bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nehanebnica

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nehanebnica

V roku 1998 odišla z domu mladá Angličanka – a už sa nikdy nevrátila.

Mladučkú Surjit, švagrinú autorky tohto skutočného príbehu, vydala rodina v šestnástich. V dohodnutom manželstvo trpí a odmieta sa prispôsobiť tradičnému, podradnému postaveniu sikhskej ženy v rodine svojej svokry, panovačnej a pokryteckej Bachan Kaur. Je otvorená európskemu spôsobu života, za čo ju svokra obviní z hanobenia rodiny a pripraví diabolský plán na jej fyzickú likvidáciu. Podvodne ju vyláka z Anglicka do Indie na návštevu rodiny, kde ju dá zavraždiť.
Sarbjit, ktorá sa takisto po dohodnutom manželstve ocitne v rodine tyranskej Bachan Kaur, sa aj napriek surovému zastrašovaniu zo strany švagra a vydieraniu vlastným manželom napokon po dlhotrvajúcom a nesmierne ťažkom vnútornom boji rozhodne prehovoriť...
Tak ako Surjit pred ňou, aj ona sa stáva nehanebnicou a toto je ich spoločný, šokujúci príbeh. ktorý odkrýva obrovské tabu sikhskej komunity žijúcej v londýnskych štvrtiach – tolerované vraždenie v mene zachovania rodinnej cti.

Z anglického originálu Shamed (Virgin Books, London 2013)
preložil Štefan Greňa.

Dostupné verzie titulu

Nehanebnica Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Nehanebnica

Originálny názov: Shamed

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Realita v dnešnej dobe (KK, 4.10.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kto rád číta knihy zo skutočného života určite ho zaujme aj táto. Je smutné, hrozné, nepochopiteľné, že sa stále deje niečo také ako v tejto knihe a nie je to až také kruté, ako sú iné príbehy. Na jednej strane žena-handra-slúžka, na druhej strane žena-navonok svätica-doma netvor. Hlavná hrdinka mala to šťastie, že rodičia ju podržali, neodvrhli a ďalšie dcéry už nenútili do nútených sobášov....

Neváhajte ! (Lucia Marhefková, 4.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi rada čítam knihy, ktoré sú napísané podľa skutočnosti presne ako táto. Zanechala vo mne veľa pocitov - je veľmi smutné, že ešte aj v dnešnej dobe žijú takéto komunity, ktoré sa neštítia obetovať nevinného človeka pre česť svojej vlastnej rodiny. Úplne som sa vžila do situácie hlavnej hrdinky, má môj obdiv za to, ako dokázala zvládať všetky prekážky a šla za svojím cieľom.

Skutočný príbeh (Petra Bublova, 6.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Velmi smutny pribeh ake vedia byt krute a prisne pravidla v niektorych krajinach voci zenam...

Smutné :( (Anita, 4.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Je pre mňa nepochopiteľné, že niekomu život dopraje tak málo... v tejto knihe sa človek dozvie šokujúce informácie a bohužiaľ, tie veci nie sú výmysli, ale vytrhnuté z reálneho sveta. Je smutné, že náboženstvo, ktoré by malo držať ľudí pokope a ponúkať ľuďom aspoň nejaké útočisko, je v niektoych kútoch sveta chápané trochu nesprávnym spôsobom. Je nespravodlivé, že niektoré komunity fungujú takým primitívnym (nedokážem to obdariť vhodnejším prívlastkom) spôsobom života. No táto kniha to dokazuje.

prečítajte si! - skutočný príbeh (Emília Bišofová, 31.7.2014) Odpovedať

práve som knihu dočítala.Som plná dojmov.Ťažko sa dá pochopiť, ako v dnešnom civilizovanom svete, uprostred Londýna žijú skupiny ľudí, ktorí sa tak tvrdo riadia "zákonmi svojho náboženstva", kde žena musí byť dobrou manželkou bez akéhokoľvek svojho názoru.Ešte horšie, keď manželstvo bolo dohodnuté a manžela nikdy nepoznala a videla ho len krátky čas pred svadbou.V mene cti svojej rodiny sa neštítia niektorí členovia tohto náboženstva ani vraždy. Pri čítaní knihy sa vžijete do pocitov hlavnej hrdinky, nie vymyslenej, ale skutočnej a je vám ťažko.Zaslúži si obdiv za všetko, čo musela prekonať, nevzdala sa a urobila tú správnu vec.

