bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Priznanie

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Priznanie

Blíži sa poprava nevinného človeka. Zachrániť ho môže iba ten, ktorý je skutočne vinný.
Na každého nevinného, ktorého pošlú do väzenia, pripadá jeden vinník, ktorý zostáva na slobode. Nechápe, ako je možné, že zavreli nevinného, ale je mu to jedno. Len nemôže uveriť vlastnému šťastiu. Ako plynie čas, vinník zisťuje, že nikto sa nechystá napraviť justičný omyl: všetci kompetentní sú presvedčení o oprávnenosti svojho rozhodnutia a nevinného napokon odsúdia. Vinník dokonca sleduje proces s nespravodlivo obvineným človekom. A uľaví sa mu, keď porota vynesie verdikt: vinný. Smeje sa, keď si policajti a prokurátori navzájom blahoželajú. A pokojne nechá nevinného muža ísť do väzenia, nech si odsedí trest, možno ho aj popravia.
Takým mužom je Travis Boyette. V roku 1998 v texaskom mestečku Slone uniesol, znásilnil a zaškrtil obľúbenú stredoškolskú roztlieskavačku. Jej telo pochoval tak, aby ho nikdy nenašli, a s úžasom sa prizeral, keď policajti a prokurátori zatkli a odsúdili na smrť miestnu futbalovú hviezdu Dontého Drumma.
Prešlo deväť rokov. Travisa práve podmienečne prepustili z väzenia v Kansase, kde sedel za iný zločin. O štyri dni sa má konať poprava Dontého Drumma. Travis má neoperovateľný nádor na mozgu. A prvý raz vo svojom mizernom živote sa rozhodne urobiť správnu vec: chce sa priznať.
Dokáže vinník presvedčiť právnikov, sudcov a politikov, že sa chystajú popraviť nevinného?

Z anglického originálu The Confession (Doubleday, a division of Random House, Inc., New York 2009) preložila Alena Redlingerová.

Detaily o knihe

Názov: Priznanie

Originálny názov: The Confession

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

priznanie, ktoré zmení všetko (Martina Korbuľáková, 30.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi podarená kniha podľa skutočného príbehu, ktorá nám ukazuje, kam až človek môže zájsť bez toho, aby si priznal svoju chybu. Knihu som čítala dávnejšie a predpokladám, že sa k nej ešte vrátim. Možno by som ju zaviedla ako povinné čítanie, aby si tí, ktorí volajú po treste smrti, uvedomili, čo všetko sa môže stať.

Priznanie (Lucia, 31.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihy od Grishama ma nikdy nesklamali, a to som ich teda už prečítala kopu... A nesklamala ani táto. Dokonca som si pri nej aj poplakala... Grisham prostredníctvom príbehu Dontého poukazuje na problematiku nespravodlivých odsúdení, vynútených priznaní a zle odvedenej policajnej práce pod nátlakom verejnosti, médií a emócií... A tiež na to, ako ľahko sa dá zmariť život nevinnej osoby. Určite odporúčam prečítať!

fascinujuce (Veronika Berdáková Pavlík, 4.10.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
John Grisham stále prekvapí ake má výborné knihy. Naozaj pútave a smutné. Do strany 240 som bola v napatí či Dontého popravia alebo nie. Vskutku napínavý príbeh

Priznanie (čitateľka, 29.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha, pri ktorej sa určite nudiť nebudete. Jej dej vás úplne pohltí a nebudete môcť prestať čítať. Ja som ju prečítala jedným dychom. Pri tejto knihe budete mať pocit, ako keby sledujete film. Príbeh je naozaj silný, hoci veľmi smutný. Každému odporúčam, určite neoľutujete. Jedna z najlepších kníh, akú som kedy čítala :)

