičom podobných nečakaných drahokamov, zásadne však mechanicky nereprodukuje to, čo sa mu v kontakte s realitou ponúka. Spolu s postihnutými sa rozhorčuje nad nespravodlivosťou, nikdy sa však ako trápne údržbárske esá didaktizujúcej satiry nepodobral „vypaľovať nešváry“ a namiesto úsmevnej nálady, ktorá je kľúčom do čitateľovej hlavy, nedal prednosť otravnému moralizovaniu.
Humoristov program nie je totiž adresná polemika s pokleskami jednotlivcov či inštitúcií. Berie si ich iba ako podnet či inšpiráciu, no cieli vyššie, na ťažko postihnuteľný (a oficiálne chránený) terč. Nazvime ho povedzme spôsob myslenia i organizácie spoločnosti a z nich vyrastajúce represie voči nepohodlným jednotlivcom i skupinám. A samozrejme na deformácie, ktoré tento krutý ideologický obor na hlinených nohách donedávna spôsoboval v psychike človeka, v jeho reakciách a konaní. V Trnavcových poviedkach občas prebleskne skepticizmus zrelého človeka, ktorý veľa prežil a nerobí si ilúzie, no nikdy nie rezignácia. Z vlastnej vôle stojí proti obludnému Goliášovi až do dneška prerastajúceho systému a jeho despotickým metódam. Osamelý vkladá za nás všetkých do praku drobný kremienok vtipu a sústredene mieri doprostred spupného čela.

Detaily o knihe

Názov: Odkaz v demižóne

Objednávací kód NA338502

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť plus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x