bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







V tomto dome bývala Livi Owenová

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:55

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: V tomto dome bývala Livi Owenová

Domov je miesto, kde ostalo srdce.
Autizmus štrnásťročného dievčaťa Livi spôsobil jej rodine už množstvo problémov. Matka, otec i staršia sestra sa jej zo všetkých síl usilujú pomáhať a udržať ich spoločný život v normálnych koľajach, no mladšiu sestru Livine záchvaty poburujú a správa sa k nej nepriateľsky. Autorka citlivo opisuje vzťah medzi tromi sestrami i to, ako Livine predstavy a pocity voľne prechádzajú do toho, čo ona vníma ako reálne. Jej realita však často býva iba v duši a ostatní to celé vidia inak. Livi rada pomenúva ľudí, zvieratá i veci ich pravými menami: mama je Karen, otec Simon a oranžový kocúr Oranžový kocúr. Ako sa Livi vyrovná s jeho smrťou, s ustavičným sťahovaním a intoleranciou niektorých ľudí k autistickým deťom, sa dočítate na stránkach knihy.
Livi rozmýšľa inak ako ostatní, no často svoje najbližšie okolie prekvapí jasnými závermi, ktoré vystihujú krásu života oveľa jasnejšie ako komplikované myšlienkové konštrukcie mnohých dospelých. Znova sa tak – rovnako ako u Forresta Gumpa – potvrdzuje, že jednoduché myslenie môže ísť ruka v ruke so životnou múdrosťou, ktorá mnohým zdravým ľuďom chýba...

Z anglického originálu Livvie Owen lived her (R. R. Donneley & Sons Company, Harrisonburg, Viriginia) preložila Elena Šikulová.

Detaily o knihe

Názov: V tomto dome bývala Livi Owenová

Originálny názov: Livvie Owen Lived Here

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Akcie

Nový Forrest Gump (4.8.2011)

Sarah Dooleyová: V tomto dome bývala Livi Owenová. Videli ste, alebo čítali svetoznámeho Forresta Gumpa? A spomínate si na jeho bonboniéru? Áno, život je ako bonboniéra a nikdy neviete, čo ochutnáte. Podobne je na tom Livi. Jej autizmus spôsobil rodine už množstvo problémov. No rovnako ako u Forresta Gumpa aj ona potvrdzuje, že jednoduché myslenie môže ísť ruka v ruke so životnou múdrosťou, ktorá mnohým zdravým ľuďom chýba... viac

Hodnotenie čitateľov

Kvalitny pribeh (VeveNika, 10.9.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj putavy a dojemny pribeh.Kto ma rad temu autistov isto ho kniha potesi. Pisana lahkou formou a na taku utlu knizku jej mam maloco vytknut. Dokazala vas rozosmiat aj nahnevat a neuastale podnecovat otazku co bude dalej.

Zaujímavý pohľad autistického dievčaťa na svet (Katka, 11.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Celá kniha mi prišla ako, keď sedíte na stanici a čakáte na vlak a prisadne si k vám niekto cudzí a začne rozprávať príbeh. počúvate ho a postupne dúfate, že vlak bude meškať a ten človek neodíde a bude stále rozprávať príbeh.. možno jeho.. možno niekoho blízkeho..príbeh čo vás chytí za srdce a počúvate, predstavujete, túžite malú Livi objať, pokarhať, zastaviť... všetky emócie sa postupne vystriedajú... Veľmi zaujímavá kniha rozprávaná s pohľadu autistického dievčaťa.

