bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nemčina pre opatrovateľky do vrecka

Vydavateľ: Hemisféry (Hostinec u Klačkov, s.r.o. - Hemisféry)
Jazyk: německý
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 26.04.2024 02:55

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 4,95 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nemčina pre opatrovateľky do vrecka

Takmer tri štvrtiny opatrovateliek seniorov v Rakúsku má denný príjem v intervale 45 až 65 euro. (t.j. približne 630 až 910 euro za dva týždne) Viac zarába 15% a menej 11%. Vo všeobecnosti viac zarábajú ženy s lepšou znalosťou nemčiny a opatrovateľky, ktoré vykonávajú aj ošetrovanie pacientky či pacienta. (Výskum Opatrovateľky 2011)

Objednajte si bedeker Nemčina pre opatrovateľky s tipmi ako zvládnuť opatrovanie nemecky hovoriacich seniorov s úsmevom. Vďaka praktickej veľkosti do vrecka bude stále po ruke. Použili sme veľké písmená, názorné obrázky a nahrávky s prekladom, ktoré naučia zábavnou formou aj večných začiatočníkov. Psychologička doc. PhDr. Eva Poliaková má veľké skúsenosti so seniormi a práve jej text je ťažiskom publikácie. Nájdete tu aj množstvo tipov od skúsených opatrovateliek.

Slovenskí občania sa môžu od 1. 5. 2011 v Rakúsku zamestnať bez pracovného povolenia, väčšinu pracujúcich zo Slovenska v Rakúsku tvoria ženy, opatrovateľky seniorov. V súčasnosti ich pracuje v Rakúsku približne 16 tisíc. Podľa výskumu Opatrovateľky 2011 sú dve tretiny opatrovateliek vo vekovej skupine 40 – 59 rokov. Väčšina opatrovateliek je vydatá. Viac ako 70% opatrovateliek má stredoškolské vzdelanie s maturitou. Opatrovateľky sú najčastejšie z Košického (17%), Žilinského (14%), Banskobystrického (13%) a Prešovského (13%) kraja.

Takmer tri štvrtiny opatrovateliek pracujú v dvojtýždňových turnusoch. V kratšom, týždennom rytme spravidla dochádzajú ženy bývajúce na Slovensku v krajoch susediacich s Rakúskom (Bratislavský, Trnavský), naopak, v trojtýždňovom pracovnom rytme častejšie pracujú ženy, ktoré bývajú v od Rakúska vzdialenejších krajoch. Takmer 40% opatrovateliek pracuje vo Viedni a jej okolí. Viac ako polovica opatrovateliek má v Rakúsku založené živnostenské oprávnenie.

Najčastejší spôsob nájdenia práce využíva služby agentúry a osobné kontakty. Väčšinu opatrovateliek do Rakúska vozia šoféri. Takmer všetky opatrovateľky majú v dome
alebo v byte opatrovaného k dispozícii vlastnú izbu.

Väčšina opatrovaných sú ženy, 21% tvoria muži. Okrem opatrovania a ošetrovania býva pracovnou náplňou opatrovateliek aj menšie upratovanie, nakupovanie a varenie, väčšie upratovanie, starostlivosť o záhradu, hospodárstvo, či starostlivosť o domáce zvieratá.

Podľa odpovedí sú slovenské opatrovateľky so svojou prácou spokojné. Na celkovú spokojnosť v rovnakej miere vplýva spokojnosť s prístupom opatrovaného a spokojnosť so zárobkom. Spokojnosť s prístupom klienta, ako aj spokojnosť so zárobkom sa odvíja od zdravotného stavu opatrovaného a samozrejme, aj od výšky denného zárobku opatrovateľky.

Takmer tri štvrtiny opatrovateliek má denný príjem v intervale 45 až 65 euro. (t.j. približne 630 až 910 euro za dva týždne) Vo všeobecnosti viac zarábajú ženy s lepšou znalosťou nemčiny a opatrovateľky, ktoré vykonávajú aj ošetrovanie pacientky či pacienta. Silný vplyv však má aj situácia na trhu práce v regióne trvalého bydliska a pracovná situácia opatrovateľky na Slovensku pred začiatkom práce v Rakúsku. Nižší príjem majú opatrovateľky z regiónov s vyššou nezamestnanosťou a tie, ktoré boli pred začatím práce v Rakúsku nezamestnané.

Opatrovateľky celkovo hodnotia vplyv svojej práce na vzťahy v ich rodinne pozitívne, prípadne neutrálne. Napriek celkovo pozitívnemu hodnoteniu práce v Rakúsku až 88% opatrovateliek vôbec neuvažuje o možnosti trvalého usadenia sa v Rakúsku.

Počas krízy zanikali na Slovensku pracovné miesta, no dopyt po opatrovaní seniorov v Rakúsku (hradenom hlavne z rakúskych dôchodkov a štátnych príspevkov) zostal zachovaný. Aj preto nás zákazníčky dopytovali o titul zameraný pre opatrovateľky, ktoré si hľadajú prácu v nemecky hovoriacich krajinách. Počas minulého roka sme zbierali zaujímavé podnety, aby sme pripravili publikáciu s výnimočným prístupom, ktorá veľmi efektívnym spôsobom pomôže začínajúcim opatrovateľkám zvládnuť nemčinu. Kniha sa nemusí čítať od začiatku do konca, k jednotlivým častiam je môžné sa vracať. Témy: Príchod na nové miesto v zahraničí - Čo je v nemecky hovoriacich krajinách iné ako na Slovensku? - Ľahký priebeh dňa - Stále v pohybe, upratovanie - Varenie a stravovanie bez starostí - Zdravotná starostlivosť, názvy chorôb - Nakupovanie - Budovanie vzťahu s klientom.
Pre každú kapitolu sme pridali frázy s obrázkami na kartičkách. Súčasťou knihy bude aj nahrávka s nemeckými vetami s prekladom pre komunikáciu opatrovateľky s klientom.

Detaily o knihe

Názov: Nemčina pre opatrovateľky do vrecka

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť mínus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x