Absurdný príbeh Dontého Drumma (Majka, 4.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
John Grisham je môj obľúbený autor vďaka skvelému rozprávačskému talentu a príbehom z právnického prostredia, ktoré niekedy vyrážajú dych. Jedným z nich je aj príbeh Dontého Drumma, ktorého celkom absurdne a nespravodlivo odsúdia na trest smrti. V celej záležitosti jemu aj jeho rodine všemožnými spôsobmi pomáha advokát Robie Flak, ktorý ako každý advokát tvrdí, že jeho klient je nevinný. Napriek pravdivosti tohto výroku si všetci "vysokopostavení" ľudia spokojne podávajú ruky a tešia sa, že našli vinníka. Napätie v príbehu vytvára skutočný vinník a vrah známej roztlieskavačky, ktorý bol už niekoľkokrát väznený a ktorému neostáva veľa času, pretože je vážne chorý. Do poslednej chvíle som verila, že na Dontého sa usmeje trocha šťastia a pri jeho konci som mala slzy v očiach. Úžasné a zároveň veľmi smutné vykreslenie toho, ako právny systém, na ktorý sa obyčajní ľudia bez prostriedkov a známostí spoliehajú, absolútne zlyháva. Táto kniha bola skutočne skvelá a rovnako ako aj všetky knihy tohto autora všetkým odporúčam :)

Priznanie (Katka, 6.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha má strhujúci dej, tému, ktorá čitateľa núti hltať stranu za stranou. Výborne napísané, od majstra slova. Kniha,na ktorej obsah len tak ľahko nezabudnete. Neskutočný príbeh, ktorý Vás prinútiť sa na významom slova spravodlivosť, viera, rasizmus. Pán majster spisovateľ opäť raz dokázal, že je Pán spisovateľ. Zvraty, emócie všetky uhly pohľadu, prosto pre mňa dlho ostane číslo 1. Po knihe Kedy zabiť je toto to najlepšie čo som kedy čítala. odporúčam.

Priznanie (Slavomíra Kirňaková, 23.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zbožňujem knihy od Johna Grishama a táto opäť iba potvrdila moje dojmy. Aj v tomto diele autor neuveriteľným spôsobom dokáže vtiahnuť čitateľa do deja a nedovoliť mu odtrhnúť sa od nej. A samozrejme že čitateľ vôbec netuší, aký bude záver deja....

JOHN GRISHAM - PRIZNANIE (Soósová Monika, 9.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Horeuvedený titul hltám priam jedným dychom, tak, ako všetky ostatné autorove knihy s výnimkou jednej-dvoch menej vydarených. Táto však znova patrí k jeho najvydarenejším dielam. Pripúta si čitateľa už od prvej stránky a nie a nie sa od nej odpútať. Ešte ju síce nemám dočítanú, no o to viac ma fascinuje a neviem sa dočkať jej konca. Je to veľmi zaujímavý príbeh o viacnásobnom odsúdencovi, ktorému zistia rakovinu a prognóza do budúcnosti je nulová. Lekári mu nedávajú viac ako mesiac-dva života. Keď si predstavíme postavu väzňa, sotva môžeme hovoriť o kladných vlastnostiach, no možno práve kvôli svojej nevyliečiteľnej chorobe si hlavný hrdina Travis vstúpi do svedomia a rozhodne sa priznať sa za čin, ktorý spáchal v minulosti a o niekoľko dní zaň majú popraviť nevinného človeka, ktorý nič nespáchal, keďže však potrebovali vinníka, našli si nič netušiaceho, ktorý bol práve naporúdzi a teraz mu hrozí trest smrti. Autor skutočne majstrovsky a skutočne podrobne opisuje celý prípad odsúdenia, nepriame dôkazy, osobnosť nevinného Dontého a jeho život vo väzení. Tento titul je nezabudnuteľným čítaním a ja sama som zvedavá na jeho záver, či zvíťazí v tomto prípade spravodlivosť a podarí sa v minúte dvanástej zabrániť trestu smrti a nevinného ťažko skúšaného Dontého oslobodiť. Odporúčam skutočne každému, perfektné čítanie:-)