Livi (Barbora, 11.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Musím povedať, že knižka bola veľmi zaujímavá. Opisovala príbeh mladého dievčaťa, ktoré trpí hroznou chorobu. Veľmi pekne je tu opísaný vzťah sestier. Celý príbeh je zaujímavý, určite chytí za srdce, mali by ste si túto knižku prečítať, dá vám veľa a možno pochopíte niektorých ľudí zo svojho okolia, ktorí majú v rodine ľudí s týmto ochorením. Priblížila mi túto chorobu - autizmus - o ktorej som vlastne zatiaľ nemala ani potuchy. Naozaj to nie je žiadna sranda. Klobúk dolu, ku knihe sa určite ešte vrátim.

oddychové čítanie (Michaela Oczeáková, 24.6.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Príbeh štrnásť ročného autistického dievčaťa, ktoré žije vo svojom svete. V tom reálnom sa často stretáva s bezohľadnosťou okolia. Je tam krásne zobrazená láska dvoch sestier, ale aj beznádej a trápenie hlavnej hrdinky nad vlastným svetom. Knihu by som na základe jednoduchého a zrozumiteľného textu odporúčala násťročným.

emotivne (Kika R., 23.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Po tejtobknihe urcite este siahnem. Nejde o ziadnu dokonalu hrdinku,ale o autisticke, no velmi citlive dievca, ktora svojej rodine sposobi nejeden problem. Je vsak krasne ako autorka vykresluje lasku Livi k domu, ktory mala najradsej a ktory museli opustit. Takisto ma nadherny vztah so svojou starsou sestrou...take cosi sa uz len tak nevidi :-)

Oceňujem (Emily, 8.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
S autizmom som nikdy neprišla do kontaktu. V týchto uponáhľaných dňoch, som ale rada, že som siahla po tejto knihe. Citlivý a dojímavý príbeh, ktorý donúti človeka na chvíľku sa upokojiť a zamyslieť. Mám rada knihy s odkazom

Pekný príbeh :) (Michaela Fedorová, 4.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Keď som začala čítať túto knihu mala som neskutočne uponáhľaný týždeň - šla som do školy, zo školy do práce a domov spať. Ani som netušila, že tento príbeh ma dokáže vytrhnúť z tohto kolotoča a neskutočne pri nej zrelaxujem aj keď len cez prestávku v práci  neskutočne ma upokojil a nabil energiou, možno aj preto, že som nemala chuť na žiadne zvraty ani obrovské rozuzľovanie záhad. Tak som sa stále tešila kedy si zas nájdem trošku času a ponorím sa do Livineho sveta :) keďže som staršou sestrou, síce nie autistu, celkom som sa v tomto príbehu našla :). Tento príbeh vo mne vzbudzoval prijemne pocity sem tam aj ľútosť nad Livi a jej postihnutím. Priblížilo mi to neľahký a finančne náročný život rodiny s autistom. V budúcnosti sa ku knihe plánujem vrátiť a prečítať si ju znova :).

Pekný príbeh... (Dominika Batalková, 23.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh sa číta veľmi ľahko, ani si nevšimnete a prečítali ste polku knihy. No zároveň, vždy keď ju zatvoríte a vrátite na nočný stolík, pristihnete sa pritom ako Liwi neviete dostať z hlavy...Nečakajte zvraty alebo záhady. Je to jednoduchý, ale pekný príbeh o dievčati trpiacim autizmom...

V jednoduchosti je krása... (Janita, 17.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Pre tých, ktorí sa nestretli s autizmom, je táto kniha akoby návod na pochopenie sveta, v ktorom žijú autisti. Kniha sa veľmi ľahko číta, no aj napriek tomu vás prinúti zamyslieť sa nad životom.

:) (Sandra Ďurošová, 13.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zaujímavá knižka, neoľutovala som, že som si ju objednala. Bavilo ma čítať o Livi a o jej autistickom pohľade na okolitý svet... vadili jej niektoré písmenká,ako mala zabehnutý systém a aké problémy vznikali ak sa jej tento systém narušil..zaujímavo na mňa pôsobili i jej zážitky a rozhovory so sestrami a rodičmi,z ktorých bolo cítiť obrovskú lásku. Odporúčam túto knižku..čítala sa veľmi príjemne :)

