bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Dívaj sa na hviezdy

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:208
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Vaša cena: 4,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:10,90 €
Ušetríte: 6,- € (zľava 55%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 7,60 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Dívaj sa na hviezdy

Detstvo Evy Weissovej-Slonimovej, rodenej Bratislavčanky, poznačila druhá svetová vojna, počas ktorej prenasledovanie Židov v Európe dosiahlo obludné rozmery. Evini rodičia pripravili pre svoje deti úkryty, no sotva trinásťročná Eva a jej mladšia sestra Marta nakoniec neunikli deportáciám, chytili ich nitrianski gardisti a poslali do Osvienčimu. V spomienkovej knihe autorka opisuje hrôzy prežité v koncentračnom tábore Osvienčim-Brzezinka, kde bola nielen svedkom nespočetných surovostí a násilia, ale na vlastnej koži zažila mučenie, neľudské zaobchádzanie aj medicínske pokusy neslávne známeho doktora Mengeleho. V roku 1945 po oslobodení Osvienčimu sovietskou armádou Eva a Marta samy museli prejsť kus vojnou zničenej Európy, aby sa dostali späť do rodnej Bratislavy a stretli sa s rodičmi a súrodencami. V spomienkach Evy Weissovej-Slonimovej sa prelína dojímavá nevinnosť dievčaťa s múdrosťou vyše osemdesiatročnej ženy. Kniha Dívaj sa na hviezdy dokazuje, že človek je schopný prežiť aj zoči-voči nepredstaviteľnému peklu. Zároveň je vyvrcholením celoživotnej angažovanosti Evy Weissovej-Slonimovej v jej úsilí informovať verejnosť o holokauste a udržiavať pamiatku na tých, ktorí ho neprežili.

Z anglického originálu Gazing at the Stars (Black Inc., an imprint of Schwartz Publishing Pty Ltd., AustraliaDutton, Penguin Group, New York 2013) preložila Adriena Richterová.

Dostupné verzie titulu

Dívaj sa na hviezdy Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Dívaj sa na hviezdy

Originálny názov: Gazing at the Stars

Objednávací kód WP202383

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

skvela kniha (Nataša Hrkelová, 27.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kníh o holokauste, o Osvienčime, o ľudskom utrpení nájdete v kníhkupectvách dosť, ale táto je pre mňa iná. Tým, že príbeh rozpráva rodená Slovenka, ktorá vyrastala v Bratislave. A tak keď opisovala svoje detstvo na bratislavských Palisádach a keď spomínala Michalskú, Klariskú, Židovskú - prechádzala som sa po týchto uliciach s ňou. Evu ako 13 ročnú deportovali do Osvienčimu a to čoho tam bola svedkom (no nielen tam) ju "prinútilo" predčasne dospieť. Po oslobodení z koncentračneho tábora prešla sama so svojou mladšou sestrou niekoľko stoviek kilometrov, cez Varšavu, Poprad až do Bratislavy, aby sa konečne stretli s tými čo prežili.Knihu som prečítala na jeden šup za pár hodín, nevedela som ju odložiť a ešte dlho som nad ňou rozmýšlala. Odporúčam.

Zimomriavky (Petra, 8.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Stale aktualny pribeh o holokauste. Tento je vsak mrazivejsi tym, ze sa jeho velka cast odohrava na Slovensku, najma v Bratislave. Tym ze autorka menuje konkretne miesta a ulice, vieme si vsetko to hrozne tak nejak blizsie predstavit. Knihu som precitala za dve hodiny.. teda skor zhltla :) a prve, co mi napadlo, ked som ju zavrela je, ze staci okamih, a pokojny zivot s najblizsimi sa zmeni na peklo. Dufam len, ze nic take sa uz nikdy vo svete nezopakuje.. ze koncentraky budu uz len smutnou a hrozostrasnou spomienkou a varovanim.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

V nemocnici bolo veľa detí. Niekedy sme sa zhovárali o tom, že nacisti prehrajú vojnu a čo budeme potom robiť. Pomáhalo nám to vyrovnať sa s nočnou morou, v ktorej sme existovali.
Žili sme v ustavičnom strachu. Každý nový deň mohol znamenať nový pokus alebo smrť. Bolo to peklo. No práve v tejto nemocnici som dospela k pevnému rozhodnutiu o svojej budúcnosti. „Ak to prežijem,“ povedala som raz jednému dievčaťu, „budem mať veľkú rodinu a znovu dám dokopy všetko, čo nám zničili.“ Veľa sme sa zhovárali o jedle a o našich rodinách. Vymýšľali sme si rozličné príbehy, odrazu rodičia každého z nás boli králi a kráľovné a všetci boli bohatí a šťastní. Fantazírovali sme jedna radosť. Pomáhalo nám to prežiť ďalší mučivý deň plný strachu.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x