Priznanie (Jela, 3.2.2012) Odpovedať

po dlhom case som sa opat vratila k J.Grishamovi,a musim povedat,ze toto dielo ma celkom chytilo.Mnoho informacií som sa dozvedela z prostredia vaznic v Amerike,ani som netusila,ako jednoducho sa da zmanitulovat nevinný clovek,ktory sa prizna k zlocinu,ktory ani nespachal.Este sokujucejsia je skutocnost, ze bol popravený nevinnz clovek.urcite si zadovazim i dalsie dielka tohto autora.

John Grisham-Priznanie (Silvia, 10.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dobry den. Tuto knizku mi doniesol Jezisko. John Grisham je moj oblubeny spisovatel. Mam doma celu jeho zbierku knih. Kniha Priznanie je doslova faktograficka, miestami az odborna a miestami realne vykreslujuca tazky depresivny zivot vaznov za murmi americkych vaznic. Autor detailne opisuje charakter roznych postav a ich citove rozpolozenie. Ja osobne som ju precitala jednym dychom (za 10 hodin)a s vynikajucim vinom Huttera - Ladove vino v mojom hojdacom kresle. Na zaver. Myslim si, ze John Grisham je schopny napisat aj ovela lepsie knihy.

hniha (jaroslava fikarova, 21.11.2011) Odpovedať

priemerná kniha
no neviem cim to je tato kniha od johna Grishama ma velmi neoslovila mozno to bude tym ze som od neho uz dlhsie nic necitala samotna kniha je pisana prilisnymi faktami dopodrobna rozpisane charaktery hrdinu a vedlajsich postav co niekedy nie je na skodu ale v tejto knihe ho bolo az moc velmi depresivny vykresleny zivot v cele smrti.... pribeh odohravajuci sa v kratkom casovom obdobi.... ziadne vyrazne prekvapenia. pripad pelikan cela smrti alebo firma boli z mojho pohladu napisane lepsie.... uvitam vase hodnotenie knihy....
Všetky komentáre (11)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Deväť rokov bojoval za Dontého Drumma. Bojoval ako nikdy predtým. Bojoval ako šialenec počas absurdného procesu, ktorý sa skončil odsúdením na smrť za vraždu. Otravoval odvolacie súdy. Obchádzal zákony aj etické normy. Písal ostré články a vyhlasoval svojho klienta za nevinného. Platil znalcom, aby vymýšľali nové a nové teórie, čo nikoho nepresvedčili. Ustavične vyvolával guvernérovi, až mu prestal dvíhať telefón. Oslovoval politikov, skupiny nespravodlivo odsúdených, náboženské spolky, advokátske komory, obhajcov občianskych práv, Americký zväz pre občianske slobody ACLU, Amnesty International, odporcov trestu smrti, každého, kto by mohol niečo urobiť pre záchranu jeho klienta. Čas však nezastavil. Hodiny tikali čoraz nástojčivejšie.
Robbie Flak minul všetky peniaze, spálil za sebou všetky mosty, znepriatelil si takmer všetkých priateľov; bol úplne vyčerpaný, strácal pôdu pod nohami. Jeho trúbka znela pridlho, už ju nikto nepočúval. Pre väčšinu pozorovateľov bol iba ďalším hlučným právnikom, ktorý vykrikuje, že jeho klient je nevinný. Nič nové pod slnkom.
Ten prípad ho dohnal na okraj priepasti. Robbie vážne pochyboval, že dokáže ísť ďalej, keď bude po všetkom a štát Texas Dontého popraví. Plánoval odísť do penzie, predať nehnuteľnosti a ukázať Slonu a celému Texasu chrbát. Nech ho bozajú. Pôjde do hôr, možno do Vermontu, kde sú chladnejšie letá a štát nezabíja ľudí.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x