V tomto dome bývala Livi Owenová (Ida, 9.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
V tomto dome bývala Livi Owenová , táto kniha ma zaujala, pretože mi umožnila nazrieť do sveta autistického dievčaťa, jej vnímanie. Dokáže sa tešiť z maličkostí, páčilo sa mi ako si viedla svoj katalóg s realitami a túžila sa vrátiť do predchádzajúceho domu v ktorom bývali...Trochu smutné, ale zaujímavé a poučné.

zaujímavé:) (Alexandra Goľová, 6.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Knihy zbožnujem a preto ked som videla na buxe jesenný výpredaj som sa hned vrhla si objednať nejaké knihy. Na túto som pozerala ako na prvú no nakoniec som si vybrala iné dve.Na poslednú chvílu som neodolala a klik kúpiť som stlačila aj pri tejto.Neoľutovala som,kniha mi nevyrazila dych ani nebola taká že by som na nu myslela celé dni, no čítalo sa mi veľmi príjemne.Snažila som sa pochopiť vnímanie autistického dievčatka a v tejto knihe to bolo dokanale znázornené.Neviem či by sa tu dala hľadať nejaká pointa, no určite som si z tejto knihy niečo vzala.. možno ju každý bude vnímať inak a po svojom preto ju určite odporúčam prečítať:)

Nádherný príbeh (Katarína Janíčková, 2.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ma zaujala už na prvý pohľad a ani obsah nesklamal. Autorka prostredníctvom nádherného príbehu vykreslila problematiku autizmu, komunikácie s autistom a ukázala, akú radosť dokážu takýmto ľuďom urobiť obyčajné maličkosti. Knihu vrelo odporúčam a ja osobne sa k nej ešte určite vrátim.:)

jedinečný krásny príbeh (Danka, 10.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nesúhlasím s prvým hodnotením.Kniha bola perfektná.Nešlo v nej o nejaký napínavý príbeh s obrovskými zvratmi,naopak opisovala myslenie a život autistického dievčaťa.Pre mňa bola kniha výnimočná,nič podobné som ešte nečítala a veľmi sa mi páčila.Išlo o jednoduché čítanie,cieľom podľa mňa bolo ukázať ako žijú svoj život autisti,aspoň ja som tak príbeh pochopila.Bavilo ma čítať ako Livi vadili niektoré písmenká,ako mala zabehnutý systém a aké problémy vznikali ak sa jej tento systém narušil..zaujímavo na mňa pôsobili i jej zážitky a rozhovory so sestrami a rodičmi,z ktorých bolo cítiť obrovskú lásku.Autorka sa v reálnom živote zaoberá problematikou autizmu a podľa mňa túto "chorobu" krásnym zaujímavým a pútavým štýlom preniesla do príbehu.Určite sa z tohto príbehu dá aspoň trocha naučiť komunikácii s autistickými deťmi.Knihu odporúčam a práve tým,ktorí s autizmom či inou mentálnou poruchou osobné skúsenosti nemajú.Veľa mi ukázala,veľa som pochopila a verím,že by mnohým ľuďom pomohla zbúrať predsudky a bariéry...

cakala som nieco ine (Janka Ortova, 24.11.2011) Odpovedať

priemerná kniha
tato knizka ma zaujala obalom aj obsahom, ale po precitani mam zmiesane pocity. myslienka je strasne dobra, ale cudne spracovana, neprisla som na chut autorkinmu stylu. cele mi to prislo akoby bola kniha napisana nasilu, bez emocii. zaujimavy a moderny je retrospektivny pohlad na udalosti, cize suvislosti sa postupne vynaraju, kniha sa dobre cita, je to nenarocne citanie, ale ako vravim, celkovy dojem je taky rozporuplny. na zaver som si povedala "a co teraz?", ziadne rozuzlenie, ziadny zaver, ako keby som citala stranu 20 az 53 z dvestostranoveho dennika.. knizku skor neodporucam a ak ano, tak skor pre tych, ktorych vyslovene zaujima autorka alebo problematika autizmu.
Všetky komentáre (15)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem plus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x