bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Vitamínová biblia

Vydavateľ: Plat4M Books s.r.o (Plat4M Books, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:45

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Vitamínová biblia

Záujem dnešného človeka získať čo najviac poznatkov, ako si udržať dobrý zdravotný stav svojho organizmu, súvisí často s vysokým pracovným nasadením, s túžbou udržať si dobrú duševnú i fyzickú výkonnosť a rovnováhu, ale i telesnú krásu a dokonalosť. Akú úlohu môžu hrať vitamíny v tomto úsilí a ako si zabezpečiť ich dostatočný príjem? Bežne sa čitatelia rôznych populárnych či populárno-vedeckých časopisov môžu dozvedieť, aká je odporúčaná denná dávka určitého vitamínu, aké problémy môžu vzniknúť z jeho nedostatku a aké sú jeho najbohatšie prirodzené zdroje. Menej sa však dozvieme o dôležitých súvislostiach týkajúcich sa využiteľnosti prijatého vitamínu, vplyvu životného prostredia a životného štýlu, procesu starnutia či vplyvu stresových situácií. Táto kniha je určená všetkým, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie a chcú maximálne vylepšiť kvalitu svojho budúceho života.

Detaily o knihe

Názov: Vitamínová biblia

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť mínus štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Ako vitamíny pracujú

Keď sa môj profesor začal podrobnejšie zaujímať o túto nádhernú tému, ktorej hlavnou úlohou bol výskum podrobného zmapovania obsahu vitamínov v potravinách dopestovaných a priemyselne spracovávaných ešte v bývalom Československu, odohrávala sa na našom pracovisku každodenná živá diskusia. Téma bola veľmi rozsiahla, náročná, plná nejasností. Jej popularite nepomáhal ani nejednoznačný názor lekárov. Mnohí z nich boli toho názoru, že hovoriť o vitamínoch je populistická téma a vitamínové preparáty sú zbytočne vyhodené peniaze. Hovorím o období okolo roku 1960, keď sa napriek týmto úvahám, začali častejšie objavovať odborné práce zdôrazňujúce významné postavenie vitamínov v ľudskej výžive.

V tom čase ma ako mladú asistentku táto téma chytila za srdce. Nič však nebolo jednoduché. Bolo potrebné najskôr naštudovať a pochopiť podstatu pôsobenia vitamínov, oboznámiť sa s ich chemickým zložením i analytickými metódami potrebnými na stanovenie ich obsahu a podobne. Na tomto mieste by som pripomenula veľmi vtipné vysvetlenie funkcie vitamínov, ktoré som počula od nášho profesora: „Pre jednoduché pochopenie tejto zložitej témy si skúsme porovnať naše telo so zápalným systémom motora auta a predstavme si vitamíny, ako zápalnú iskru zo sviečok, ktorá má za úlohu naštartovať metabolické reakcie v ľudskom organizme. Je to skutočne veľmi dobré prirovnanie i príklad, akým spôsobom tieto nepatrné množstvá potravinových substancií pre nás pracujú“.

Vitamíny sú teda účinnými zložkami nášho enzymatického systému, ktoré pôsobia ako iskra sviečky pri naštartovaní, urýchľovaní a regulácii nášho metabolizmu. Inak povedané umožňujú nášmu telu využiť vo svoj prospech ostatné potrebné zložky potravín, ako sú cukry, tuky, bielkoviny a minerálne látky. Premieňajú časť potravy na energiu, starajú sa o posilnenie nášho imunitného systému a urýchľujú ďalšie dôležité biologické procesy. Vitamíny sú súčasťou našej krvi, kostí i kože. Vzhľadom k ich úlohe, hovoríme o nich, že sú „ životodarne“.

V porovnaní s ostatnými výživovými zložkami potravín, ako sú bielkoviny, tuky a sacharidy, potrebný príjem vitamínov sa pohybuje vo veľmi nízkych hodnotách. Avšak deficit, čo len jedného z nich môže ohroziť celý ľudský organizmus. Navyše okrem základnej úlohy v metabolizme, niektoré majú špecifický preventívny charakter. Z klinicky dokázaných je známy napríklad účinok:

·        kyseliny nikotínovej (vitamín B3) na zníženie cholesterolu v krvi

·        pyridoxínu (vitamínu B6) na elimináciu predmenštruačného syndrómu

·        kyseliny listovej (vitamínu B9) ako prevenciu proti vzniku rôznych detských defektov ešte v prenatálnom období i ako prevenciu srdcovocievnych ochorení.

Určité odporúčané vyššie dávky ďalších vitamínov majú preventívny charakter pre

ochorenia nervového systému, degeneratívne, srdcovocievne, rakovinové ochorenia

alebo pôsobia pozitívne na posilnenie imunity.

Keďže v súčasnosti je všeobecne známa skutočnosť, že ľudský organizmus v podstate

nie je schopný sa sám zabezpečiť týmito výživovo dôležitými substanciami, je teda

odkázaný na ich prísun formou potravín. Významným zdrojom vitamínov sú základné

potraviny, a to:

·        mlieko a mliečne výrobky

·        mäso a mäsové výrobky

·        vajce, najmä žĺtok

·        chlieb a iné cereálne produkty

·        zelenina

·        ovocie

Nedostatok niektorého z vitamínov spôsobuje hypovitaminózu až avitaminózu, prejavujúcu sa poruchami biochemických procesov v našom organizme.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x