bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Príbeh v dejinách

Vydavateľ: EURÓPA (Vydavateľstvo Európa, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 27.04.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Príbeh v dejinách

Veľkolepý román svetoznámej talianskej prozaičky Elsy Morante Príbeh v dejinách patrí medzi najvýznamnejšie diela európskej prózy 20. storočia. Vojna, jedna z najbežnejších tém prózy 20. storočia, nachádza v románe netradičné stvárnenie. Autorkin interpretácia moderných dejín sa totiž stala skutočným kameňom sváru kritiky. Morante akoby v tomto diele dospela k rezignovanému pohľadu na históriu, ktorá sa priam rozpúšťa v bezútešnosti a fatálnej nenapraviteľnosti. „Vo veľkom svete niet veľa noviniek. Ako po všetky predchádzajúce storočia ľudských dejín, aj toto storočie sa riadi nemenným princípom historického vývinu: jedni vládnu, druhí slúžia.“ Tieto slová z úvodu románu rámcujú dielo a nepripúšťajú vykúpenie: niet hranice medzi vojnou a mierom pre zatratených, každý čas ich odvieva do zabudnutia už pri narodení.

Na týchto základoch Elsa Morante stavia mrakodrap spájajúci prízemie (aj temný suterén) s vrchnými poschodiami, strácajúcimi sa v nadoblačných výšinách. Takto potom treba nazerať na „protirečenia“ v historických úvodoch k jednotlivým kapitolám, na dejepisné „mýty“ a „stereotypy“, na ich „populistické“ predkladanie, na „fatalistické“ videnie ľudského údelu, na „anarchistické“ sny o rovnosti, na osudovú „absenciu komunikácie“ medzi všetkými členmi tvorstva, na „márnosť“ historickej pamäti. Pretože tieto postoje sú votkané do premyslenej osnovy zloženej z okamihov prenikavej intuície o vyššom poslaní človeka, o jeho údele presahujúcom dejinné činy.

Vďaka tejto podstatnej črte dielo získava odolnosť voči pôsobeniu času. Romány Tolstého a Cervantesa, eposy Danteho a Homéra sú ľudskými posolstvami, nie obyčajnými svedectvami o období ich vzniku. A kamsi do tohto radu treba zaradiť román Elsy Morante Príbeh v dejinách.

Detaily o knihe

Názov: Príbeh v dejinách

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

iný pohľad na históriu (Monika L., 22.11.2011) Odpovedať

priemerná kniha
Príbeh v dejinách - myslím, že už názov nám prezrádza o čom kniha bude. Príbeh jednej obyčajnej učiteľky základnej školy Idy a jej dvoch detí na pozadí druhej svetovej vojny. V knihe je veľmi jasne vyjadrený autorkyn názor na vojnu, na politiku, politických diktátorov a predstaviteľov. Predsúva nám anarchistický pohľad na svet s jasným odmietaním štátnej moci, a to hlavne cez postavu Ninuzza. A musím povedať, že tam je mnoho veľmi dobrých postrehov, ktoré sa hodia aj na situáciu v súčasnom svete. A nie všetko je pritiahnuté za vlasy ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Fakt to má niečo do seba ;-) Sama autorka o tomto diele povedala: " Nechcela som napísať román. Chcela som vykonať politický čin. Môj román je politický čin." Je napísaná trošku ťažším štýlom, takže čítanie mi išlo dosť pomaly, ale človek sa do toho postupne dostane :-) Veľmi dobre sú vykreslené jednotlivé postavy, hlavne učiteľka Ida, ktorej príbeh tvorí hlavnú kostru deja. Kapitoly tvoria jednotlivé roky a na začiatku každej je zhrnutie toho čo sa v tom roku udialo z historického pohľadu (samozrejme aj tu je badať autorkyn jasný rukopis a názor). Ja som si veľmi obľúbila postavu malého chlapčeka Useppeho - nemanželského syna Idy- ktorý má u mňa samostatnú hviezdičku. Jeho detský a ničím nepoškvrnený pohľad na svet, ktorý sa zmieta vo vojne, a na neľahké pomery, jeho optimizmus a obrovská radosť zo života, radosť aj z úplne malých vecí...ale toto všetko nakoniec zastreté "mrchou"... ale aj tak, Useppinko si ma proste získal ! A aj vďaka nemu som túto knihu (aj keď ťažko) prelúskala :-)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem mínus štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x