Veľmi zaujímavá (Michaela Piňková, 26.5.2014) Odpovedať

Po prečítaní informácií a deja ma kniha naozaj upútala. Bola by som rada, ak by sa dostala ku mne a mohla by som preniknúť hlbšie do tohto nekompromisného sveta, ktorý sa týka najmä žien.

Milujem takéto príbehy (Sandra Torecká, 23.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
neviem im odolať a manžle ma už nechce púšťať ani do kníhkupectva:-) To je žart samozrejme. Podľa mňa sa totiž človek pri týchto knihách naučí oveľa viac, ako z nejakých psychologických, odborných ap. Sú to knihy o skutočnom živote, o reálnych situáciách, ktoré sú neraz drsné, náročné, komplikované a práve v nich sa ukazuje naša sila a vôľa. Napriek neľahkým údelom hrdiniek (zväčša) mi takéto knihy dodávajú silu a nádej. Vždy si oveľa viac cením všetko to, čo mám - že už len sloboda, práca, ktorú mám, moje detičky, že to všetko je úžasným darom, ktorý mnohí ľudia na svete nemajú. Autorka Sarbjit dokázala, že je neuveriteľne odvážna a morálna, keď verejne predstúpila ako svedkyňa v prípade vraždy svojej švagrinej. Dokážem si predstaviť, ako silno ju tlačila komunita, ako ju odsudzovali, ako sa musela Sarbjit cítiť. Veď moja mama sa cíti zle už vtedy, keď sa na sídlisku hovorí o tom, ako prerábali byt a narobili trošku hluk. Čo je úplne prirodzené pri takých prácach. A to je len prkotina...keď ide o život a smrť, je to úplne čosi iné. Práve v takýchto dôležitých situáciách musíme zostať pevní, neoblomní a predovšetkým ľudskí. Prečítajte si anotáciu a zistíte, že to je nauzaj pútaví príbeh.

nehanebnica (andrea, 18.5.2014) Odpovedať

zaujala ma tato kniha dufam ze sa k nej dostanem dej mi pride strhujuci zaujimavy uz som vela podobne zanrovych knih citala tak uvidim snad ma nesklame
Všetky komentáre (8)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Bol november, jedno bežné piatkové popoludnie. Zdalo sa, že ide o bežné rodinné stretnutie. Obyčajná obývacia izba v obyčajnom dome na obyčajnej ulici v západnom Londýne. Ibaže to, čo sa tam odohrávalo v nasledujúcej chvíli, nebolo nič obyčajné.
Dvaja bratia a ja – manželka jedného z nich a švagriná druhého – sme čakali pripravení vypočuť si, prečo si nás Bachan Kaur zavolala. Všetky páry očí sa upierali na ňu, staršiu matrónu velebne usadenú v strede veľkej sivej sedačky medzi svojimi oddanými synmi. Na tvári zbožný výraz, vyobliekaná dôstojne ako k modlitbe či pobožnosti, hrdo sa rozhliadla po celej miestnosti, potom sa usmiala na synov a prehovorila.
„Všetko je to len a len jej vina. Nevie sa ovládať. Našu rodinu privádza do hanby. Celej komunite sme na posmech.“
Došlo mi, o kom hovorí.
„Takže je rozhodnuté,“ vyhlásila starena. „Musíme sa jej zbaviť.“
Moja švagriná príde o život.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x