bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nesmrteľná Henrietta Lacksová

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nesmrteľná Henrietta Lacksová

Volala sa Henrietta Lacksová, no vedci ju poznajú ako HeLa. Bola to chudobná černošská pestovateľka tabaku. V roku 1951 jej bez jej vedomia odobrali bunky, ktoré sa stali jedným z najdôležitejších nástrojov v medicíne. Mali nezastupiteľnú úlohu vo vývoji vakcíny proti poliomyelitíde, v klonovaní, mapovaní génov a ďalších vedeckých výskumoch. Henriettine bunky sa predávajú a kupujú po miliardách, ona však zostáva takmer neznáma a jej rodina nemá na zdravotné poistenie.
Bestseller Nesmrteľná Henrietta Lacksová rozpráva strhujúci príbeh o konflikte etiky, medicíny a rasových rozdielov, o vedeckých objavoch a liečení vierou. Zároveň je to dojímavé rozprávanie o chudobnej rodine a jej vyrovnávaní sa s novou skutočnosťou, najmä o dcére Deborah, ktorá vyrástla bez matky. V závere knihy hovorí: „Neviem, ako odídem, ale dúfam, že pokojne. Jedno vám poviem: Ak nesmrteľnosť znamená večný život, netúžim po nej. Všetci ostatní by predo mnou starli a zomierali, iba ja by som bola stále rovnaká. Bolo by to smutné. Ale možno sa vrátim v podobne buniek HeLa, ako to spravila matka. Potom by sme mohli na svete spoločne konať dobro.“

Z anglického originálu The Immortial of Henrietta Lacks
(Crown Publishers, Crown Publishing Group, division of Random
House, Inc., New York 2010) preložil Róbert Hrebíček.

Detaily o knihe

Názov: Nesmrteľná Henrietta Lacksová

Originálny názov: The immortial life of Henrietta Lacks

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

nezabudnuteľná kniha (Martina, 6.10.2017) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pre mňa to bola veľmi zaujímavá kniha a veľmi sa čudujem predošlému hodnoteniu na ňu. Je to literatúra faktu a tak ju treba aj brať. Nie je to o plynulom príbehu ako od Pilcherovej so sladkým koncom. Mňa kniha oslovila a dozvedela som sa cez ňu nové veci, o ktorých som doteraz nevedela. Autorka písala a opisovala pravdivo skutočnosti ako sa diali, aj cez emócie a nedôveru Henrietiných detí. Niekedy treba cez jeden riadok čítať aj tie medziriadkové veci empaticky k tomu, čo a komu sa to dialo, aj to, že to autorka chcela poňať autenticky. Pre mňa je to kniha, na ktorú nezabudnem ani po prečítaní ďalších beletrií, kde je všetko dopredu predvídateľné. Avšak nepopieram že je to nanajvýš otázka vkusu, to si ale musí každý čitateľ prejsť cez vlastnú myseľ a dušu.

otras (citatelka, 19.10.2013) Odpovedať

som sklamaný(á)
kniha bola pre mna obrovskym sklamanim. prvych 100stran sa este dalo, ale potom uz autorka nemala o com pisat a silou mocou sa snazila z temy vytiahnut maximum (pasaze o tom,ako sa snazila dovolat pribuznym, ako jej nedvihali, o kolkej prisli na stretnutie, kolko meskali... ma doslova iritovali). Asi 2/3 knihy sa autorka venovala potomkom Henrietty Lacksovej, ktorí uz nevedeli ako by mohli ziskat nejaky osobny profit v podstate z kazdeho belocha, co prisiel s bunkami HeLa do styku. Ak sa nahodou tesite, ze 402 stranova kniha vas pobavi na niekolko vecerov tak vedzte, ze pribeh je napisany len na 320 stranach, zvysok su poznamky autorky, zdroje z ktorych cerpala, uplne zbytocny register... dufam, ze o autorke Rebecce Sklootovej uz nebudem nikdy pocut

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

McKusick skúmal Lacksovcov v čase, keď sa v genetike začínala nová éra, v ktorej sa celkom zmenila predstava o riziku pre pacienta. Keďže vedci už mohli zo vzorky krvi (prípadne z jedinej bunky) identifikovať gény, riziko pri odbere krvi sa netýkalo iba prípadnej infekcie či bolesti. Súviselo s odhalením genetických informácií, a teda s narušením súkromia.
Deborah sa s McKusickom stretla iba raz, keď šla do Hopkinsu na odber krvi. Podal jej ruku a povedal, že Henrietta výrazne posunula vedu dopredu. Nato ho Deborah zasypala otázkami: Prečo matka ochorela? Ako je možné, že jej časť ešte žije? Čo z toho vyplýva? Čo urobila pre vedu? A vyplýva z krvných testov, že aj ona zomrie v takom mladom veku ako matka?
McKusick jej nevysvetlil, prečo ju pozval na ďalší odber krvi. Povedal jej však, že vedci použili Henriettine bunky na vývoj vakcíny proti poliomyelitíde a na genetický výskum. Pri prvých letoch ich vyviezli do vesmíru a testovali na nich účinky atómových bômb. Keď to Deborah začula, predstavila si, že matku vysadili na Mesiaci a nechali vybuchnúť spolu s bombami. Vydesilo ju to. Stále rozmýšľala nad tým, či časti matkinho tela, ktoré použili pri výskume, cítili, čo im vedci robili.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x