bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Knihy od autora Jozef Karika

Jozef Karika patrí k najčítanejším slovenským prozaikom a úspešným stredoeurópskym autorom. Venuje sa experimentálnej próze aj beletrii. Doteraz publikoval 19 kníh, ktoré okrem slovenčiny vyšli aj v češtine, poľštine, angličtine a macedónštine. Aktuálne sa predalo viac než 400 000 výtlačkov jeho kníh. Je držiteľom troch Platinových kníh, ôsmych Zlatých kníh, dvoch Zlatých pier od literárnej kritiky, Ceny čitateľov Anasoft litera, finálovej nominácie na cenu Anasoft litera, Ceny Literárneho fondu a ďalších ocenení. Patrí k najpopulárnejším slovenským autorom aj v Česku a Poľsku, kde sa preklady jeho kníh stali bestsellermi.

Jeho román Trhlina sfilmoval držiteľ Českého leva – režisér Peter Bebjak; film sa stal jedným z komerčne najúspešnejších v slovenskej kinematografii. Premietal sa aj v Česku, Británii či Taliansku, neskôr ho do svojej ponuky zaradil Netflix. 

Tvorba
V začiatkoch svojej tvorby, počas strednej školy, napísal fantasy novelu Najvyššia sila a jej pokračovanie Iba láska.

Dekáda tvorby 2000 – 2010
V pražskom vydavateľstve Vodnář neskôr publikoval knihy Slovanská magie (2003), Zóny stínu (2005), Magie peněz (2008) a Brány meonu (2009). Vo vydavateľstve Ikar mu vyšli knihy Mágia peňazí (2007) a K.P.M.P.Z. (2007). Britské vydavateľstvo Immanion Press vydalo jeho knihu experimentálnych esejí Liber 767 (2009), určenú pre britský a americký trh.

Venoval sa aj krátkej próze – poviedky mu vyšli v časopisoch RAK a Fantázia. V roku 2008 vyhral tretie miesto v súťaži Cena Fantázie s hororovou poviedkou Dedičstvo zeme. V roku 2009 vyhral Cenu Béla za najlepšiu hororovú poviedku a tretie miesto v súťaži Cena Fantázie s poviedkou Samota

Dekáda tvorby 2010 – 2020
Začiatkom roku 2010 mu vo vydavateľstve Ikar vyšiel kriminálno-spoločenský román V tieni mafie popisujúci dospievanie a rozvrat celej Karikovej generácie. Román zaznamenal čitateľský aj literárnokritický úspech na Slovensku i v Česku, čo Karikovi umožnilo venovať sa od roku 2011 písaniu profesionálne. Tvoril najčastejšie v Ružomberku, býval aj v Bratislave a v Prahe.

Po úspešných románoch Čas dravcov (2011) a Nepriateľ štátu (2011) nasledoval epický historický román s prvkami trileru a hororu Na smrť. Hoci vyšiel v dvoch zväzkoch (2012, 2013), rozsahom takmer 750 strán a výpravným dejovým oblúkom ide o najväčší slovenský porevolučný román.

V roku 2014 vyšiel román Strach označovaný za horor alebo mysteriózny triler. Autor sa v ňom vrátil do vlastného detstva a do štvrti Malé Tatry v Ružomberku, kde vyrastal. Román neskôr vyšiel aj v Česku, v Macedónsku a v Poľsku, kde ho vyhlásili za najlepší horor roku 2017.

V roku 2015 vydal Karika mysteriózny triler Tma, ako aj prvú časť monumentálnej trilógie Čierny kruh nazvanú Čierna hra. Tma sa neskôr stala bestsellerom aj v Poľsku a v Česku, kde ju adaptoval a odvysielal aj Český rozhlas. Čierna hra získala cenu literárnej kritiky Zlaté pero a taktiež sa dočkala českého vydania.

Mysteriózny román Trhlina (2016) o miznutí ľudí v pohorí Tribeč vyvolal obrovský ohlas, stal sa najúspešnejším slovenským románom posledných dekád, prekročil literárne hranice a zmenil sa na popkultúrny fenomén. K dnešnému dňu sa predalo vyše stotisíc výtlačkov. Zároveň bol finálovo nominovaný na najprestížnejšie slovenské literárne ocenenie – Anasoft litera a získal Cenu čitateľov Anasoft litera. Bestsellerový status dosiahol aj v Česku a v Poľsku a stal sa tak prvým slovenským stredoeurópskym bestsellerom. Filmové spracovanie Trhliny zaznamenalo najúspešnejší premiérový víkend v dejinách slovenského filmu. Celkovo sa na film prišlo pozrieť takmer 300 000 divákov, čím sa zaradil medzi najúspešnejšie slovenské filmy vôbec.

V roku 2017 vyšiel Karikovi kriminálno-spoločenský román Čierny rok o páde mečiarizmu v roku 1998. Rozsahovo ide o najväčší slovenský román za polstoročie a pravdepodobne tretí najrozsiahlejší román v slovenskej literatúre.

Značný ohlas zaznamenal aj mysteriózny román Priepasť z roku 2018. Okrem iného dosiahol najvyšší predpredaj slovenskej knihy v histórii najväčšieho internetového predajcu kníh Martinus a umiestnil sa v prvej trojke najpredávanejších kníh roku. Získal tiež ocenenie Zlaté pero od literárnej kritiky a Platinovú knihu za predajnosť.

V roku 2019 vyšla záverečná časť trilógie Čierny kruh. Spolu s trilógiou V tieni mafie tvorí rozsahovo najväčšiu viacgeneračnú ságu v slovenskej literatúre. Cez dramatické osudy štyroch generácií postáv a vyše desať prepletajúcich sa dejových liniek táto epopeja na 2300 stranách zachytáva tridsať rokov vývoja štátu aj spoločnosti na Slovensku a zlomové historické okamihy ako: revolúciu a pád totality, rozpad Československa, vznik Slovenska a jeho postupný rozvrat a únos mafiánskymi či oligarchickými skupinami. Tento románový cyklus pozostáva zo šiestich románov a je koncipovaný tak, aby sa dal čítať v troch rôznych poradiach. Zakaždým dáva trochu iný zmysel aj zážitok. Pri jeho písaní sa Karika inšpiroval najmä veľkými trilógiami Mila Urbana a Vladimíra Mináča.

Na jeseň 2020 mu vychádza nový mysteriózny triler Smršť. K jeho napísaniu ho inšpiroval fenomén halného vetra, ktorý je podrobne zdokumentovaný v Poľsku. Román sa takmer celý odohráva počas cesty autom na Liptove a slovensko-poľskom pohraničí.
 

Literárne ocenenia (výber):
3 x Platinová kniha (za romány Trhlina, V tieni mafie, Priepasť).
8 x Zlatá kniha (za romány Čas dravcov, Nepriateľ štátu, Tma, Strach, Na smrť, Čierna hra, Čierny rok, V tieni mafie).
2 x Cena literárnej kritiky Zlaté pero (za romány Priepasť, Čierna hra).
Cena čitateľov Anasoft litera za román Trhlina (2017).
Cena Béla za poviedku Samota (2009).
Tretie miesto v literárnej súťaži Cena Fantázie za poviedku Samota (2009).
Tretie miesto v literárnej súťaži Cena Fantázie za poviedku Dedičstvo zeme (2008).

Zobrazujem: 1 až 40 z 53
Prvá | Predchádzajúca | 1 | 2 | Nasledujúca | Posledná
Zobraziť po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80
Prvá | Predchádzajúca | 1 | 2 | Nasledujúca | Posledná

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD

Zasielanie noviniek zdarma na váš e-mail


x